Haberler

Bakan Eroğlu, İSKİ'deki Yolsuzlukları Hatıralarını Yazacağı Kitabında Açıklayacağını Söyledi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Erdoğlu, İSKİ'de Kendi Genel Müdürlüğü Döneminden Önce Yapılan Yolsuzlukları, Hatıralarını Yazacağı Kitabında Anlatacağını Söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Erdoğlu, İSKİ'de kendi genel müdürlüğü döneminden önce yapılan yolsuzlukları, hatıralarını yazacağı kitabında anlatacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 5. Dünya Su Forumu Organizasyonu İçin Çerçeve Anlaşma ile 5. Dünya Su Forumu Anlaşma Mektubunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında hükümet adına bir konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi. Eroğlu, içme suyu konusunda şehirlerle ilgili problemlerin büyük ölçüde çözüldüğünü söyledi. Şehirlerde herhangi bir problem olmadığını ifade eden Eroğlu, "Kısa vadeli değil 2023, hatta 2040 yılı

planlamalarını yapıyoruz. Şehirlerin içme suyu temininde bir problem yaşanmayacak. Yatırımları zamanında yapıyoruz" diye konuştu.

Eroğlu, sulamalarda yap-işlet-devret modeline geçilmesinin herhangi bir menfaat temini olmadığını, projelerin bir an önce tamamlanmasının amaçlandığını söyledi.

Eroğlu, İSKİ Genel Müdürlüğü dönemindeki bazı işlemlerle ilgili yapılan eleştirileri hatırlatarak, İSKİ'nin 1994 öncesi ne halde olduğunu herkesin bildiğini söyledi. "Benim eski hatıralarımı depreştirdiniz" diye konuşan Eroğlu, 5 Mayıs 1994'de üniversite kürsü başkanıyken aynı zamanda İSKİ Genel Müdürlüğü'nü devraldığında bazı bölgelere 15 günde bir su verildiğini hatırlattı. İSKİ'nin o dönemde 1 milyar dolardan fazla borcu bulunduğuna işaret eden Eroğlu, "Her gün haciz memuru geliyordu. 163 bin metreküp

su vardı, bunu 5 misli artırdık. Düktil font borulardan bahsettiniz. Benden önce alınıyormuş ama yüzde 100 pahalı alınıyormuş. Nasıl alındığına dair ilerde izah edeceğim, hatıralarımı yazacağım. Suyun yüzde 65'i boşa akıyordu. Bu düktil font borular 100 yılda 5 bin 900 kilometre yapılmış, biz bunu 11 bin 785 kilometreye ulaştırdık ve yüzde 98'ini tamamen yeniledik. Düktil font boruyla ilgili tröst vardı, yönetmelik yoktu, bunu biz çıkardık. Bu tröstü yıktık. Çok daha kaliteli, son teknolojiyle yapılmış

boruları yüzde 40 ucuz aldık. Bin kilometre boru alınan parayla biz bin 700 kilometre uzunluğunda boru aldık. Bizim yüzümüz ak, 1 milyar dolar borç ödediğimiz gibi 600 tane tesis bitirdik. İstanbul geçmişte bataklıktı, su akmıyordu. Şimdi 24 saat kaliteli su akıyor, 7 milyon nüfus bugün 14 milyon oldu yine akıyor. Demek ki hatıralarımı bir an önce yazmam gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ankara'nın suyunun da şu anda aktığına işaret eden Eroğlu, Ankara'da hiçbir problem olmadığını belirtti. Yapılan çalışmaların takdir edilmesini isteyen Eroğlu, "Bir hata varsa hep birlikte üzerine gideriz. Ben şu ana kadar bin 200 tane tesis açtım. Hepsinin temel attığımız gün açılış tarihini söyledik. Bu yürek ister, vatan, millet, bayrak sevgisi ister. O da bizde var" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, sınır aşan sularda Türkiye'nin hakkını hukukunu koruyacağını belirterek, bu hakkın başka bir ülkeye veya AB'ye devredilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title