Haberler

Bakan Kılıç'tan Duyarlı Davranış

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında ilk üçe giren veya Avrupa şampiyonu olan sporcuların kanun dışında kalması konusunda, kanun değişikliği gerektiğini ve çalışma başlattığını bildirdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında ilk üçe giren veya Avrupa şampiyonu olan sporcuların kanun dışında kalması konusunda, kanun değişikliği gerektiğini ve çalışma başlattığını bildirdi.

Bakan Kılıç, sosyal paylaşım sitesi üzerinden bir takipçisinin sesine kulak verdi. Kılıç, 12 yaşında tekvandoya başlayan ve 1982'de Avrupa şampiyonasında ikincilik, 1983'te dünya ve Avrupa şampiyonalarında üçüncülük, 1985 yılında Kore'de yapılan dünya şampiyonasında ikincilik elde eden milli tekvandocu Ahmet Ercan'ın, "Sayın Bakanım ben Ahmet Ercan, milli tekvandocuyum. Birçok uluslararası müsabakada ikinci ve üçüncülüklerim var. 5774 sayılı kanundan yararlanamıyorum. Şu anda asgari ücretle taşeron bir firmada çalışıyorum. Konuya ilişkin yardımlarınızı bekliyorum" yönündeki mesajına cevap verdi.

Bakan Kılıç milli tekvandocuya mesaj atarak şöyle cevap verdi:

"Ahmet Bey, talebiniz alınmıştır fakat sizin bu dediğiniz kanun değişikliği gerekmektedir. Konunun incelenmesi için ilgili birimlerimizin uzmanlarına konuyu aktarıyoruz. İlginize teşekkürler." Ercan ise, "Sayın Bakanım, yoğun gündeminiz içerisinde, sorunumla bu kadar ivedilikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ediyor. Bütün çalışma hayatınızda başarılar diliyorum, saygılarımla" ifadesinde bulundu.

Bakan Kılıç, 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Verilmesi Hakkındaki Kanun'da yalnızca olimpiyat şampiyonu ve dünya şampiyonu olmuş sporcuların antrenör ve teknik direktörlerini kapsıyor. Bu da olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında ilk üçe giren veya Avrupa şampiyonu olan sporcuların antrenörlerinin başarısını küçümsemek ve haksızlık yapmış olma gibi bir durumu ortaya koyuyor. Son 3 olimpiyatlarda da görüldüğü gibi 1 bronz madalya almış olmak bile ülke sıralamasında 30-40 ülkenin üzerine çıkarabiliyor.

BAKAN KILIÇ'TAN KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 5774 sayılı Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören değişikliğin gerekçeleri ise şöyle:

"Müsabakaların yapıldığı tarih itibariyle uluslararası olimpiyat komitesi tarafından olimpik spor dalı olarak kabul edilmiş spor dallarının...' şeklindeki ibare kullanıldığı için bazı sporcular ve antrenörler, şu anda branşları olimpik olmasına rağmen eskiden aldıkları Dünya, Avrupa şampiyonlarında elde ettikleri derecelerin karşılığı olan maaşlarını ve bu eksik çıkarılmış olan kanundan dolayı alamamışlardır. Daha önce çıkarılmış olan 11.10.1983 tarihli ve 2913 sayılı kanun gereği Olimpiyat, Dünya, Avrupa Şampiyonaları'nda birinci olanlara maaş bağlanırken 'müsabakaların yapıldığı tarihte olimpik olma şartı aranmamış' ve sporculara maaşları bağlanmıştır. Bu kanunla birincilerin daha önceki hakları da devam ettirilmiş ve 'olimpik olma' şartı aranmamıştır. 2008'de çıkarılan kanun kapsamına ek olarak, bu şampiyonalarda ikinci ve üçüncü olanlarda dahil edilmiş, ancak yeni kanunla müsabakaların yapıldığı tarihte spor dalının 'olimpik' olmasın şartı konulmuştur. Yani birincilerin maaş alma haklan devam ederken aynı yıllarda maç yapıp ikinci ve üçüncü olmuş sporculara bu müsabakaların yapıldığı tarihte 'olimpik olma' şart konulmuştur. 25 yıl aradan sonra çıkarılan kanundaki bu uygulama yeni bir kanun olmasına rağmen, adil değildir ve kanunun amacına da ters düşmektedir. Bu haklardan faydalanamayan, çok az sayıdaki başarılı sporcu ve antrenörlerin yeni kanundan faydalanması ve bu haksızlığın ortadan kaldırılması sağlanmalıdır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Ahmet Ercan Kore Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title