Haberler

Son dakika haberi... Bakan Muş: "Sanayi sektörü korona virüs salgını sürecinde ülkenin büyümesini sırtladı"

Güncelleme:

Son dakika haberi... Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracat pazarında yaşanan ciddi talep daralmalarına rağmen ihracatın 169, 6 milyar dolara taşındığını belirterek, "Gerek ekonomik büyüme gerekse ihracatımızda yaşanan bu ivmelenme 2021 yılında da hız kesmeden devam etmektedir.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracat pazarında yaşanan ciddi talep daralmalarına rağmen ihracatın 169, 6 milyar dolara taşındığını belirterek, "Gerek ekonomik büyüme gerekse ihracatımızda yaşanan bu ivmelenme 2021 yılında da hız kesmeden devam etmektedir. Sanayi sektörünün korona virüs salgını sürecinde ülkenin büyümesini sırtladığını görmekteyiz" dedi.

Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) düzenlenen haziran ayı meclis toplantısına katılan Bakan Muş yaptığı konuşmada, "Başkent önemli bir yer. 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında ASO'nun firma sayısının da arttığını görmekteyiz. En az bu kadar önemli bir diğer gelişme de ileri teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmelerin oranının artmasıdır. Pandemiye rağmen ekonomimize sunduğunuz katkılar için teşekkür ediyorum, sanayicilik yapmak gerçekten zor" ifadelerini kullandı.

"SANAYİ SEKTÖRÜNÜN KORONA VİRÜS SALGINI SÜRECİNDE ÜLKENİN BÜYÜMESİNİ SIRTLADIĞINI GÖRMEKTEYİZ"

Bakan Muş, "Pandemi öncesi küresel ekonomi, Çin-ABD krizi ile hazırlanan ticaret savaşlarından, bu yönde alınan önlemlerden ve siyasi risklerden, Brexit gibi ekonomik belirsizliklerden olumsuz etkilenirken, Covid-19 salgını ile birlikte daha zor bir sürece girmiştir. IMF'nin son verileri küresel refahın 2020 yılında yüzde 4.9 daraldığını, Dünya Ticaret Örgütü ise dünya mal ticaretinin yüzde 5.3 oranında azaldığını ortaya koymaktadır. Salgının en yoğun yaşandığı 2020 yılında özel sektörümüzün gayreti ve devletimizin verdiği destekler sayesinde yüzde 1.8'lik büyüme oranı ile Çin'in ardından G20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduk. Yine bu dönemde başta Avrupa Birliği olmak üzere ihracat pazarında yaşanan ciddi ekonomik küçülmeleri dış talep daralmalarına rağmen hep birlikte ihracatımızı 169, 6 milyar dolara taşımış olduk. Gerek ekonomik büyüme gerekse ihracatımızda yaşanan bu ivmelenme 2021 yılında da hız kesmeden devam etmektedir. Sanayi sektörünün korona virüs salgını sürecinde ülkenin büyümesini sırtladığını görmekteyiz" şeklinde konuştu.

"MUTLAKA YAPISAL REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİLMELİ"

Firmaların karlılık seviyelerinin önemli bir konu olduğuna dikkat çeken ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, "İmalat sanayisinde, özellikle küçük firmalarda karlar düşüktür. Karları yükseltmek, işletmelerimizi büyüterek ölçek ekonomilerinden yararlanmaları ile mümkündür. Ancak, şirketlerimizi büyütmek sermaye birikimini gerektirmektedir. Burada küçük işletmeler, kısır bir döngü içindedir. Karlarını yükseltmek için sermaye biriktirmek, sermaye biriktirmek içinse karlarını yükseltmek gerekmektedir. Bu kısır döngüyü kırmak için mutlaka yapısal reformlar gerçekleştirilmeli, işletmeler üzerindeki yükleri azaltacak, büyümeleri önündeki mevzuat engellerini kaldıracak tedbirlerin mutlaka alınması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

(Yunus Emre Kartal - Erdinç Türkcan/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Koronavirüs İhracat Muş Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title