Haberler

Bakan Işık: Otomobilde İthal Bağımlısıyız

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Biz hazır otomobil alımında ithal bağımlısıyız. Her 100 otomotivden 78'ini ithal ediyoruz." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Diyorlar ki 'otomotiv sektöründe ithalat ve ihracat dengeli'. Hayır, öyle değil. Biz hazır otomobil alımında ithal bağımlısıyız. Her 100 otomotivden 78'ini ithal ediyoruz ama otomotiv yan sanayisinde net ihracatçıyız" dedi.

Gebze'deki Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) kurulan Ömür-Dayanım İnovasyon Merkezi'nin (OTAM) açılış töreninde konuşan Işık, sanayicilerin ülkenin kahramanları olduğunu belirterek, her türlü tartışmanın aslında bedelini sanayicilerin, iş adamlarının ve büyük oranda da KOBİ'lerin ödediğini ama bugüne kadar hiçbir engelin sanayicileri yıldırmadığını söyledi.

Türkiye'nin dünyaya örnek modellerinden birinin organize sanayi bölgeleri (OSB) olduğuna, şu anda pekçok Avrupa ve dünya ülkesinin OSB'lerin güzel uygulamalarını Türkiye'de gördüklerine dikkati çeken Işık, "Bizim dünya çapında tutan modellerimizden bir tanesidir OSB'ler. Hele hele ihtisas OSB'leri, daha da takdir edilen yapıya geldi" diye konuştu.

Işık, OSB'lere kesinlikle arazi rantına müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, talep toplandığı sürece yeni OSB kurulmasının önünü açtıklarını kaydetti.

Sanayiciler yatırım yaparken sermayeyi arazi için değil, üretimde kullanmasını istediklerini dile getiren Işık, "Bu noktada gereken çalışmayı yürütüyoruz ama büyük gururla görüyoruz ki OSB'lerimiz dünyaya örnek olma noktasına geldi" ifadesini kullandı.

Işık, taşıt araçlarıyla ilgili gelinen noktanın daha ötesine gidebilmek için Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmaları gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Aslında Türkiye'nin gidişatını özetleyen, örneklendiren sektör, otomotiv yan sanayi sektörümüz. Diyorlar ki 'otomotiv sektöründe ithalat ve ihracat dengeli'. Hayır, öyle değil. Biz hazır otomobil alımında ithal bağımlısıyız. Her 100 otomotivden 78'ini ithal ediyoruz ama otomotiv yan sanayisinde net ihracatçıyız ama ihracatımızın katma değerini arttırmak durumundayız. Artık daha fazla nitelikli üretim yapıp, daha fazla ihracat ve daha fazla karlılık getirmek durumundayız. Bunun da yolu hiç kuşkusuz araştırma, geliştirme ve inovasyondan geçiyor. Bu noktada Türkiye'de çok güzel gelişmeler var. Artık teknokentler OSB'lerimizin içinde de kuruluyor. Artık üniversitelerimiz sanayicimizin ayağına gelmeye başladı. O eskiden burnundan kıl aldırmayan üniversite anlayışı yerini 'Evet, biz de bu ülkenin kalkınmasında, gelişmesinde, ilerlemesinde sorumluluk almalıyız' anlayışına bıraktı. Bu, çok sevindirici."

- "Şirketlerimizi Ar-Ge merkezleri kurması konusunda cesaretlendiriyoruz"

Üniversite ile sanayinin çok daha iç içe olmasını, çok daha güçlü iş birliği oluşmasını, bunu gerek fonlarla gerekse diğer mekanizmalarla desteklemek istediklerini aktaran Işık, "Artık Türkiye'nin geldiği teknoloji düzeyinde bize daha iyi teknolojiyi kimse lu. Bu teknolojiyi ancak ve ancak kendimiz geliştirebiliriz" diye konuştu.

Işık, lisanslı üretimde son noktaya geldiklerini dile getirerek, "Bundan sonra bu sektörde yapmamız gereken daha fazla Ar-Ge ve inovasyon. Bununla ilgili teknokentlerde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına çok ciddi destekler veriyoruz. Şirketlerimizi Ar-Ge merkezleri kurması konusunda cesaretlendiriyoruz. Şimdi 4 Mart'ta inşallah Kocaeli'de yapacağız. 154 Ar-Ge merkezimizin performans endeksini açıklayacağız. Orada Ar-Ge merkezlerimizin karşılaştıkları sorunları da değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Sadece Ar-Ge merkezi olan şirketleri değil, ilk 500'deki şirketlerin temsilcilerini de davet ettiklerine dikkati çeken Işık, şunları dile getirdi:

"Şu anda ilk 500 içinde Ar-Ge merkezi olan şirket sayımız 68, bu çok az Türkiye için. Amacımız, bu sayıyı arttırmak. Bir sonraki aşamada ikinci 500'deki şirketlerimizi davet edeceğiz. Bu arada Ar-Ge merkezindeki asgari personel sayısını 50'den 30'a çekme yetkisini Bakanlar Kurulu'na verdik. Yani şartlara göre 30'a kadar Ar-Ge merkezlerinde çalışan sayısını indireceğiz. Bu, Ar-Ge merkezlerimize farklı bir dinamizm kazandıracak. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye daha fazla Ar-Ge ve inovasyon yapacak ve buna dayalı daha yüksek teknolojiyle daha karlı ticaret yapacak. Şu anda otomotiv sektörümüzün karlılık oranları Almanya'dan, Fransa'dan falan iyi ama kar ederken Ar-Ge yapmak en akıllı iş."

