Haberler

Bakan Özhaseki: Mavi Bayraklı Plaj Sayısında Dünya İkincisiyiz

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Mogan Gölü'nün dip çamuru temizliği için kurulan istisyonlara giderek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Mogan Gölü'nün dip çamuru temizliği için kurulan istisyonlara giderek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Özhaseki, 'Çevre Günü'nün tek günle kutlanıp unutulacak bir konu olmadığını belirtirken, "Anneler günü gibi  365 günümüze yaygınlaştırılması icap eden aslında dikkatle titizlikle bir yaşam biçimi haline gelmesini arzu ettiğimiz bir durum" dedi. Özhaseki, eskiden mavi bayraklı plaj konusunda hep sıkıntı olduklarını belirterek, "İstanbul çevresindeki plajlarda denizlere hiç girilmezdi. Şu anda mavi bayraklı plaj sayımız 150 civarından 444'e çıktı, Dünya ikincisiyiz" dedi.

Son yıllarda tüm dünyada en çok işlenen konuların başında çevre günü geldiğini belirten Bakan Özhaseki, bu konuya insanların büyük hassasiyet gösterdiklerin söyledi. Mavi bayraklı plaj sayısının 150'den 444'e çıkarak Türkiye'nin dünya ikincisi olduklarının altını çizen Bakan özhaseki, Mogan Gölü'nde açıklamada bulundu. Özhaseki, Çevre Günü'nün tek günle kutlanıp unutulacak bir konu olmadığını belirttirken, şöyle dedi:

"Anneler günü gibi 365 günümüze yaygınlaştırılması icap eden aslında dikkatle titizlikle yaşam biçimi haline gelmesini arzu ettiğimiz bir durum. Son yıllarda tüm dünyada en çok işlenen konuların başında Çevre Günü geliyor. İnsanlar büyük bir hassasiyet gösteriyorlar. İstanbul çevresindeki plajlarda denizlere hiç girilmezdi. Şu anda mavi bayraklı plaj sayımız 150 civarından 444'e çıktı, Dünya ikincisiyiz. İspanya mavi bayrakl plaj sayısında birinci, Türkiye ikinci. Bu konuda büyük gayretlerimiz var. 252 yerde dışarıdaki hava kalitesini kontrol eden istasyonlarımız var. 24 saat online takip ediyoruz. Ozon tabakasını koruma onur ödülü  madalyasını 2012, 2014, 2016 yılarında Türkiye aldı. Bu konuda birazda yaptıklarımızı önemseyelim ve bu başarıyı tebrik edelim. Bazen kendi kendimize özeleştiri yaparız. Çevreyi, tahrip edecek ne varsa eylemler yapalım. Doğru bunlar. Ama bir taraftanda hakkı teslim edelim ve bu yapılanlar hususunda da emeği geçenlere  teşekkürümüzü iletelim. Biz ülke olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Büyük bir sorumluluk bilinci içerisinde bundan sonrada çevreyi tahrip ettirmemeye eğer çevreyi tahrip eden bir iş varsa her halükarda hangi tür yatırım varsa karşı çıkmaya devam edeceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Büyük bir gayret içerisinde çabalarımızı sürdüreceğiz."

"GÖL DİBİNDEKİ ÇAMURU SİLİP SÜPÜREREK ALIYORUZ"

Çevre konusuna çok hassas olduklarının altını çizen Bakan Özhaseki, çevre konusundaki hassas davranacaklarını bildirirken burada neden tören yaptıklarını şöyle anlattı:

"Gölbaşı'ndaki meşhur gölümüzdeki kirlilik hepimizi rahatsız ediyordu. Basına gündem olarak durmadan haber oluyordu ve herkes bundan şikayetçiydi. Birçok şeyin ihale tarihini unuturuz, ama bunun tarihini hiç unutmuyoruz. Buranın tarihi özel. 15 Temmuz günü cumadan önce buranın ihalesini yaptık. Daha önce çok yüksek fiyatlarda bize teklifler olmasına rağmen bunları kabul etmeyip Ulaştırma Bakanlığı ile en uygun bir fiyatta anlaşarak, bir sözleşme imzaladık. Şimdi burada faaliyetler devam ediyor. Göl dibindeki çamuru adeta silerek, süpürerek alıyoruz, kilomerelerce öteye basıyoruz, orada kurutup daha sonra da tabiata veriyoruz. Göl içerisinde yeniden bir yaşam başlıyor. Yeni canlılar ortaya çıkıyor ve bugün  inşallah Ankara'nın, Gölbaşı'nın yaz-kış en güzel havasını sunacak ve ekosisteme katkı sağlayacak bir tabiat hazinesi olarak da yaşamaya devam edecektir."

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NE ÖZEL FIDAN DİKİMİ

Bakan Özhaseki, Belediye Başkanı Fadih Duruay ve beraberindekiler, Mogan Gölü Geotekstil çamur susuzlaştırma tesisinde incelemelerde bulunarak, tesisinde yapılacak işler hakkında bilgi aldı. Ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sevgi Çiçeği koruma alanına geçen Bakan Özhaseki'ye Başkan Duruay, Sevgi Çiçeği hakkında bilgi verdi. Bakan Özhaseki ve Başkan Duruay, Sevgi Çiçeği koruma alanının yanındaki araziye geçerek, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla fidan dikimi gerçekleştirdi.

- Gölbaşıankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Çevre Günü Mehmet Özhaseki Mogan Gölü Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title