Haberler

Bakan Özlü Antarktika Bilim Heyetini Ağırladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi"ni gerçekleştiren bilim heyeti ile bir araya geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi"ni gerçekleştiren bilim heyeti ile bir araya geldi. Bakan Özlü, Antarktika'ya uçak, kargo ve konteynerlar aracılığı ile 23 ton malzeme ulaştırıldığını belirterek, 2019'da ilk değerlendirmelere göre Horseshoe adasında Türk üssünü açmayı planladıklarını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi teknik koordinasyonunda düzenlenen "2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi"ni gerçekleştiren bilim heyetini ağırladı. Özlü, 2017 yılında 26 Şubat-4 Nisan tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hitit Üniversitesinden toplam 9 bilim insanından oluşan heyetin 1. Ulusal Antarktika Seferi'ni başarıyla tamamladığını söyleyerek, "Birinci sefer kapsamında Antarktika kıtasında 4 bin kilometre yol katedilmiş, 17 topoğrafik kara ölçümü yapılmış, 38 alanda gözlem gerçekleştirilmiştir. 45 noktadan numuneler alınarak, toplamda 2 milyon metrekarelik alanda incelemeler yapıldı. Birinci sefer kapsamında elde edilen veriler; Türk bilim üssünün konumu ve yapısı için ön fizibilite niteliğinde olup, kapsamlı çalışmalar için temel teşkil etmiştir" ifadelerini kullandı.

2. Antarktika Bilim Seferi'nin ilk sefere göre çok daha geniş bir heyetle gerçekleştirildiğini kaydeden Özlü konuşmasına şöyle devam etti:

"Sefer kapsamında bilim insanlarımız ve uzmanlardan oluşan 28 kişilik bilim ekibi kıtaya seyir yaptı. Bilim ekibimizde 21 bilim insanı, 1 teknisyen, 1 doktor, 1 aşçı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 temsilci ile belgesel çekmek üzere 3 TRT personeli yer almıştır. 21 bilim insanımız; Boğaziçi Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin akademik kadrosunda yer almaktadırlar. 2. Ulusal Antarktika Bilim Seferimiz; deniz ve kara bölümü olmak üzere iki ekip ile yürütülmüştür. Ekibimizden 18 arkadaşımız 13 Mart 2018 tarihinde Punta Arenas limanından ayrılarak Macellan Boğazı-Drake Geçidi rotası üzerinden Antarktika'nın King George adasına ulaşmıştır. İlk olarak Horseshoe adasında çalışmalara başlayan Türk ekibi, daha sonra sırasıyla Calmette Körfezi, Adelaide adası batı kıyıları, Hovgaard adası, Nansen adası, Portal noktası alanlarında hem karada hem de denizde yer bilimleri, toksikoloji, buzul bilimi, iklim bilimleri ve fiziki bilimleri kapsayan toplam 9 bilimsel projenin faaliyetlerini başarı ile yürütmüştür. Gemi ekibimiz Horseshoe adasında bayrağımızı açmıştır. Bilim heyetimizden 11 kişilik bir ekip ise Robert adasında kurulacak olan geçici Türk kampının ön hazırlıklarını yapmak üzere 14 Mart 2018 tarihinde Punta Arenas'tan uçak ile King George adasına uçmuştur. Şili devletine ait Escudero üssüne giden bilim insanlarımız 1 gece burada kaldıktan sonra Şili Hava Kuvvetlerine ait helikopterler ile Robert adasına transfer edilmiştir. Ekipten 1 bilim insanımız ise ikili işbirlikleri kapsamında Polonya üssüne katılmıştır. Robert adasına varan bilim insanlarımız, ilk olarak geçici bilimsel kamp alanını kurmuşlardır. Kamp alanına yerleşen bilim insanlarımız, bir tören düzenleyerek İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağını Antarktika'da göklere çekmiştir. Kamp toplanana kadar şanlı bayrağımız ilk defa yerleşik bir alanda Antarktika'da dalgalanmıştır. Kara kampında bilim insanlarımız yer bilimleri, deniz bilimleri, ekoloji ve biyoloji alanlarında toplamda 6 proje yürütmüşlerdir."

