Haberler

Bakan Kavaf: "Özürlülerimiz İçin Fırsat Eşitliği Yaratmak Türkiye'nin Önceliği Olmalı"

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Yetersizliklerinden Ötürü Toplumsal Yaşama Tam Olarak Katılamayan Özürlüler İçin Fırsat Eşitliğini Sağlamanın Türkiye'nin Önceliği Olması Gerektiğini Söyleyerek, "Hükümetimizin Özürlülerimize Yönelik Sosyal Politikası Yardım Eksenli Değil, Hak Eksenli Bir Politikadır" Dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, yetersizliklerinden ötürü toplumsal yaşama tam olarak katılamayan özürlüler için fırsat eşitliğini sağlamanın Türkiye'nin önceliği olması gerektiğini söyleyerek. Kavaf, "Hükümetimizin özürlülerimize yönelik sosyal politikası yardım eksenli değil, hak eksenli bir politikadır" dedi. Bakan Kavaf, nüfusun yüzde 12.29'unu özürlü vatandaşların oluşturduğunu belirterek, bu sayının aileleriyle birlikte 30 milyon kişiyi bulduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Kavaf, Özürlüler İdaresi Başkanlığı yöneticileri ile engellileri Devlet Bakanlığı toplantı salonunda kabul etti. Bakan Kavaf, burada yaptığı konuşmada, toplumsal yaşamda bağımsız ve üretken bireyler olarak yer almanın temel insan haklarından biri olduğunu söyleyerek, "Bu bağlamda yetersizliklerinden ötürü toplumsal yaşama tam olarak katılamayan özürlülerimiz için fırsat eşitliğini sağlamak ve yapılması gereken düzenlemeler için etkin politikalar üretmek Türkiye'nin önceliği olmalıdır. Hükümetimizin özürlülerimize sosyal yönelik politikası yardım eksenli değil, hak eksenli bir politikadır" dedi. Şimdiye kadar bu politika doğrultusunda özürlülerin kendi kendilerine yetebilmeleri ve çevreyle sağlıklı iletişim kurarak toplumsal hayata tam katılım sağlayabilmeleri yönünde önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Kavaf, "Devlet özürlü vatandaşlara bir şefkat şemsiyesi olması gerektiği bilincindedir, bundan sonra da yapılmaya devam edecektir" dedi.

-YAKLAŞIK 30 MİLYON KİŞİ ÖZÜRLÜLÜK OLGUSUNDAN ETKİLENİYOR-

Özürlülük alanındaki sorunlar sadece özürlüleri değil, tüm toplumu ilgilendiren problemler olduğuna işaret eden Bakan Kavaf, "Nüfusumuzun yüzde 12.29'unu özürlü vatandaşlarımız oluşturmakta, aileleriyle birlikte yaklaşık 30 milyon kişi özürlülük olgusundan etkilenmektedir" dedi. Bakan Kavaf şunları söyledi:

"Gerek sorunların tespitinde gerekse çözüm için ortaya konacak mevzuatın oluşturulmasında toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile ortak akıl oluşturulması bu açıdan çok önemlidir. Çünkü toplumsal nitelikli sorunlardan olan özürlülük sorunları ancak toplumsal bilinçlenme ile aşılabilir. Öte yandan oluşturulacak mevzuatın en verimli biçimde oluşturulması için de toplumsal bilinç ve katılım oldukça önem arz etmektedir. Bu anlayıştan hareketle ilk defa özürlülerin yaşadığı sorunlara kapsamlı çözümler içeren "Özürlüler Kanunu" çıkarılmış, bununla bu alandaki sorunlara yönelik kalıcı çözümler getirilmeye çalışılmıştır. Eğitimde feda edilecek hiçbir ferdin olamayacağı ilkesinden hareket ile özel eğitim ile destek eğitimleri tüm özürlülerimiz için verilmeye başlanmış, Mart 2009 itibarıyla 207 bin özürlü çocuğumuza özel eğitim desteği sağlanmıştır. Özürlü öğrencilerin okullara erişiminin ücretsiz sağlanması projesi kapsamında yaklaşık 27 bin özürlü öğrencimiz evinden okuluna güvenli bir şekilde ücretsiz taşınmakatdır. Ağır özürlü çocuğu olan çalışan annelere erken emeklik hakkı tanınmıştır. Özürlülük olgusu karşısında milletçe daha duyarlı olunması gerekmektedir."

-BAKAN KAVAF YERİNİ GÖRME ENGELLİ ZÜMRÜT'E BIRAKTI-

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise, özürlülerin geçmişten bugüne çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bize bir özürlülük Yasası verdiniz. Bunun için teşekkür ediyoruz. Özürlüler gerek eğitimde gerekse istihdamda dezavantajlı gruplardır. Özürlülerin yüzde 90'ı eğitimsizdir. Özürlülerin sorunlarını gündeme getirmek için ciddi çalışmalar gerekmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Kavaf yerini görme engelli ilköğretim öğrencisi Zümrüt Seyda Kırca'ya bıraktı. Zümrüt Seyda Kırca ise, Bakan kavaf'a yaptığüı hizmetlerden ötürü teşekkür ederek, "Bizler için çalışıldığını bilmek, bizlerin hatırlandığını bilmek çok güzel. Herkese çok teşekkürler" dedi. (ANKA)

(DNZ/HF/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title