Haberler

Bakan Gül, Ankara'ya Döndü

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Seçimler Tabii Ki Vaktinde Yapılacaktır, Bundan Kimsenin Şüphesi Olmasın" Dedi. K.ırak'taki Kürt Gruplarıyla Görüşme Konusundaki Açıklamaların Ardından, 'Kriz Varmış' Gibi Bir Hava Yaratılmasının Çok Yanlış Olduğunu Savunan Gül, "Sayın Başbakanımızın Konuşmaları, Sayın Genelkurmay Başkanımızın Konuşmaları, Bunlar Hepsi Birbirini Tamamlayan ...

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Seçimler tabii ki vaktinde yapılacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. K.Irak'taki Kürt gruplarıyla görüşme konusundaki açıklamaların ardından, 'kriz varmış' gibi bir hava yaratılmasının çok yanlış olduğunu savunan Gül, "Sayın Başbakanımızın konuşmaları, Sayın Genelkurmay Başkanımızın konuşmaları, bunlar hepsi birbirini tamamlayan konuşmalardır. Bunlardan eğer polemik çıkartırsanız çok yanlış yaparsınız dedim" şeklinde konuştu.

Bakan Gül, Suudi Arabistan'daki temaslarını tamamlayarak bugün yurda döndü. Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek, ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Genel seçimlerin bir-iki ay öne alınabileceği ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın AB yetkililerine bu konuda bilgi verdiği yönündeki gazetelerde yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Gül, "Hayır, böyle bir şey söz konusu değil, Babacan'ın verdiği bilgiler sakın yanlış anlaşılmasın. Bu bilgiler Türkiye'de istikrarın olduğu, Türkiye'de takvimin işlediği yönündedir. Seçimler tabii ki vaktinde yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" cevabını verdi. Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın K.Irak'taki Kürt aşiret liderlerine ilişkin açıklamalarının, 'kriz varmış gibi' yansıtılmasını çok büyük yanlış olarak nitelendirdi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakanımızın konuşmaları, Sayın Genelkurmay Başkanımızın konuşmaları, bunlar hepsi birbirini tamamlayan konuşmalardır. Bunlardan eğer polemik çıkartırsanız çok yanlış yaparsınız dedim. Bunun altını özellikle çizdim. Dolayısıyla böyle bir düşünceye ulaşmak hiç anlaşılabilir değildir. Ayrıca dün yine söyledim; 'siyaset, sorunları çözmek için, diplomasi sorunları çözmek için hep uğraşır, tabii ki sonunda en son seçenekler vardır, bunlar askerin silahıyla konuşmasıdır' dedim. Hiçbir asker, hiçbir ordu, silahıyla konuşmak istemez, ama bunu önlemek için muhakkak ki diplomasi çalışır, siyaset çalışır, ama niçin ordumuza daima güven duyarız? Niçin daima ordunun gücüyle övünürüz? Niçin daima güçlü bir orduya sahip olmak isteriz? Siyasetin, diplomasinin halledemediği şeyler, o zaman mecbur kalır o noktaya gelir. Dolayısıyla bütün bu konuşmaları bir bütün olarak, birbirini tamamlayıcı olarak görmeniz gerekir diye burada altını özellikle çizdim. Buradan eğer bazıları polemik çıkartmaya çalışırsa, kriz çıkarmaya çalışırsa, anlaşılan kendi başlıkları, kendi şeyleri için sansasyon yaratma hevesinden başka bir sebebi olamaz."

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a düzenlediği ziyaretin kısa, ancak çok ciddi konuların uzun şekilde ele alındığı, faydalı, verimli bir ziyaret olduğunu söyledi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile 2, Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile de 2.5 saat süren, içerikli, gündem dolu ve kapsamlı görüşmeler yaptığını anlatan Gül, görüşmelerinin önemli başlıklarından birisinin de Filistin meselesi olduğunu, bu anlamda geçenlerde Mekke'de yapılan toplantının çok önemli olduğunu belirtti. Mekke'de yapılan toplantıyı, Filistin'de ulusal birlik hükümeti kurulması planları, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görüşmesi gibi konuları geniş şekilde konuştuklarını ve Türkiye'nin desteğini tekrar ortaya koyduğunu belirten Gül, bu konudaki düşüncelerinin aynı olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Irak ile ilgili konuları da ayrıntılı olarak ele aldıklarını kaydeden Gül, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin Türkiye, Suudi Arabistan ve öteki komşular için çok önemli olduğunu bildirdi. Gül, Kerkük ile ilgili konuları da konuştuklarını açıklayarak, bunun Irak'ın istikrarsızlığına yeni bir problem ekleyecek şekilde gelişmemesi, tam tersine Irak'taki işleri kolaylaştıracak şekilde neticelenmesi için görüşlerini paylaştıklarını belirtti. Bu konuda aynı duyarlılığı Suudi Arabistan'da da gördüğünü vurgulayan Gül, "Her iki komşu ülke, Irak'ın problemlerini artırıcı değil, tam tersine Irak'ın problemlerine yardımcı olucu bir yaklaşım içindedir. Bu bağlamda Irak'a komşu ülkeler toplantısının çok önemli olduğunu ve bu toplantıların devam etmesi gerektiğini, bununla ilgili daha önce aldığımız kararların gayet dikkatlice takip edilmesi gerektiğini, hem Dışişleri Bakanı hem de Kral özellikle altını çizerek söylediler. Bundan da büyük memnuniyet duyduk" şeklinde konuştu.

Gül, Suudi yetkililerle görüşmelerinde ikili konuları da ele aldıklarını ifade ederek, Kral Abdullah'ın Türkiye'yi ziyaretinden sonra iki ülke ilişkilerinin her alanda olağanüstü bir gelişme içine girdiğini kaydetti.

(YZE-MAY-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title