Işık, Türkiye'nin otomotiv sektöründe dışarıya yaklaşık 2 milyar dolar test ücreti ödediğini anımsatarak, bu rakamın gerek iş gücü kaybı gerekse cari açığına etkisi açısından mutlaka aşağı çekilmesi gerektiğini, bunu da ancak kendi test merkezlerini oluşturmalarıyla aşabileceklerini sözlerine ekledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de:

- "Türkiye'de önceden buyurgan, herkesi kendi ayağına çağıran ve fırçalayan devlet anlayışı vardı ama artık vatandaşın ayağına hizmet götüren ve hizmetin kalitesini fiziki mekanlardan başlayarak, her yönüyle arttırmaya çalışan devlet anlayışımız var"

- "Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, halkın mutluluğu arttıkça, birilerinin de rahatsızlığı artıyor. Ondan sonra da başlıyorlar, 'Türkiye'nin önünü nasıl keseriz, Türkiye'nin enerjisini nasıl kendi içinde tüketiriz"

- "Biz halkımıza güveniyoruz. Biz, hizmet edenle bu milleti oyalayanlarla arasındaki farkı halkımızın göreceğine inanıyoruz. İnşallah, 30 Mart'taki seçimlerde bunun gereğini yerine getireceğine inanıyoruz"

KOCAELİ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, buyurgan, herkesi kendi ayağına çağıran ve fırçalayan devlet anlayışının değiştiğini belirterek, "Artık Allah'a şükürler olsun, vatandaşın ayağına hizmet götüren ve hizmetin kalitesini fiziki mekanlardan başlayarak, her yönüyle arttırmaya çalışan devlet anlayışımız var" dedi.

Gebze Sosyal Güvenlik Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Işık, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) 10-15 yıl öncesini de geldiği durumu da herkesin çok iyi bildiğini söyledi.

Düzenlemelerle vatandaşların ilaçlarını eczanelerden alabildiğine dikkati çeken Işık, "Eczanelerle anlaşıp, vatandaşın ilacını kendisine en yakın eczaneden alması çok mu zordu? Bunu başarmak, Türkiye'de çok mu zordu? Evet, buyurgan devlet anlayışıyla gerçekten bu çok zordu ama hizmet anlayışında olan bir iktidar için hiç de zor olmadı" diye konuştu.

Işık, şöyle devam etti:

"Onların tezi ve iddiası, 'Herkes ilaca çok kolay ulaşırsa, tüketimi çok artar, bunun altından devlet kalkamaz. Sosyal Güvenlik Kurumu batar' şeklindeydi. Ne oldu bugün? Vatandaşımız ilacına çok kolay ve rahat ulaşabiliyor ama Sosyal Güvenlik Kurumu da batmadı. Aksine, Sosyal Güvenlik Kurumunun Hazineden aldığı katkı azalıyor çünkü kayıt dışı azalıyor. Türkiye üretiyor, yatırım yapıyor. İstihdam oluşuyor. İstihdam oluştukça da SGK'nın bütçesi artıyor."

Ülkeye ve millete güvendiklerini, halkın hizmetin en iyisine layık olduğunu belirten Işık, hizmetin en iyisini vermeye çalıştıkça, milletin de hizmetin gereğini yerine getirdiğini, halkın kendisine hizmet edenlerin kadrini, kıymetini iyi bildiğini ve bugüne kadar samimiyetle kim hizmet ettiyse, arkasında ve yanında durduğunu dile getirdi.

Hizmet almak için binalara gelmeye gerek kalmadığına işaret eden Işık, şu anda E-Devlet uygulamasını Türkiye 'nin dünyada en iyi kullanan ülkeler arasında bulunduğunu, SGK ile ilgili işlemlerin elektronik ortamda da yapılabildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin büyüyüp gelişmesinde önemli kurumlardan birisinin de SGK olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe birileri rahatsız oluyor. Halkın mutluluğu arttıkça, birilerinin de rahatsızlığı artıyor. Ondan sonra da başlıyorlar, 'Türkiye'nin önünü nasıl keseriz, Türkiye'nin enerjisini nasıl kendi içinde tüketiriz.' Biz ne yapıyoruz? Halkımıza güveniyoruz. Biz, hizmet edenle bu milleti oyalayanlar arasındaki farkı halkımızın göreceğine inanıyoruz. İnşallah, 30 Mart'taki seçimlerde bunun gereğini yerine getireceğine inanıyoruz."

- SGK Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp

SGK Kurum Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise sosyal güvenlik reformuyla son derece olumlu sonuçlar elde ettiklerini, bu uygulamaların başta Avrupa olmak üzere birçok ülke tarafından örnek alındığını söyledi.

Gökalp, birçok Avrupa ülkesinin ekonomik krizle boğuştuğu dönemde SGK'nın açıklarını azalttıklarını, bütçede gelirleri arttırdıklarına dikkati çekerek, "Daha iyi ve güleryüzlü hizmet sunabilmek adına çalışmalarımıza gece gündüz devam ediyoruz" dedi.

Eskiden vatandaşların emekli maaşlarının bağlanması için aylarca beklediğine işaret eden Gökalp, artık emekli maaşlarının 20 günde bağlandığını, bu sürenin 1-2 güne indirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, SGK Kurum Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı İlhan, SGK İl Müdürü Nurettin Acar ve protokoldekiler, merkezin açılış kurdelesini kesti.

-otam

Kaynak: AA / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Fikri Işık Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title