Haberler

Bakan Pepe Gebze'de

Kocaeli'nin Gebze İlçesi Dilovası Beldesi'nde Yaşanan Çevre Kirliliği Konusunda, Bugüne Kadar Meydana Gelen Düzelmeyi Göstermek İçin Bugün Bir Basın Toplantısı Düzenleyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 2006 Yılı Sonunun, Çevre Konusunda Dilovası İçin Bir Milat Olduğunu Söyledi.

Kocaeli'nin Gebze İlçesi Dilovası Beldesi'nde yaşanan çevre kirliliği konusunda, bugüne kadar meydana gelen düzelmeyi göstermek için bugün bir basın toplantısı düzenleyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 2006 yılı sonunun, çevre konusunda Dilovası için bir milat olduğunu söyledi.

Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nin, Dilovası Yahya Kaptan Anadolu Lisesi'nde düzenlediği basın toplantısına katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, beldede son 35 yıl içinde çok şeyin değiştiğini belirterek, çıkarttıkları Çevre Kanunu'nun Türkiye ve Dilovası için bir milat olduğunu söyledi. Toplantıya Bakan Pepe'nin yanı sıra Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, Dilovası Belediye Başkanı Musa Kahraman, Çevre ve Orman İl Müdürü Necati Farsak, İZAYDAŞ Genel Müdürü Bilal Şengün ile çok sayıda sanayici ve vatandaş katıldı.

Çevre ve Orman İl Müdürü Necati Farsak'ın, Dilovası'nda çevre kirliliğiyle ilgili yapılan çalışmaları değerlendirmesinin ardından söz alan Bakan Pepe, Dilovası'na neşter vurduklarını belirterek, "Beldede son 35 yıl içinde çok şey değişti. Biliyorsunuz 13 Mayıs 2006 tarihinde Çevre Kanunu'nu çıkarttık. Bu Çevre Kanunu Türkiye'de bir milattır. Biz 2006 yılının sonunu ise, Dilovası için bir milat olarak görüyoruz. Artık herkesin bilmesini istiyoruz ki, 2006 yılının sonu burada bir devrin geride kaldığını gösteriyor. Yani bir kilometre taşı koyuyoruz ve bundan sonra artık sıfırdan başlıyoruz. Biz bakanlık olarak bundan sonra da projektörlerimizi Dilovası'nın üzerinden hiç çevirmeyeceğiz" dedi.

Kocaeli'nin artık OSB'ye doyduğunun da altını çizen Bakan Pepe, "Benim ve bakanlık olarak samimi düşüncem, Kocaeli artık organize sanayi bölgesinin sınırlarını daha fazla genişletmemeli ve sayısını da arttırmamalıdır. Artık yeter, sanayicilerimiz başka yere yatırım yapsın. Çevre zaten bu kadarının altından kalkamıyor ve zorlanıyor. Havanın, suyun, toprağın, yörenin ve coğrafyanın taşıyacağı yükten daha fazlasını koymanın bir manası yok" diye konuştu.

Kirliliğin sadece sanayiden kaynaklanmadığını da öne süren Bakan Pepe, "2004 yılı başı itibariyle, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan ortak bir raporla Dilovası'nın kirlilik haritası oluşturuldu. Bu harita bize çok iyi bir yol gösterdi. Bu bölgede yaklaşık 170 kuruluş var. Ancak buradaki kirlilik sadece sanayi etkenli değil. TEM Otoyolu üzerinden 1 yılda 25 milyon, D-100 Karayolu'ndan ise 14 milyon araç geçiyor. Ayrıca buradaki evlerde de kalitesiz yakıt kullanılıyor. Hepsi bir araya gelince de ortaya bu durum çıkıyor" şeklinde konuştu.

Bakan Pepe, basın toplantısının ardından Dilovası Belediyesi bahçesine konulan Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait hava kirliliği ölçüm cihazı istasyonunu da ziyaret ederek, son yapılan ölçümleri inceledi. Pepe, ölçümlere göre Dilovası'nda hava kirliliğinin, sınırların altına düşmesinin sevincini de basın mensuplarıyla paylaştı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, daha sonra Dilovası'nda faaliyet gösteren bazı fabrikaları da ziyaret ederek, çevre kirliliğiyle ilgili yaptıkları yatırımları yerinde gördü ve yetkililerden bilgi aldı.

(KA-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title