Haberler

Bakan Güler: "Yatağan'ın Adı Artık Kirlilikle Anılmayacak"

Muğla'nın Yatağan İlçesinde Kurulu Termik Santralde 1997 Yılında Yapımına Başlanan Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesislerini Törenle Hizmete Açan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Bir Kangren Haline Gelen Yatağan'ın Adı Artık Kirlilikle Anılmayacak" Dedi.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde kurulu termik santralde 1997 yılında yapımına başlanan baca gazı kükürt arıtma tesislerini törenle hizmete açan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Bir kangren haline gelen Yatağan'ın adı artık kirlilikle anılmayacak" dedi.

Yatağan'da 23 yıldır insan ve çevre sağlığı açısından oluşturduğu tahribat nedeniyle çevre kirliliğinin simgelerinden biri haline gelen Yatağan Termik Santrali'nde yapımı tamamlanan baca gazı kükürtdioksit arıtma (desülfirizasyon) tesisi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesisin açılış törenine katılmak üzere ilçeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, tören öncesi AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyesi İhsan Yenice'nin kızının düğününe katıldı. Bakan Güler, Madenler köyündeki düğünde gelin

Sahibe Yenice ve damat Mutlu Özdemir'e mutluluklar dileyerek, yarım altın taktı. "Darısı bekarların başına. Mutluluklar dilerim. Tüm bekarlar evlensin" diyen Bakan Güler, daha sonra Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün ve Muğla Valisi M. Temel Koçaklar ile birlikte düğün yemeği yedi. Bakan Güler'e, kuru fasulye, etli nohut, keşkek, yahni, pilav, cacık ve tatlı ikram edildi.

Düğünün ardından termik santral baca gazı arıtma tesisinin açılış törenine katılan Bakan Güler, burada yaptığı konuşmada, "Yatağan adı pek çok bakımdan, prestijimiz, çevremiz, madenlerimiz ve en önemlisi enerjimiz için çok önemliydi. Şükürler olsun bugün Yatağan'ı temiz havaya kavuşturduk. Basında Yatağan ile ilgili çıkan haberler bizi hem üzüyor hem de yerli kaynakları kullanmamız bakımından endişelendiriyordu. Enerji politikaları yanlıştı. Daha önce tren yanlış yolda gidiyordu. Trenin raylarını ve

lokomotifini değiştirdik. Rayların değişmesi demek; yanlıştan yerli kaynaklara, kullanmadığımız sularımızı kullanmaya, şu esen rüzgardan ve güneşten yararlanmaya döndük" dedi.

Türkiye'nin rüzgar haritası ile termal haritasını çıkardıklarını da ifade eden Bakan Güler, rüzgar enerjisinden yararlanmak için 10 bin noktanın belirlendiğini kaydetti. Yatırımcıları bu alanda yatırım yapmaya çağıran Bakan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rüzgar enerjisi için noktalar belli. Bir direk, bir pervane ve bir tribün yeterli. Ege dünyanın en zengin bölgesi. Muğla da rüzgar enerjisi bakımından çok zengin. İktidara geldiğimizde, 22 mw rüzgar enerjisi üretimi vardı. Biz bunu 230 mw'a çıkardık. Hedefimiz 8 bin mw. Rüzgarda 10 milyar dolarlık piyasa var. Jeotermal enerjisi için İzlanda ile ortak yatırım yapıyoruz. Anlaşmayı yaptık. Birlikte enerji üretimi, turizm ve seracılık yapacağız. Şu anda güneşe karşı klimalar kullanıyoruz. Oysa güneş

enerjisiyle klimalar kurabiliriz. Bunun için de Muğla Üniversitesi ile işbirliğine hazırız. Bu arada nehir tipi tribünler kullanmaya geçiyoruz. Bunun için de 970 nokta belirledik. Bundan sonra su akıp, Türk bakmayacak. Çevreyi de kirletmeyeceğiz. Çevrecilerin bizi eleştirmesi için bahane bırakmayacağız."

Bakan Güler, elektrik zammıyla ilgili olarak da, "Biz hükümet olduğumuzdan bugüne kadar hiç zam yapmadık. Aksine, enflasyon oranında indirime gittik" diye konuştu.

Yüklenici firma GÜRİŞ temsilcisi Musa Yanartürk ise tesis için "Gündemde olan temiz çevre alanına pozitif bir katkıdır" derken, EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, 20 termik santral ve 110 hidroelektrik santralle enerji üretimi yaptıklarını söyledi. Sefer Bütün, "Enerji ihtiyacının yüzde 48'ini üretiyoruz. Yerli kaynaklara ağırlık verirken, çevrenin korunmasına da önem veriyoruz. Bunun için 580 milyon dolarlık proje hazırladık ve bunun 80 milyon doları ile Yatağan Baca Gazı Arıtma Tesisi'ni kurduk.

Yürürlükteki yönetmelikler uyarınca yapımı zorunlu hale gelen baca gazı arıtma tesislerini kurmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Açılış törenine EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, yüklenici firma GÜRİŞ temsilcisi Musa Yanartürk, Vali M. Temel Koçaklar, Yatağan Kaymakamı Şehmuz Günaydın, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, santral çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

(BT-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title