Haberler

Bakan Özlü, 'Dalama Tandırı' Coğrafi İşaret Belgesini Başkan Özakcan'a Teslim Etti

Bakan Özlü, ' Dalama Tandırı' coğrafi işaret belgesini Başkan Özakcan'a teslim etti

Bakan Özlü: "Dalama Tandırı lezzetli bir yemek"

- "Türkiye coğrafi işaretli ürünlerden yaklaşık 20 milyar Euro gelir elde ediyor"

AYDIN - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Aydın'da tadına baktığı ' Dalama Tanrı'nın coğrafi işaret belgesini Başkan Özakcan'a teslim etti. Özlü, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerden 20 milyar Euro gelir elde ettiğini belirtti.

Adnan Menderes Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı açılış programına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açılış sonrası onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Burada coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanan Aydın ' Dalama Tandırı'nın tadına bakan Bakan Özlü, ' Dalama Tandırı'nın coğrafi işaret belgesini Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan'a teslim etti.

"Dalama Tandırı 150 yıllık bir geçmişe sahip"

Tandırın 150 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade eden Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, "Tandırımız var, Efeler ilçemizin mahalleleri içinde yer alan geçmişte beldemiz olan Dalama yöremize özgü bir tandır. Bu tandır 150 yıllık bir geçmişi olan bir gelenek. Bugünde 150 yıl öncesi gibi pişirilen ocağının taşlarının bile özel nitelik taşıdığı bir tandır türü. Aydın Valiliğimiz ve ADÜ Rektörlüğümüz yöresel ürünlerimizin korunması ve tanınmasına yönelik başlattıkları kampanya çerçevesinde, bizde Efeler Belediyesi olarak mahallemizde yer alan bu tandırın coğrafi işaret belgesi alması yolundaki çalışmalarımızı sürdürdük. ve bugün bizim için ayrı bir güzellik ve sürpriz olan sizlerin katılımıyla da bu belgeyi alma noktasına geldik" dedi.

"2017 yılını atılım yılı olarak belirledik"

Coğrafi işaret tescili alanında 2017 yılını atılım yılı olarak belirlediklerini belirten Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan'da, "Biz 2017 yılında özellikle coğrafi işaret alanında bu yılı önemli bir atılım yılı olarak belirledik. ve yıl sonuna kadar yeni yüz coğrafi işaret tescili yapmayı öngörüyoruz. ve inşallah geriye kalan yaklaşık iki aylık süre içerisinde bu hedefimizi tutturacağız" dedi.

"Türkiye Coğrafi İşaretlerden 20 Milyar Euro gelir elde ediyor"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerden 20 Milyar Euro gelir elde ettiğini ifade ederek, "Yöresel bir ürüne coğrafi işaret verilmesi için bir tören tertip ettik. Bu tören için beraberiz. Dalama Tandırı'nı az önce tattık yedik. Gerçekten bu bölgenin çok güzel lezzetli bir yemeği. Coğrafi işaret konusu aslında Türkiye'de çok bilinen bir konu da değil. Türkiye'de potansiyel olarak 2 bin 500'e yakın ürün var, coğrafi işaret belgesi verebileceğimiz. Türkiye coğrafi işaretli ürünlerden yaklaşık 20 milyar Euro gelir elde ediyor. Bu çok ciddi bir ekonomik katkı payı. Türkiye çok zengin ve çok sayıda bu kültürün yaşadığı geliştiği bir bölgede yaşıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Mesut Özakcan Faruk Özlü Türkiye Dalama Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title