Haberler

Bakan Kurtulmuş, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (7)

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip ediyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip ediyoruz. Devam etmekte olan 56 dosya var. Bunların, her an takip edilip son noktaya gelmesini mümkün görüyoruz. Tabii burada karşı taraftaki muhatap ülkenin de iş birliğine hazır olması lazım." dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Yurt dışına kaçırılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin çalışmalar konusundaki soru üzerine Kurtulmuş, uzun yıllar Türkiye'nin tarihi, kültürel zenginliği ve çeşitliliğinin farkına varılmadığını belirtti.

Anadolu'nun birçok yerinde, birçok tarihi eserin sağa sola atıldığını anlatan Kurtulmuş, "İstanbul'da bile mezarlıkların, mezar taşlarının, tarihi eserlerin, tarihi eser sütun başlarının son derece savruk bir şekilde sağda, solda bulunduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.

Geçen hafta Antalya Perge'de olduğunu aktaran Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Perge gibi muhteşem bir yer var orada. Perge'nin sadece bir kısmına şu anda sahibiz ama çok şükür bunları birkaç sene öncesi ile değerlendirdiğinizde önemli adımlar atılıyor. Bu bir imkan meselesi nihayetinde ama sonuçta şunu ifade etmek istiyorum, ne yazık ki Türkiye'den çok sayıda tarihi eser de bu süre içesinde, geçtiğimiz dönemlerde yurt dışına kaçırılmış. Herakles Lahdi de bunlardan bir tanesiydi. Şu anda biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip ediyoruz. Devam etmekte olan 56 dosya var. Bunların, her an takip edilip son noktaya gelmesini mümkün görüyoruz. Tabii burada karşı taraftaki muhatap ülkenin de iş birliğine hazır olması lazım. Buraya aidiyeti tespit edildikten sonra ilgili muhataplarımızın da iş birliği yapması lazım. Herakles Lahdi'ni getirmek şu açıdan kolay oldu, İsviçreli muhataplarımız iş birliği içerisinde hareket ettiler. Buna rağmen 6 yılda ancak getirilebildi."

Geçen hafta, hattat Hamdullah Efendi'nin oğlu Mustafa Efendi'nin hat yazılı Kur'an-ı Kerim'inin Londra'da müzayedeye çıkarılacağını öğrendiklerini ve son anda Bakanlık olarak müdahale ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, eserin Türkiye'ye ait olduğunu ve müzayedede satılamayacağını belirttiklerini, bunun üzerine de eserin müzayededen çekildiğini, eserle ilgili süreci başlattıklarını anlattı.

Yurt dışında çok eserin bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Dünyanın sayılı büyük müzelerindeki birçok eser, Anadolu'dan giden, Hititlilerden, Frigyalılardan, Helenistik dönemden ve Roma döneminden gitmiş olan birçok eser nereden gitti? Buradan gitti. Orada adamlar, onları maalesef resmi olarak sergilemeye devam ediyorlar. Bu mücadeleyi gayretle sürdürüyoruz. Sonuç almayı da inşallah başarıyoruz. Bu bir iş, önemli bir iş, Bakanlığın ilgili birimleri bununla ilgilenecek." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Kurtulmuş, eserlerin geri getirilmesi işlemlerini için muhatap ülkelerle iş birliği yaparak, çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

" Türkiye'nin en prestijli müzesi haline getireceğiz"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nin bir kısmının ulusal kütüphane olarak, bazı kısımlarının da Milli Savunma Üniversitesi tarafından kullanılması kararına ilişkin soru üzerine ise Kurtulmuş, Kuleli Askeri Lisesi'nin tarihi açıdan önemli bir yer olduğunu belirtti.

15 Temmuz'da hain darbe teşebbüsündeki en kanlı merkezlerden birinin Kuleli Askeri Lisesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, oranın bir an evvel ulusal bir müzeye dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuda görüşmelerin yapıldığını ve son noktaya gelindiğini, binanın bir kısmının Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini anlatan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Şimdi biz orayı bir ulusal müze, Türkiye'nin en büyük müzesi haline getireceğiz, bir kısmını da Milli Savunma Üniversitesi kullanacak. Bununla ilgili olarak müzecilikten anlayan bütün uzmanları bir araya getirip orayı Türkiye'nin en prestijli müzesi haline getireceğiz. Bununla ilgili işin henüz çok başındayız, bu söylediklerim birkaç seneyi, belki de daha uzun bir süreyi alacak."

Rami Kışlası'nın dev bir kütüphaneye dönüştürülmesi çalışmaları konusunda da açıklama yapan Kurtulmuş, uzun yıllar kışlanın metruk bir halde kaldığını kaydetti.

Numan Kurtulmuş, Rami Kışlası'nın birinci etabının bittiğini, çok güzel bir şekilde yapıldığını, ikinci etabının ise ihalesinin bittiğini, ilerleyen günlerde çalışmaların başlayacağını, arkasından da üçüncü etabının çalışmalarının başlayacağını aktardı.

Üç etap bittiğinde Rami Kışlası'nın yaklaşık 7 milyon kitabın yer alabileceği Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacağına vurgu yapan Kurtulmuş, şu bilgileri verdi:

"Sadece kütüphane değil, kitapla ilgili ne varsa oraya koyacağız. Kağıt nasıl yapılır, mücellithane nedir, mürekkep nasıl yapılır? Tüm bunlar orada olacak. Biz istiyoruz ki bütün kütüphanelerimiz yaşayan kütüphane olsun. Tam manası ile kitap vadisi olacak Rami Kışlası. Türkiye bakımından, kültür açısından övünç projesi olacak ve inşallah onu da çok uzatmadan, birkaç yıl içerisinde bitirmeyi ümit ediyoruz."

Kurtulmuş, kışlada biten kısmın hemen hayata geçmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını bildirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Kuleli Askeri Lisesi Numan kurtulmuş Anadolu Ajansı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title