Haberler

Bakan İslam: "Kadının Çalışma Hayatına Tam Olarak Adapte Olması İçin Çalışmalarımız Var"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadının çalışma hayatına tam anlamıyla adapte olmasını sağlamak için çocuk bakımı, kreş ve çalışma hayatıyla aile hayatının uyumlulaştırılması konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadının çalışma hayatına tam anlamıyla adapte olmasını sağlamak için çocuk bakımı, kreş ve çalışma hayatıyla aile hayatının uyumlulaştırılması konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) geleneksel kahvaltı programına katıldı. Programda, Bakan Ayşenur İslam'ın yanı sıra Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ve KAGİDER üyeleri hazır bulundu.

Programda konuşan Bakan Ayşenur İslam, kadınların çalışma hayatında aile hayatı ile iş hayatının uyumlulaştırılması sorunuyla karşılaştıklarını belirterek, "İstihdam oranlarına baktığınızda Türkiye yüzde 30'larda ama Avrupa ülkelerinde yüzde 70'lerde. Neden böyle bir fark var diye baktığımızda, kadın istihdamının yüzde 30'lardan radikal bir biçimde yüzde 70'lere çıkaran bir sistemlerde esnek çalışma modellerinin denendiğini görüyoruz. Aklın yolu birdir. Dünyanın tecrübesinden faydalanmak gerekir. O halde Türkiye'nin de bunu denemesi gerekir diye düşünüyoruz. Bizim son birkaç aydır bakanlık olarak çalıştığımız konulardan biri de bu. Kadınlar için esnek çalışma modelleri. Eğer bunu başarabilirsek; istihdam ile alakalı önemli bir aşamayı da gerçekleştirmiş olacağımıza inanıyoruz. Onunla da ilgili çalışmalarımızı da bakanlık olarak tamamladık. Tabi çok yoğun bir dönemdeyiz şuanda. İnşallah 2014 sonlarında yetişmezse 2015 başlarında söylediğimiz bu konuları genel kurula getireceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Kadının çalışma hayatına tam anlamıyla adapte olmasının önündeki çocuk bakımı, kreşler ve kadının çalışma hayatının iş hayatına uyumlulaştırılması ile ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Bakan İslam, "Belli bir sayının üzerindeki nüfusa sahip belediyelerin kreş ve çocuk bakımevleri açması mecburiyeti var. Bu çok iyi olacak diye düşünüyoruz. Ama başka bir şeyi daha başlatmaya karar verdik. Bizim henüz daha çocuk bakım evleri ve kreşlerle ilgili araştırma projemiz Dünya Bankası ile birlikte yaptığımız sonuçlanmadı. Sonuçlandığında çok daha iyi tedbirlerde ve girişimlerde bulunacağız. Ama ondan önce yapmamız gereken şey şuana kadar çıkardığımız kanunlarla ve mevzuatla ilgili uygulama sorunlarını kaldırmak olduğunu düşünüyoruz. Belediyelerle ilgili böyle bir mecburiyet var fakat orada kanuni bir düzenleme yapmak gerekiyor. Biz önümüzdeki dönemde bu paketin içerisinde iyileştirmeyi yapacağız ve daha çalışabilmesini sağlayacağız geçen dönemde çıkan yasanın. Çocuk bakım evi ve kreşleri 5. ve 6. bölge teşviki var. Çok önemli bir teşvik fakat kullanılamıyor şuanda. Çünkü teşvikin dizaynında birtakım sorunlar var. Bunun kullanılabilmesi için bir girişimde bulunduk bakanlık olarak. Önümüzdeki kısa dönem içerisinde bunu da gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz inşallah. Bunu faydası şu olacak. Özel sektörün kreş açabilmesi önündeki ekonomik engeller ortadan kaldırılmış olacak, rekabet olacak. Rekabet kalitenin artmasına ve fiyatların düşmesine sebep olacak. Böylece kadınlar daha iyi çocuk bakım hizmetine sahip olacak" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ayşenur İslam İstanbul Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title