Seferde bilimsel faaliyetlerin yapılmasının yanı sıra Türk Bilim Üssü lokasyonu için 1. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde ön fizibilite çalışmaları sonucunda belirlenen dört noktada (Horseshoe adası, Hovgaard adası, Nansen adası ve Portal noktası) çalışmalar yapıldığını vurgulayan Özlü, "Yapılan çalışmalar toplanan fizibilite verileri kapsamında Horseshoe adasının Türk Bilim Üssü'nün kurulması için en uygun yer olduğu değerlendirilmiştir. Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar İTÜ tarafından hazırlanacak olan fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecektir. Bilim seferi kapsamında kullanılmak üzere kamp malzemesi, bilimsel ekipman, kişisel malzemeler ve tıbbi malzemeleri içeren 23 ton malzeme uçak, kargo ve konteynerlar aracılığı ile Antarktika'ya ulaştırılmıştır. Ekibimizin yolculuğu esnasında Dışişleri Bakanlığımız, Türkiye'nin Buenos Aires ve Santiago Büyükelçilikleri diplomatik destek sağlamıştır. Sefer öncesi hazırlıklarında, sefer sırasında ve seferin tamamlanma aşamalarında Şili'nin desteği, ekibimizin çalışmalarını hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır. 2. Antarktika Bilim Seferimiz 17 Nisan 2018'de sona ermiş ve heyetimizi 24 Nisan 2018 tarihinde Türkiye'ye ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

"Bizim tüm bu çalışmalar sonucunda ulaşmak istediğimiz hedef Antarktika'da söz sahibi olmaktır"

2. Antarktika Bilim Seferi'nin sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda lojistik anlamda da büyük bir başarı olduğunun altını çizen Bakan Özlü, Antarktika seferini himaye eden ve destekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ileterek, "Bu başarı Türkiye'nin başarısıdır. Türk bilim insanlarının Antarktika'da yaptığı bilimsel çalışmaların kurumsal bir kimlik kazanması için Türk Bilimsel Araştırma Üssü'nün kurulması önem arz etmektedir. Biz bu üssü kurarak danışman ülke statüsü kazanma sürecini de hızlandırmış olacağız. Bizim tüm bu çalışmalar sonucunda ulaşmak istediğimiz hedef Antarktika'da söz sahibi olmaktır. Türkiye artık Antarktika'da da vardır. Küresel bir güç olan Türkiye, elbette her yere gidecek, elbette her yerde bilimsel çalışmalar yapacak, elbette her yerde şanlı bayrağımızı gururla göklere çekecektir. Bu bir vizyon, öz güven ve inanç meselesidir. Antarktika Bilim Programımız, Türk biliminin ve bilim insanlarımızın ulaştığı kapasiteyi ve bilgi birikimini net olarak göstermiştir" açıklamasında bulundu.

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin gelecek yılın başında ya da bu yılın sonunda gerçekleştirileceğini söyleyen Özlü, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Üs kurulacağından bahsettiniz, yeri belirlendi dediniz, bir tarih ya da belli bir yer var mı?" sorusu üzerine Bakan Özlü, "Horseshoe adası gözüküyor şu anda. 2019'da orada üssümüzü açmayı planlıyoruz" dedi.

Özlü, üssün içeriğine ilişkin soruya ise, "Ulusal Kutup Bilim Araçları programı ziyaret edilip, program çerçevesinde üs çalışacak. Yerleşim ve üssün yapısıyla ilgili elde edilen veriler, yapılacak olan fizibiliteler sonucunda kapasitesini ve kapsamını belirleyeceğiz" yanıtını verdi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkür ederek, "Zorlu koşullarda bilim insanlarının çalışma zorlukları da mevcut. Lojistik anlamda 15 bin kilometre uzaklıktaki bir alana bu kadar bilimsel ekipmanın ve diğer bütün gerekli araç gereçlerin transferinin hiç kolay olmadığı, oradaki iklim koşullarının çok sert koşullarda olduğunu ifade etmek isterim. Bilim insanlarımızın ortam koşullarına ayak uyduracak şekilde bütün imkanları kullanarak ve fiziksel koşullara dayanıklılık göstererek bilimsel çalışmalarını gerçekleştirdiler. Bundan sonraki seferlerde de elimizden geldiği kadar İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Merkezi koordinasyonunda çalışmalara devam etmek arzusu içindeyiz" diye konuştu.

Özsoy, konuşmaların ardından bilim heyetinin Antarktika'da dalgalandırdığı Türk bayrağını Özlü'ye takdim etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title