Haberler

Bakan Özak Karabük'te

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Bakanlığımız, Doğal Afetlerle İlgili Stratejisini, Yara Sarmak Yerine Yara Almamak İlkesine Göre Şekillendirerek, Risk Yönetimini Esas Alan Politikalar Üzerine Kurmuştur" Dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Bakanlığımız, doğal afetlerle ilgili stratejisini, yara sarmak yerine yara almamak ilkesine göre şekillendirerek, risk yönetimini esas alan politikalar üzerine kurmuştur" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, "Afet Tehlikesi ve Riskinin Belirlenmesi" konulu toplantıya katılmak üzere Karabük'e geldi. İlk olarak Karabük Valisi Can Direkçi'yi makamında ziyaret eden Özak, burada açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 64 bin kilometre yol olduğunu söyleyen Bakan Özak, "İnsanımızın refahı artıkça, kullandığı araç sayısı da artıyor. Hükümetimiz döneminde araç sayısındaki yüzde 29'luk artışa karşın, yüzde 20 kullanılan yol kilometresinde artış oldu. Kazalarda ölüm oranı yüzde 9'a inmiştir. Ülkemizde 12 milyon araç var. Almanya'da ise 55 milyon araç var. Yani refah artıkça araç talebi artacak. O bakımdan uzun müddet yol yapacağız. Bunun için de Köylerin Altyapısını Destekleme (KÖYDES) ve Belediyeleri Destekleme (BELDES) projeleri ile bunu takviye edeceğiz" dedi.

Gazetecilerin, "Bolu Mühendisler Odası, Bolu Tüneli'nde 18 eksik bulunduğunu belirtiyor" ifadeleri üzerine Bakan Özak, "Mühendisler Odası'nın yazdığı yazılara cevapları verildi. Bunların hiçbiri doğru değil. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Ankara-İstanbul yolunda eksik yok. Medya mensuplarına şunu üzülerek bildireyim ki, Bolu Tüneli kapanmadı. Ama medya, 'kapandı' diye yazdı. Basın ahlak yasasına en fazla medyanın uyması lazım. Açtığımız yolun kullanımı yüzde 90 olmuştur. Bu yolu açmasaydık, bu yılki yoğun 6 günlük karda acaba ne olurdu diye düşünmek lazım. Burada insanın sağlığı, hayatı ve güvenliğini düşündük. Medyanın da düşünmesi lazım. Bir TIR makaslama yapıyor, zinciri yok, yolu da kapatıyor. Sonra da 'Bolu Tüneli kapandı' diye yazılıyor. Tünelin Ankara-İstanbul bölümünü eksikliklerimizden dolayı açmadık. Bolu Tüneli'nin projesine 2007'nin kışında kullanılmak üzere sensörlü otomatik buz mücadelesi yapan bir sistem ilave ediliyor. Bu da buraya verdiğimiz önemin gereğidir" şeklinde konuştu.

Bakan Özak, valilik ziyaretinin ardından Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Afet Tehlikesi ve Riskinin Belirlenmesi" toplantısına katıldı. Bakan Özak, burada yaptığı konuşmada, doğal afetlerin yol açtığı hasar istatistiklerinin dikkate alınması durumunda yapısal hasarın yüzde 61'inin depremler, yüzde 15'inin heyelanlar, yüzde 12'sinin su baskınları, yüzde 7'sinin kaya düşmeleri, yüzde 4'ünün yangınlar, yüzde 1'inin çığ, kar ve yer altı suyu hareketlerinden meydana geldiğinin görüldüğünü söyledi.

Afet yaralarının sarılmasının, azaltılmasından daha zor ve acı olduğunu, bakanlıklarının da bunların önlenmesi kapsamında yasal çerçevenin yanı sıra idari ve teknik konularda gerekenleri yaptığını anlatan Özak, "Bakanlığımız, doğal afetlerle ilgili stratejisini, yara sarmak yerine yara almamak ilkesine göre şekillendirerek risk yöntemini esas alan politikalar üzerine kurmuştur. Son 100 yılda yaşanan afetlerde yıkılan konut sayısı yaklaşık 700 bindir. Bunun da yüzde 61'i depremlerden kaynaklanmaktadır. Bu sürede 100 bin vatandaşımız doğal afetlerden hayatını kaybetti. Enkaz altından nasıl insan çıkartılır yerine, enkaz altında insan kalmasın politikasını benimsedik. Kayıpların temel nedeni ülkemizin yüz yüze olduğu tehlikeler değil, yürürlükteki imar mevzuatına aykırı yerleşme ve yapılaşma eğilimlerinin yarattığı sorunların afete dönüşmesinden kaynaklanmaktadır" dedi.

Özak, doğal afetlerle mücadelenin, doğal tehlikelere dirençli yerleşimlerin ve toplumların oluşturulmasıyla mümkün olduğunu belirterek, "Bugün zarar azaltımına yönelik yapılacak çalışmaların birçoğu, geçmişteki hataların telafisidir. İnşa edilen gecekondular ve imar afları, riski ortaya çıkaran en büyük etkenlerdir. İnsanlarımız, doğal afetlerle mücadele bilincini taşımalı, zorunlu deprem sigortası uygulamalarından da kaçınmamalıdırlar. Belediyeler de sorumluluklarını yerine getirerek denetimlerde bulunmalılar. Doğal afetlerden ve zararlarından sakınılması konusunda kendimizi eğiterek emek harcamalıyız. Afet Tehlikesi ve Riskinin Belirlenmesi projesinin tamamlanmasının ardından Batı Karadeniz bölgesinin bütünleşik afet tehlikesi ve riski belirlenmiş olacaktır" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Bakan Özak daha sonra, Vali Can Direkçi, AK Parti Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan ve Ali Öğüten, İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, İl Genel Meclisi Başkanı Burhan Gümüş ile birlikte, Karabük'ün Yenice İlçesi Kahyalar Köyü Pirinçlik mevkiine giderek, hafta sonu heyelan meydana gelen karayolunda incelemelerde bulundu.

Bakan ayrıca Yenice İlçesi'nde, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden ilçe esnaflarından Hasan Arat'ın, Yenice Merkez Camii'ndeki cenaze törenine de katıldı. Bakan Özak, cenaze töreninin ardından Ankara'ya hareket etti.

(AK-AK-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title