Haberler

Bakan Eroğlu: Siyanür Barajındaki Risk Ortadan Kalkmıştır

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya Eti Gümüş A. Ş. tesislerinden siyanür barajındaki riskin ortadan kalktığını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya Eti Gümüş A. Ş. tesislerinden siyanür barajındaki riskin ortadan kalktığını söyledi.

Akşam saatlerinde Kütahya'a gelen bakan Eroğlu Valilikte basın toplantısı düzenledi. Eroğlu, siyanür barajı ve Simav ilçesinde meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

BİR GRAM YER ALTINA KARIŞMAMIŞTIR

Kütahya kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Eti Gümüş A. Ş. tesislerinde 7 Mayıs 2011 tarihindeki siyanür barajının ara setlerinin birinde çöküntü oluştuğunu belirten bakan Veysel Eroğlu şöyle konuştu:

"DSİ'de görevli bir grup arkadaşı hemen aynı gün buraya sevk ettik. Gerekli tedbirler alınması konusunda ve fabrika yetkilileri ile de görüşmek suretiyle bütün tedbirler o saatten itibaren alınmaya başlandı. Neler yapılmaya başlandı öncelikle fabrikadaki işletme tamamen durduruldu. ikinci husus bilhassa birinci havuz ile ikinci havuzdaki suların fabrikadaki aktarma istasyonu vasıtasıyla daha sağlam olan yukarıdaki dördüncü havuza taşınma işlemleri başlandı ve ayrıca bir de tedbir ihtiyat olmak üzere 5'nolu bir havuzun inşa edilmesi ve burasıyla ilgili kaplama işlemlerinin yapılması konusunda talimat verildi. Ayrıca bilindiği üzere yağışlardan kaynaklanan havuzlara dışarıdan yağmur suyunun girişini engellemek maksadıyla tedbirler alındı ve sürekli olarak bir takiple izleme heyeti kuruldu. Bu heyeti bir vali yardımcımız başkanlığında yapıldı. Sağlık İl Müdürlüğü, DSİ İl Müdürlüğü ve Özel İdare gibi diğer bütün bakanlıkların temsilcilerine kadar 24 saat kontrol etmeye başladılar. Civardaki kuyulardan bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı ile vilayetten alınan sürekli numuneler alındı. Şu anda risk ortadan kalkmıştır. Dışarıya bir gram dahi atık su karışması ulaşması taşması söz konusu olmamıştır. Tamamen settenin kendi arasında olan bir problemdir. Ayrıca tedbir olmak üzere bilhassa beşinci havuzdaki bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda beşinci havuzda keçe ve iki kat sentetik kil ve arkasından mebran gibi malzemelerle kaplanıyor. Özellikle mebramların kaynak işlemlerinde yağmurlu zamanlarda yapılmıyor. Bunlar bakanlığımızın yetkilileri tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor. Defalarca söylememize rağmen bazı odalar sivil toplum kuruluşları polemiğe girdiler. Neredeyse felaket senaryoları yazıldı. Biz bunun üzerine İTÜ'den arkadaşlar getirdik ve çok şükür herhangi bir sıkıntı olmamış settelerin de tahkimatı da yapılmıştır. Özellikle bundan sonra herhangi bir sıkıntı olmaması için alınmaktadır bu tedbirler. Vatandaşlarımız merak etmesinler. Zaman zaman gazetelerde bazı odaların suları alıp analiz yaptıklarını görünce buna hayret ettim. Numune öyle alınmaz. Numune almanın esasları vardır. Bir talebenin tez hazırlamak maksadı ile yasal bir numune alındığını biliyoruz. Bir gram malzeme yer altı sularına karışmamış ve bulaşmamıştır. "

DEVLET YARALARI SARMAYA BAŞLAMIŞTIR

Kütahya'nın Simav ilçesinde 19 Mayıs 2011 tarihinde 5. 9 şiddetindeki deprem meydana geldiğini belirten bakan Veysel Eroğlu, konutlarda oluşan hasarlarla ilgili bilgiler verdi. Eroğlu şunları kaydetti:

"Deprem neticesinde şu ana kadar Simav'da yıkık ağır hasarlı bin 88 konut, 165 ahır, 99 iş yeri olmak üzere 1352 yıkık ve ağır hasarlı bina tespit edildi. Tespitler için deprem olduğu sabah vatandaşlarımız benden talep etti. Bir an önce hasar durumu tespit edilsin dendi. Devlet yaraları sarmaya başlamıştır. 6 bin 673 çadır, 24 bin 65 battaniye, 9 bin 44 de yatak dağıtıldı. Sadece bununla kalmadık. TOKİ, Başbakanımızın talimatıyla 656 kalıcı konut yapılması için ihaleyi gerçekleştirdi. Hafriyat çalışmalarına başlandı. Başbakanımız talimat verdi Kasım ayına kadar bu konutlar bitecek diye. Ben de bunun biteceğine inanıyorum. Daha önce 192 konut için Simav'da çalışma yapılıyordu, dün hak sahiplerine teslim edildi. Burada sadece konut yok, ticaret merkezi ve 32 derslikli okul yaptırılacak. KDV'nin ödenmesi gerekiyordu. Başbakanımızın talimatıyla 6 ay tehir edildi, KDV ödemeden konutlarını teslim aldılar. Orada yer sıkıntısı var. Özellikle yeni ilave konutlar için çalışma yapıyoruz. 656 artı 192 olmak üzere epeyce bir konut ihtiyacı giderilecektir. Ağır hasarlı yıkık konut sayısı da bin 88. Yani aşağı yukarı büyük ölçüde ağır hasarlı ve yıkıklarla ilgili ihtiyacın büyük bölüm karşılanacaktır. Yeni talepler var. Bu konuda da çalışma yapılıyor. 200 de prefabrik geçici konut yapılmasına başlanıldı bunlar 5 günde bitecek. Bir takım minarelerde problem vardı. Dinar, Bolvadin ve Marmara depremlerinde bu konuda enkazları kaldıracak ekip kurmuştum İSKİ Genel müdürü iken. Hemen talimat verdim, ekip geldi, 30 minare yıkıldı. İlk gün destek istedik acilen 4 milyon lira istendi. Başbakanımızın talimatıyla valilik emrine gönderildi. "

Bakan Eroğlu, önceki gün Kütahya'nın Yoncalı Mahallesi'nde aşırı yağış nedeniyle taşan derenin evlere sel sularının girmesine neden olduğunu söyleyerek bu derenin 2 ayda ıslah çalışmalarının tamamlanacağını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title