Haberler

Bakan Gül ile Mısır Dışişleri Bakanı Gheit Görüşmesi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Başkanı Bush Tarafından Açıklanan Yeni Irak Stratejisinin Başarılı Olmasını Umut Ettiklerini Belirterek, "Tabi Ki Bunun Olup Olmayacağını Şimdiden Kimse Söyleyemez. Iraklıların Kendi Güçleri Olmuş Olsaydı Irak'ı İstikrara Kavuştururlardı. Iraklıların Güvenlik Güçleri Irak'ın Güvenliğini Sağlayacak Durumda Değil, Dolayısıyla Bekleyip Göre...

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Başkanı Bush tarafından açıklanan yeni Irak stratejisinin başarılı olmasını umut ettiklerini belirterek, "Tabi ki bunun olup olmayacağını şimdiden kimse söyleyemez. Iraklıların kendi güçleri olmuş olsaydı Irak'ı istikrara kavuştururlardı. Iraklıların güvenlik güçleri Irak'ın güvenliğini sağlayacak durumda değil, dolayısıyla bekleyip göreceğiz" dedi.

Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül ile görüştü. Dışişleri Konut'unda gerçekleşen görüşme sonrasında Bakan Gül ve Konuk Bakan Gheit ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, Mısır ile Türkiye'nin ortak geçmişi, ilişkileri ve çıkarlarının olduğunu belirterek, iki ülke arasıdaki yakın siyasi istişareleri hatırlattı. Meslektaşı Gheit ile bugün yaptığı görüşmede bölgede yaşanan gelişmeleri konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Gül, özellikle Irak, Filistin ve Lübnan konularını ele aldıklarını söyledi. 2007 yılının Irak için çok önemli olduğunu dile getiren Gül, Irak'ın istikrar sağlanmasının başta Irak olmak üzere Türkiye ve Mısır ile tüm bölge ülkeleri hatta dünya için çok önemli olduğunu kaydetti. Filistin meselesinin de sadece İsrail ve Filistin'i değil tüm Müslüman ülkeler ile dünya ülkelerini yakından ilgilendirdiğini hatırlatan Gül, Filistin'de barışın temini, iki devletli kalıcı çözümün sağlanmasını hem Türkiye ve hem de Mısır'ın arzu ettiğini söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Gheit ise, Türkiye ile Mısır arasındaki ikili ilişkilerin ivme kazandığını özellikle siyasi ve ekonomik alanda büyük gelişmeler sağlandığını belirterek, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in işadamlarıyla Mısır'ı ziyaret ettiğini hatırlattı. Türkiye ile Mısır arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın yakın zamanda yürürlüğe gireceğini anlatan Konuk Bakan Gheit, Türk işadamlarına yatırım yapmaları için Mısır'da 2 milyon metrekarelik bir arsa temin ettiklerini kaydetti. Konuk Bakan Gheit, Bakan Gül ile görüşmesinde hassas ve kritik olan bölge konularını görüştüklerini dile getirdi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Gül ve Mısır Dışişleri Bakanı Gheit, ABD'nin yeni Irak stratejisi hakkındaki görüşlerini de açıkladı. Bir gazetecinin, ABD'nin yeni Irak politikasının dünyaya barış getireceğine inanıp inanmadıklarını sorması üzerine, Gül, Irak'ın istikrara, huzura kavuşmasının sadece Iraklılar için değil Türkiye için de önemli olduğuna dikkat çekerek, Amerikan Başkanı tarafından açıklanan yeni stratejinin başarılı olmasını ve Irak'a istikrar getirmesini istediklerini söyledi. Bakan Gül, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Tabiki bunun olup olamayacağını şimdiden kimse söyleyemez. Iraklıların kendi güçleri olmuş olsaydı, Irak'ı istikrara kavuştururlardı. Iraklıların güvenlik güçleri Irak'ın güvenliğini sağlayacak durumda değil. Dolayısıyla bekleyip görmemiz gerekiyor. Biz Türkiye olarak biran önce Irak'ta huzur olsun, halk kendi kaynaklarını kullanabilir hale gelsin, ırak devleti kendi halkıyla, komşularıyla barışık olsun ve bölgeye huzur versin isteriz. Bu tabi ki bekleyip görmemiz gereken birşey. Böyle derken bekleyip birşey yapmayacağız demiyorum, Irak'ın geleceğiyle ilgili bizde elimizden geleni yapıyoruz. Tabiki neticede Irak Iraklılarındır. Irak'ın düzene kavuşması onların ülkelerine sahip çıkmasıyla olacaktır."

