Haberler

Bakan Özlü: Geleneksel Ürünlerimize Kimse Göz Dikemeyecek

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ürünlerdeki coğrafi işaret tescilinin önemli olduğunu belirterek "Baklava, pastırma, lokum gibi başka ülkeler tarafından sahiplenmek istenilen ama bize ait olan ürünlere sahip çıkıyoruz. Hiçbir ülke bizim yüzlerce yıllık geleneklerimizi kendisine mal edemeyecek" dedi.

Konya Lokantacılar Odası ve Ereğli Belediyesi'nin başvurusu üzerine 'Etliekmek' ve 'Ereğli Siyah Havucu'nun Coğrafi İşaret Tescili yapıldı. Her iki ürünün de Coğrafi İşaret Tescil töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımı ile Konya'da gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Özlü, etliekmek ve siyah havucun tescillenmesi ile daha da kıymet kazandığını vurguladı. Coğrafi işaretler konusunun yasal bir zemine kavuşturulduğunu ifade eden Özlü, şunları söyledi:

"10 Ocak 2017 tarihi ile yürürlüğe giren kanunla coğrafi işaretler konusunu yasal bir zemine kavuşturmuş bulunuyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumu içinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı'nı kurduk. Coğrafi işaretler alanında büyük bir atılım gerçekleştirdik. Böylece bu kanunun getirdiği yeniliklerle büyük kazanımlar elde etmiş olduk. Son 20 yılda 200'e ulaşan coğrafi işaret sayımızı 2017 yılı sonuna kadar 300'e çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni düzenlemelerle 6 ay olan ilan süresini 3 aya indirerek tescil sürecini kısalttık. İlanlarla ulusal ve yerel gazete zorunluluğunu kaldırdık. Böylece 10 bin liraya ulaşan ilan masraflarını sıfırlamış olduk."

"ÜRÜNLERİMİZE KİMSE GÖZ DİKEMEYECEK"

Bakan Özlü baklava, pastırma, lokum gibi başka ülkelerin başka ülkeler tarafından sahiplenilmek istendiğini kaydederek, "Bize ait olan ürünlere sahip çıkıyoruz. Geleneksel ürün adını konması ile koruma altına almış bulunuyoruz. Bundan böyle bizim geleneksel ürünlerimize kimse göz dikemeyecek. Hiçbir ülke bizim yüzlerce yıllık geleneklerimizi kendisine mal edemeyecek. Bu ürünler bizimdir ve sonsuza kadar bizim kalacak." diye konuştu.

"FARKINDALIK OLUŞMALI"

Geçen hafta başlattıkları çalışma ile 11 ilde coğrafi işaret olmadığını gördüklerini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şunları söyledi:

"Bu durum hem ülkemiz hem de şehirlerimiz için önemli bir eksikliktir. İnşallah bu sene bitmeden coğrafi işaret olmayan ilimiz kalmayacak. Çünkü biz biliyoruz ki Türkiye'mizin her şehrinin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bakanlık olarak bu ürünlerin peşinde olmaya devam edeceğiz. Yurt çapında yaptığımız çalışma ile 2 bin 500'ün üzerinde potansiyel ürünün coğrafi işaret kapsamında olacağını tespit ettik. Bu ürünleri biran evvel tescil edebilmek için bütün yurt çapında çalışmalar yürütüyoruz. Coğrafi işaret konusunda ciddi bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Biz bakanlık olarak bu konudaki seminerleri, çalışmaları ve toplantıları destekliyoruz. Ancak her vatandaşımızın ve üreticimizin bu hassas konuya sahip çıkmalarını istiyoruz."

Yapılan konuşmanın ardından Bakan Özlü tarafından Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan'a ve Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven'e ürünlerin tescil belgeleri verildi.

Törene ayrıca Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da katıldı.

- Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faruk Özlü Ereğli Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title