Haberler

Bakan Güler'den Elektrik Zammı Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Elektrik Fiyatlarına Konutlarda Yüzde 15, Sanayide Yüzde 10 Oranında Yapılan Zammın 5 Yıllık Yüzde 60 Enflasyon Toplamına Karşılık Çok Düşük Bir Oran Olduğunu Söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik fiyatlarına konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 oranında yapılan zammın 5 yıllık yüzde 60 enflasyon toplamına karşılık çok düşük bir oran olduğunu söyledi.

Bakan Güler, jeotermal kaynaklara yönelik yatırımcılarla bakanlıkta yaptığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Güler, elektrik fiyatlarına yapılan zammın bütçeye katkısının sorulması üzerine sanayi elektriği fiyatlarını daha önce yüzde 6,5 oranında düşürdüklerini, dolayısıyla yapılan zammın yüzde 3,5 oranında olduğunu söyledi. Geçen 5 yılda elektriğe zam yapmayarak hem sanayici, hem ihracatçı, hem turizmci hem de dar gelirli vatandaşları düşündüklerini ifade eden Güler, "Geçmişte

her ay yapılan otomatik zamlar vardı. 5 yıldır ilk defa yüzde 10 ve 15 oranında zam yapıldı. Biz burada bütçeden ziyade mevcut işletmelerin faaliyetlerini devam ettirmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Hem de yatırımların Hazine'ye yük olmamasını sağlıyoruz" diye konuştu.

Yatırımları hep kendi imkanlarıyla yaptıklarını ifade eden Bakan Güler, fiyat artışını çok düşük tuttuklarını ve Türkiye'nin elektrik fiyatları konusunda Avrupa'da en ucuz ülkeler arasında olduğunu açıkladı. Bakan Güler, yeni fiyat tarifesinin 1 Ocak 2008'den itibaren uygulamaya konulacağını belirterek, amaçlarının gelir elde etmekten çok mevcut faaliyetleri sürdürebilmek olduğunu söyledi. Bakan Güler, TETAŞ'ın TEDAŞ'a yapmış olduğu yüzde 10,4'lük zammın yeni bir zam ihtiyacı doğurup doğurmayacağının

sorulması üzerine, elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemine geçileceğini kaydetti. Yapılan zammın 2008 dolar paritesi, TETAŞ'ın satış fiyatı öngörüleri ve ilgili kurumların yaptığı çalışmalarla belirlendiğini kaydeden Güler, "Önümüzdeki dönemde otomatik fiyatlandırma sistemine geçince, fiyatlar ihtiyaca göre düzenlenecek. Dolayısıyla artma da azalma da olabilir" diye konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) fiyatlarının artan vergiler dolayısıyla vatandaşa yüzde 17,5 olarak yansıyacağı yönündeki raporunun hatırlatılması üzerine Bakan Güler, ekonominin ihtiyacı neyse ona göre yapılacağını, zammı ekonominin izin verdiği ölçüde düşük tuttuklarını kaydetti. EMO'nun hazırladığı raporu görmediğini belirten Güler, "EMO'nun yaptığı açıklamalar çoğu kere, düzeltmeye ihtiyacı olan bilgiler içeriyor. Eski çalışmalarındaki seviye ve kaliteyi düşünerek tartışmak istemiyorum. Bu

ekonominin gereğidir. Her ay zamma alışık olan halka, 61 aydır zam yapmadık. Bu çok başarılı bir yönetimin de gereğidir" şeklinde konuştu.

Bakan Güler ayrıca, asgari ücretle geçinen bir ailenin 2002'de maaşının yüzde 19'unu elektriğe harcadığını ifade ederek, bunu yüzde 8'e düşürdüklerini söyledi. Güler, "5 yıllık yüzde 60 enflasyon toplamına karşılık, bu yaptığımıza indirim demeyelim de çok düşük tuttuk" dedi. IMF'nin elektrik zammında etkisi olup olmadığı yönündeki soruya Güler, "IMF heyeti çok gelip gitti. Onların önerilerini dinliyoruz, ama ülkeyi yöneten bizleriz. Ülke çıkarları ve gerçekleri söz konusu. Empose ve etkisi olmamıştır.

Biz kendi hesabımıza bakıyoruz" yanıtını verdi.

Bakan Güler, doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, bunun petrol fiyatlarına bağlı olduğunu belirterek, "Gerekirse yapılır. Daha önce indirim yapıldığı gibi, artış da olabilir. Hesabı görelim, ona göre hareket ederiz" diye konuştu.

Bakan Güler, Rusya'nın Türkmenistan ve Kazakistan'la yaptığı doğalgaz anlaşmasının Türkiye'ye etkisinin sorulması üzerine, bu projelerin tümünün birbirinden ayrı olduğunu söyledi. Bakan Güler, tüketici ülkeler arasında arz kaynakları kadar boru hattı çeşitliliğinin de önemli olduğunu belirterek, yapılan bu anlaşmaların birbirleriyle bir rekabetinin söz konusu olmadığını açıkladı.

(MÜG-DS-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title