Haberler

Bakan Işık: "Türkiye'nin Gecikmeden Başkanlık Sistemine Geçmesi Gerekiyor"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık başkanlık sisteminin toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılmasını istediklerini belirterek, "Türkiye'nin artık gecikmeden başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık başkanlık sisteminin toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılmasını istediklerini belirterek, "Türkiye'nin artık gecikmeden başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor. Bütün partilerin bu konuyu gündemlerine alıp tartışmasını istiyoruz" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde partisinin Gebze Kültür Merkezi'nde düzenlenen danışma meclisi toplantısına katıldı. Partililere seslenen Bakan Işık dünyanın tam merkezinde Türkiye olduğunu belirterek, "Dünyanın tam merkezinde Türkiye'nin olması güzel bir şey. Belki hepimiz sevinmeliyiz, ama aynı zamanda da bütün problemlerin de tam merkezinde olmak anlamına geliyor. 64'ncü hükümeti kurduğumuz andan itibaren bir taraftan Rusya krizi ile bir taraftan bölgemizdeki diğer gelişmeler, diğer taraftan Çin ekonomisinin yavaşlamasından kaynaklanan problemlerle yoğun bir mücadele ediyoruz. Ama biz siyasette her fırsatı tehdit gören anlayışla değil, her tehdidi fırsat gören, her olumsuzluğu fırsata çeviren bir anlayışla hareket ediyoruz. Bu sayede bugüne kadar bir çok badireyi atlattık" dedi.

Bakan Işık demokrasinin standartlarını daha da yükselmek istediklerini açıklayarak şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisinde üzerinde yargı vesayeti yok. Bürokratik vesayet yok, en önemlisi de paralel vesayet hamd olsun ortadan kalktı. Artık Türkiye'nin demokrasisini sokak eylemleri ile baskı altına, vesayet altına almak diye bir şey yok. Şimdi demokrasimizi, İleri demokrasi standartına yükseltmek en önemli önceliğimiz. Bunun için özellikle bir hukuk ve adalet reformu için düğmeye bastık. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye ciddi bir hukuk ve adalet reformu yapacak. Başta Türkiye yeni bir anayasayı inşallah bu dönemde muhalefet partileriyle de birlikte hayata geçirmek durumunda. Artık 12 Eylül Anayasası Türkiye'nin ihtiyacına hiçbir şekilde cevap vermiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 82 Anayasasında pek çok değişiklik yaptık. Ama motoruda değiştirsek, şanzımanı da değiştirsek, yürüyen aksanlarının tamamını da değiştirsek bu araba 82 model bir araba. 82 Model bir araba ile 2023 Türkiye'sini kuramayız ve yürüyemeyiz. Umarım bu gerçeği muhalefet partileri ve onun genel başkanları da görür ve Türkiye'nin gerçekten ileri demokrasi standartlarını yakalayacağımız bir anayasaya evet der."

Bakan Fikri Işık, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini belirterek, "Tabiki anayasa görüşmeleri yapılırken, parti olarak da benim şahsi düşüncem olarak da Türkiye'nin artık gecikmeden başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor. Kenan Evren'e göre hazırlanmış bir anayasa var, ama Kenan Evren yok. Bu noktada arzumuz başkanlık sisteminde toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılması. Burada asla dayatmacı değiliz. İlla benim dediğim olacak anlayışında kesinlikle değiliz. Mutlaka güvenlik mekanizmaları iyi kurgulanmış bir başkanlık sisteminin Türkiye'de bizim sistemimizin olarak hayata geçmesi gerekiyor. Buna inanıyorum. Ama bunun için de bütün partilerin bu konuyu gündemlerine alıp tartışmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yoğun projeler geliştirdiklerini ifade eden Bakan Işık, "Türkiye savunma ve güvenlik alanında ve kritik sektörlerde dışa bağımlılığını kesinlikle bitirecek. Enerji bizim için kritik bir sektör, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için çok yoğun bir projeler geliştiriyoruz. Kendi füzelerimiz büyük başarılarla test üretildi ve seri üretime geçildi. Kendi uydularımızı yapan bir ülke konumuna geliyoruz. Türkiye güvenlik, savunma, enerji ve gıda gibi kritik sektörlerde dışa bağımlılığını minimize edecektir. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz" diye konuştu. - Gebze

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Gebze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title