Haberler

Bakan Pepe'den "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği" Açıklaması

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 'Meteoroloji ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşbirliğiyle Yapılan Analizler Sonucunda, En İyimser Senaryoya Göre 2072-2100 Yılları Arasında İklimin, 1960-1990 Yılları Arasındaki İklimle Aynı Olacağı Tahmin Ediliyor. En Kötümser Senaryoya Göre Ege, Akdeniz, Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Ciddi Değişiklik Söz Konusu. Bu Bölgelerde Şimdi Ekilebilen A...

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ''Meteoroloji ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle yapılan analizler sonucunda, en iyimser senaryoya göre 2072-2100 yılları arasında iklimin, 1960-1990 yılları arasındaki iklimle aynı olacağı tahmin ediliyor. En kötümser senaryoya göre Ege, Akdeniz, Doğu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ciddi değişiklik söz konusu. Bu bölgelerde şimdi ekilebilen arazileri ekip biçme imkanı olmayacak, turizmde cazip olan iller bu cazibesini kaybedecek'' dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Işık, TBMM Genel Kurulu'nda Konya'daki göl, baraj ve kuyu sularının çekilmesi hakkında gündem dışı söz aldı. Göl ve barajların ortalama doluluk oranının yüzde 25 olduğunu belirten Işık, vahşi sulama yapılmasına devam edilmesi halinde Konya havzasının ekolojik dengesinin bozulacağını ileri sürdü.

Gündem dışı konuşmaya cevap vermek üzere Genel Kurul kürsüsüne gelen Çevre ve Orman Bakanı Pepe, son 100 yılda dünyada sanayileşme ve kentleşme sonucu hava sıcaklığında 0.74 santigrat derece artış olduğunu işaret etti. Küresel ısınma ve iklim değişikliği doğrultusunda milli senaryolar hazırlanırken en kötümser ve en iyimser senaryoların göz önünde bulundurulduğunu, bu doğrultularda çalışma yürütüldüğünü belirten Pepe, ''Meteoroloji ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle yapılan analizler sonucunda, en iyimser senaryoya göre; 2072-2100 yılları arasında iklimin, 1960-1990 yılları arasındaki iklimle aynı olacağı tahmin ediliyor. En kötümser senaryoya göre Ege, Akdeniz, Doğu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ciddi değişiklik söz konusu. Bu bölgelerde şimdi ekilebilen arazileri ekip biçme imkanı olmayacak, turizmde cazip olan iller bu cazibesini kaybedecek'' diye konuştu.

Osman Pepe, Ankara ve İstanbul'da 1926-2006 yılları arasındaki son 80 yılın iklim değişikliklerine bakıldığında fazla bir değişikliğinin söz konusu olmadığını, Konya ve Karaman'da ise bu süreçte yağışlarda belirgin bir azalma olduğunu kaydetti.

Türkiye'de su kaynaklarının sadece yüzde 36'sının kullanılabildiğini bildiren Pepe, ''Atıl bir damla su kalmayacak şekilde çalışma yapılıyor. Türkiye'nin sınırlı su kaynaklarını korumalıyız, bu da ormanların korunmasıyla mümkün'' dedi.

AK Parti Çanakkale Milletvekili İbrahim Köşdere'nin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yapılan yatırımlara ilişkin gündem dışı konuşmasına da cevap veren Bakan Pepe, Başbakan Recep Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Çanakkale şehitlerine ve tarihe saygının gereği, Gelibolu Yarımadası'ndaki çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Fransız, İngiliz ve Anzaklar'ın 1930 yılından beri bu bölgede anıtları olduğunu hatırlatan Pepe, ''Çanakkale'yi geçilmez yapan Mehmetçiğin hatırası, adeta küllerin, tozların altında kalmıştı. Bu bölgede 28 Türk şehitliği tespit edildi, bölgede çağdaş tanıtım merkezi oluşturuldu. Çalışmalarla Gelibolu'nun çehresi değiştirildi'' şeklinde konuştu.

Önceki yıllarda 250 bin ziyaretçisi olan Gelibolu'ya geçen yıl 3 milyon ziyaretçi geldiğini kaydeden Pepe, şöyle devam etti:

''Çanakkale'yi geçilmez yapan ruhu, çocuklarımıza, gençlerimize öğretmek, atasını, dedesini tanımasını sağlamak istiyoruz. 81 ilden o bölgede şehit var. Oradan alınacak ibret, Türkiye'yi bölmek parçalamak isteyenlere karşı 81 ilden aynı cephede mücadele verilmesidir. Bu millet, kendine yapılan haksızlığa karşı canını seve seve vermiş bir millettir. Mustafa Kemal Paşa, kara ve deniz savaşlarının kazanmasında etkin rol oynamıştır. Yani, Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözü Gelibolu'da yazıldı.''

Bakan Pepe, bölgede sürdürülen çalışmaların tamamlanmasının ardından, yıllık gelen ziyaretçi sayısının 5 milyona ulaşmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

(AU-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

title