Haberler

Bakan Günay: Karadeniz'de "Yeşil Yolculuk" Projesi Yapacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan "Mavi Yolculuk" gibi Doğu Karadeniz'de de "Yeşil Yolculuk" projesi başlatacağız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğu Karadeniz'in turizm için yeni bir destinasyon olduğunu belirterek, 'Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan 'Mavi Yolculuk' gibi Doğu Karadeniz'de de 'Yeşil Yolculuk' projesi başlatacağız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Doğu Karadeniz Turizm Master Planı' toplantısına katılmak için geldiği Giresun'da İl Özel İdare Kültür Sitesi'ni gezdikten sonra yürüyerek tarihi evlerin bulunduğu Zeytinlik Mahallesi'ne geçti. Çevik kuvvet polislerinin yol boyu eşlik ettiği Bakan Günay burada Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Giresun Şubesi'ne uğrayarak öğrencilerle sohbet etti, binanın balkonundan çevreyi izledi.

TELEFERİK PROJESİNE KARŞI ÇIKTI

Giresun Adası'na karşı fotoğraf çektiren Bakan Güney, Vali Şahin'in Kale - Ada - Gedikkaya üçgenine kurmayı düşündüğü teleferik projesine karşı çıktı. Bakan Günay, Kale'ye teleferik için izin verilmeyeceğini belirterek, "Teleferikten Ordu'da bir kere ağzımız yandı. Giresun Kalesi'ne asla teleferik için izin vermem, projeyi onaylamam. Bunun için hiç ısrarcı olmayın. El kadar şehirlerde doğayı kullanarak doğayı iyileştirerek düzenlemeler yapmalıyız. Betonlaşmadan, mekanik aksamdan vazgeçmeliyiz" dedi. Bakan Günay, daha sonra Giresun Valiliği'ne geçerek Vali Dursun Ali Şahin ile görüştü.

2023 HEDEFİ; 50 MİLYON TURİST, 50 MİLYAR DOLAR GELİR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Günay, 2023 yılında hedeflerinin 50 milyon turist ile 50 milyar dolar gelir elde etmek olduğunu söyledi. 1950'li yıllarda ülkeleri gezen 100 milyon kişinin bugün 1 milyar kişiye ulaştığını belirten Günay şunları söyledi:

'Siyasi ayrımcılığı bir kenara bırakıp Doğu Karadeniz Bölgesi'nin turizm nimetinden bereketinden yararlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Dünyada 100'e yakın ülke turizmden ekonomik gelir sağlamaya çalışıyor. Son 25 yılda devlet politikası olarak turizm yapmaya başlayan bir ülkeyiz. Türkiye'nin önünde bir hedef var. 2023 yılında dünyada Türkiye'yi önemli tüm alanlarda ilk 10 ülke arasına sokmaya çalışıyoruz. Turizmde bunu başardık. Şu anda dünya turizminde ilk 10'un içindeyiz. Dünyada önümüzde Amerika ve Çin var. Avrupa'da da Fransa, İtalya ve İspanya var. İngiltere ile bu yıl ya da gelecek yıl başa baş seviyeye geliyoruz."

Turizmin güney batıya kümelendiğine dikkat çeken Bakan Günay, "Bu yıl Antalya tek başına 11 milyon civarında turist ağırlayacak. Antalya ve Muğla Yunanistan kadar turist taşıyor. İstanbul bu yıl 8 milyon turist ağırlayacak ama bu rakam hak ettiğinin altında. İstanbul yerel gelirden daha çok gelen turistten gelir elde ediyor. İstanbul'u kısa vadede 15 milyona taşıyacağız. Hedefimiz 2023'te Türkiye'yi 50 milyon turiste ve 50 milyar dolar gelire taşımaktır. Biz mümkün olduğu kadar turisti Anadolu içlerine çekmeye çalışıyoruz. Deniz turizminin yanına tarih, kültür, doğa sporları, kış, gastronomi turizmini katmaya çalışıyoruz. Turizm sunumumuzu el sanatlarıyla zenginleştirerek insanımızın daha fazla para kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda Doğu Karadeniz önemli bir potansiyel olarak önümüzde duruyor. Dünyada küresel ısınma var ve Karadeniz bu ölçüde bakir" dedi.

HEDEFİMİZ YEŞİL YOLCULUK

Günay, Doğu Karadeniz'in turizm için yeni bir destinasyon olduğunu da belirterek, "Türkiye'nin güney kesiminde dünyaca meşhur bir Mavi Yolculuk var. Karadeniz'e de bir Yeşil Yolculuk hayal ettik. Doğu Karadeniz'de Samsun'dan Artvin'e kadar, Gümüşhane ve Bayburt'u da kapsayan bir çerçevede Yeşil Yolculuk planlıyoruz. Doğanın içinde ama doğayı bozmayan, doğanın asıl unsurlarını ikinci planda bırakmayan, yapılaşması ağaç boyunu katiyen geçmeyen, gezerken doğayı, havanın temizliğini hissedeceğiniz, bir yeşil yolculuk hayal etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile diğer bakanlıklarımızın katkılarına ihtiyacımız var" diye konuştu.

ÇARPIK YAPILAŞMANIN OLUMSUZLUKLARINI DA GİDERECEĞİZ

Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi'nin (DOKAP) öncelerden beri konuşulduğunu ancak bir çalışma yapılmadığına değinen Bakan Günay konuşmasını şöyle tamamladı:

'Projeyi son derece önemsiyoruz. Anadolu'da güzellikler oluyor. Bize düşen bu unu yağı şekeri helva yapmaya çalışmak. Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Projesi ile amacımız, Karadeniz doğasını, yaylasını, denizini, dağını, taşını, ören yerlerini, taze bir mısır ekmeği lezzetinde hazırlamak, Türkiye ve dünyaya sunmaya çalışmaktır. Ancak bölgede çarpık yapılaşma söz konusu. Biz bir yandan da çarpık yapılaşmanın olumsuzluklarını gidermeye çalışacağız. Türkiye'de turizmi sürdürülebilir uzun vadeli bir kalkınma projesi olarak görüyoruz. Onun için de tarihe, sivil mimarlık örneklerimize, doğaya sahip çıkacağız. Turizm sadece bir ekonomik gelişme projesi değil, aynı zamanda sosyal dönüşüm projesidir. Gelecek yüzyıl eğer barış yüzyılı olacaksa bunun temellerini turizmin atacağına inanıyorum."

Bakan Günay'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Toplantıya çeşitli bakanlıklardan yetkililer ile bölge milletvekilleri, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title