"İSTİKRARI HEDEFLEYEN HER TÜRLÜ ADIMA HAZIRIZ"

Aynı soruya Mısır Dışişleri Bakanı Gheit, Irak'ta bir işgalin ve iç çatışmaların sürdüğünü belirterek, bu kötü durumunun dizginlenmesi gerektiği cevabını verdi. Bunun için de Irak ile ilgili atılan tüm adımların istikrarı amaçlaması gerektiğini söyleyen Gheit, Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarının korunması, iç çatışmaların sona erdirilmesi gerektiği ve bunların yapılabilmesi için de Irak'taki milislerin en kısa sürede tasfiye edilmesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda Iraklı Sünniler'in siyasete katılmalarının önemine değinen Gheit, bunun için de anayasada değişikliğe ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. "Mısır olarak istikrarı hedefleyen her türlü adıma hazırız" diyen Gheit, Irak'a Komşu Ülkeler Platformu'nu Irak'ta istikrarın sağlanması konusunda üzerine düşenleri yapmaya çağırdı.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin Lübnan için arabuluculuk görevi üstlenmesi konusundaki düşüncelerini sorması üzerine Gül, Türkiye'nin BM kapsamında Lübnan'a asker gönderdiğini belirterek, Lübnan'da huzurun sağlanmasını arzu ettiklerini söyledi. Lübnan içerisinde çok fazla ayılıklar olduğunu ve bundan dolayı acı çektiğini ve Türkiye'nin tekrar bu acıları çekmemesi için bir hatırlatmada bulunduğunu belirten Gül, "Bizim yaptığımız bunları hatırlatmak. Yoksa özel bir arabuluculuk görevi içinde değiliz. Ümit ediyoruz ki kendi sorunlarına kendileri çözüm bulacaklardır" dedi.

Irak ile ilgili bir soru üzerine ise Gül, "Irak'ta bu şiddet bitmeli, anayasada birtakım değişiklikler yapılması gerekiyor. Bunlar tabi Iraklılar'ın vereceği karardır. Ancak bizim gördüğümüz şudur ki, petrolün nasıl dağıtılacağı, nasıl bir sistem olacağı, Kerkük ile ilgili konular problem noktalarıdır. Bunlarla ilgili doğru kararlar alınırsa Irak'ta şiddet artar, bu belirsizlik devam ederse şiddet artar, bu soruların cevabı bulunursa şiddet azalacaktır" diye konuştu.

Bir başka soru üzerine Gül, Irak'ta istikrar için Irak'a komşu ülkelerin tamamının katkısının sağlanması gerektiğini söyleyerek, "Komşu ülkeler, Irak'ın istikrarına katkı sağlamazlarsa Irak'ın işi zor olur. O bakımdan Irak'a Komşu Ülkeler Platformu'nu çok önemli görüyoruz. Biz Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasını ve istikrarın sağlanmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Gheit ise, Kerkük sorununa nasıl baktıkları ile ilgili bir soruya, Kerkük'ün Irak topraklarında bulunan bir Irak şehri olduğunu belirterek, şöyle cevap verdi:

"Kerkük'ün sorunun bugün çözümlenmesi gerekmez ama bizim bu konuyu çözmeye de ihtiyacımız bulunmaktadır. Irak'taki sorun şiddettir. Böyle zor bir durumu aceleyle çözmek son derece sakıncalı olabilir. Biz bunu sorun olarak değil konu olarak nitelendiriyoruz. Bu konunun uygun bir zamanda çözümü Iraklılar'ın yararına olacaktır. Bu konuda belirleyici olarak çözümü ortaya koyacak olanlar ise Iraklılar'dır. Bu soruna çözüm bulurken Iraklılar dış ve iç güçlerden etkilenmemelidir. Çünkü atılacak yanlış bir adım Irak'a zarar verir."

ABD'nin yeni Irak stratejisi ve Irak'taki İran Konsolosluğu'na yapılan girişimin bölgede İran ve Suriye'ye karşı yeni bir eksen olarak değerlendirilip değerlendirilmediği sorusuna Gheit, Mısır'ın Irak'a komşu ülkeler ve tüm Arap ülkelerle iyi ilişkilere sahip olduğu, o nedenle bölgede yeni bir eksen oluşturacak bir girişim çabasında olmadığını söyledi. Irak'ın istikrara kavuşması için herkesle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirten Gheit, "Herkesi Irak'ın içişlerine karışmama konusunda uyarıyoruz" dedi.

Aynı soruya Dışişleri Bakanı Gül, bölgede yeni bir kutuplaşma çıkmasının doğru olmadığını, bölgede herkesin dost ve kardeş olduğunu belirterek, "Ortadoğu bölgesinde Irak'ın komşuları olarak hepimizin Irak'ın istikrara kavuşması konusunda yardımcı olmamız gerekiyor. Böyle bir problem varken bölgede iki ayrı kutuplaşma gibi daha büyük problem çıkmamalı. Böyle bir tuzağa düşülürse bu çok yanlış olur. Irak'ın huzura ve istikrara kavuşması için yapıcı olmalıyız" şeklinde cevap verdi.

Basın toplantısının ardından Bakan Gül ve konuk Bakan Gheit, heyetler arası görüşmeye devam etti.

(SC-OK-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title