Haberler

Bakan Müezzinoğlu: "Hedefimiz, 2023'te Işsizlik Oranımızı Yüzde 5'e Indirmek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Yıl sonu itibarıyla hedeflediğimiz 1,5 milyonun üzerindeki artı istihdamı özel sektör olarak başarmış olacağız. Türkiye, işsizlik oranlarını 2017'nin aralık ayı itibarıyla tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi başaracak." dedi.

Müezzinoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın, Çankaya Köşkü'nde işçi, işveren ve memur sendikalarının temsilcilerine verdiği iftarda yaptığı konuşmada, ramazanın ülkeye, millete ve İslam alemine huzur ile barış getirmesi temennisinde bulundu.

Şırnak'taki helikopter kazasında şehit düşen askerlere ve tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Müezzinoğlu, "Şehitlerimizin hak ve hukukunu koruyabilme, büyük Türk milletinin, 80 milyonun yarınlarını bugünden daha iyi yapabilme adına, bizlere de üzerimize düşeni yapmayı Rabb'im nasip etsin." ifadesini kullandı.

Çalışma hayatının, farklı farklı gelişmeleri içinde barındıran, bir taraftan sorunları çözerken diğer taraftan yeni talep ve sorunları gündeme getiren dinamik bir alan olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, bu yapının geçmişten bu yana önemli sorunları bulunduğunu belirtti.

AK Parti hükümetleri döneminde bu sorunların çözülmesine ilişkin önemli adımlar atıldığını, mesafeler katedildiğini anlatan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Halen masamızda çözülmesi gereken önemli sorunlar, sıkıntılar da var. Bir taraftan her yaşta 1 milyon 250 bin genci olan ve her yıl 1 milyon asgari yeni istihdam alanı üretmemiz gereken, istihdamı genişletmemiz gereken bir alan. Diğer taraftan 13 milyona yakın işçi çalışanımız, 3,5 milyonu bulan memur çalışanımızla güçlü, 16 milyonluk bir kitlenin hayat standardını geliştirebilmek, onların yarına olan umutlarını ve beklentilerini karşılayabilmek adına önemli sorumluluklarımız ve görevlerimiz var. Bunu bugüne kadar hep birlikte iyi niyetle ve karşılıklı diyalogla azaltmaya, çözmeye çalıştık. Kısmen azalttık ama henüz masamızda çözülmesi gereken önemli sorunlarımız var."

Zorluklarla geçen 2016'nın ülkeye ve millete ağır bedeller ödettiğini, ağır sorumluluklar yüklediğini dile getiren Müezzinoğlu, "Ödettiği ağır bedellerin en önemlisi, özellikle 2016'da işsizlikle olan mücadelemizde yaklaşık 500 binlik sağlamamız gereken istihdamı sağlayamadık. İstihdamdaki daralma hızla işsizlik oranlarını yüzde 13'lere kadar getiren süreci karşımıza getirdi. Hükümetin kararlılığı, iş dünyamızın, Türkiye'nin potansiyeli bütün bu sorunları aşabilecek gücü bize verdi." dedi.

"Hedefimiz, 2023'te işsizlik oranımızı yüzde 5'e indirmek"

Verilen destekle yaklaşık 1 milyon 200 binin üzerinde istihdam sağlandığını belirten Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"1 milyon 200 bin istihdamın 230 binine yakınını kamu istihdamı olarak görsek bile, bunun 900 binden fazlasını özel sektör istihdamı olarak görüyoruz ki bu bizi son derece mutlu eden, geleceğe yönelik umutlarımızı artıran bir gelişme. Türkiye yatırımcısı, girişimcisi ve özel sektörüyle dünyayla yarışabilecek potansiyeli yakaladı, bu potansiyelle istikrarı, güveni bulduğu an hızla büyümeyi ve istihdam artışını gündemine alabiliyor. Bu anlamda önümüzdeki sürecin, arkamızda bıraktığımız süreçten daha kolay ve daha başarılı olacağı inancımızı da artırıyor ve perçinliyor.

Yıl sonu itibarıyla hedeflediğimiz 1,5 milyonun üzerindeki artı istihdamı özel sektör olarak başarmış olacağız. Türkiye işsizlik oranlarını 2017'nin aralık ayı itibarıyla tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi başaracak. Bizim başarımız, işsizlik oranlarını tek haneli rakamlara indirmekle yetmez, bununla iktifa etmemiz söz konusu olamaz. Hedefimiz, 2023 yılında işsizlik oranımızı yüzde 5'e indirmek. Bu anlamda istihdam alanlarını, girişimcimin öz güvenini, istihdamdaki potansiyeli artırarak, çalışanın da hak ve hukukunu daha güçlü hale getirecek birlikteliklerle inanıyorum ki önümüzdeki dönem, arkamızda bıraktığımız zorlu dönemden çok daha başarılı ve güçlü olacak."

Müezzinoğlu, hızla yaşanan gelişmelerin getirdiği sorunlara, çalışma hayatının dinamiklerini de dikkate alarak, iş dünyasıyla birlikte çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

İşçi ve işverenin birlikte güçlü olması durumunda, her iki tarafın da hak ve hukukunun her geçen gün daha iyi olacağını vurgulayan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu anlamda ayrıştırarak, çatıştırarak değil tam aksine aynı masaların etrafında oturabilmeliyiz. Tıpkı bu akşam olduğu gibi, burada tüm memur sendikalarımızın temsilcileri davetli ve bu salonda büyük oranda temsil ediliyorlar. Tüm işçi sendikalarımız ve konfederasyonlarımız, temsilcileri davetli ve temsil edilebiliyorlar. Bu sofralar bize birlikte başarabilme mesajını vermeli, birlikte daha güçlü adımları atabilme idealini perçinleyebilmeli. Bu anlamda inanıyorum ki önümüzdeki süreçte gerek kamu çalışanları gerekse işçilerimiz, emekçilerimiz adına, çok daha güçlü birlikteliklere ve yarınlarımıza olan umudumuzun çok daha iyi arttığı süreçlere vesile olacaktır."

"Daha iyi olmasını sizler kadar bizler de arzu ediyoruz"

Kamu çalışanları, işçiler ve sendikalar arasındaki diyaloğun önemine ve istihdamın artırılması gerektiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Genç işsizlerimizi farklı farklı projelerimizle istihdama katmamız, ülkenin gelişmiş dünyayla yarışında bize güç katacak. Bugün için genç işsizlik oranımız yüzde 23-24'lerde. Genç işsizlerimize baktığımızda bunların neredeyse tamamı iyi eğitim görmüş, üniversite, asgari lise veya teknik lise mezunu düzeyindeki gençlerimiz. Bizim esasında en çok istifade etmemiz gerekenleri işsiz pozisyonunda tutuyor olmamızı, hep birlikte çözmemiz gereken bir sorun olarak değerlendirmeliyiz. Bu nitelikli kapasiteyi mutlaka üretime, üretimle birlikte katma değeri yüksek üretime ve dünyayla yarışacak bir değişme destek olarak görmeliyiz."

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Müezzinoğlu Binali Yıldırım Çankaya Köşkü Türkiye Politika Güncel Haberler

title