Haberler

Bakan Eroğlu, Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkilerini Anlattı...

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu:

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu:

"Canlı hayatı için en az hava kirliliği kadar zararlı olan gürültü kirliliği ile kanun ve yönetmeliklerin bakanlığımıza yüklediği mesuliyetler gereği kararlılıkla mücadele edeceğiz"

Çevre ve Orman Bakan Veysel Eroğlu "Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri" konulu panele katıldı. Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak gürültüyü bilimsel veriler ışığında ele aldıklarını anlatarak, gürültünün istenmeyen, hoşa gitmeyen, rahatsız edici ve insan sağlığını tehdit edici sesler olduğunu vurguladı.

"AMACIMIZ HALKIN HUZUNU SAĞLAMAKTIR"

Eroğlu, bakanlıklarına yazılı, sözlü ve elektronik posta yoluyla çok fazla şikayet geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacımız gürültünün kontrolü ve azaltılmasına yönelik hedef ve ilkeleri belirleyerek konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde belirlenen çevresel gürültü standartlarını sağlayacak şekilde çalışmalar yaparak halkın huzurunu sağlamaktır."

"YÖNETMELİK 4 HAZİRAN 2010 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ"

Bakan Eroğlu, AB mevzuatına da uyumlu olarak çıkarılan "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Denetimi Yönetmeliği"nin 4 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu yönetmelik ile kara, deniz, su yolu, havaalanı, endüstri tesisleri, şantiye faaliyetleri, eğlence yerleri, iş yerleri, atölyeler ve gürültüye hassas yapıların bulunduğu alanlarda yapılan işlemlerden kaynaklanan gürültü için kriterler belirlendiğini kaydetti. Eroğlu, "2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 12. maddesine göre söz konusu kanunun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Çevre ve Orman Bakanlığına aittir. Ancak gerektiğinde bu yetki İl Özel İdaresi, Denizcilik Müsteşarlığı ve belediyeler gibi kurumlara devredilebilecektir" dedi.

"76 BELEDİYE BAŞKANLIĞINA YETKİ DEVRİ YAPILDI"

Kanun kapsamında, gürültü şikayetlerinin kısa sürede sonuçlandırılması için 11'i büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere, toplam 76 belediye başkanlığına yetki devri yapıldığını aktaran Eroğlu, dini tesislerde de ses yükseltici kullanımından çevreye yayılan sesin kontrolüne ilişkin esasların belirlenmesi görevinin Diyanet İşleri Başkanlığına verildiğini söyledi. Eroğlu, "Hoparlörlerin ses düzeninin ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecektir" talimatının da illere gönderildiğini bildirdi.

"TOPLAM BİN 758 FAALİYET GÜRÜLTÜ AÇISINDAN DENETLENMİŞTİR"

Eroğlu, "Sokak düğünleri ve havai fişek atımlarından kaynaklanan gürültünün kontrol altına alınması için İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımız ve yetki devri yapılan belediyeler de 2009 yılında Türkiye genelinde toplam bin 758 faaliyet gürültü açısından denetlenmiştir. Bunların 766'sı iş yeri, atölye, imalathane, 717'si eğlence yeri, 58'i de sanayi tesisidir. Denetim neticeleri gösteriyor ki, Türkiye genelinde birinci sırada iş yeri, atölye ve imalathanelerden kaynaklanan gürültü problemi, ikinci sırada ise eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü problemi yer almaktadır. Bölgesel bazda bakıldığında ise Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü probleminin yer aldığı görülmektedir" diye konuştu.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nin uygulamaya konulması için 2009-2020 yıllarını içeren "Çevresel Gürültü Eylem Planı"nın hazırlandığını söyleyen Eroğlu, çevresel gürültü konusunda kamu ve özel sektörde uzmanlaşmayı sağlamak için eğitim programları oluşturduklarını ve bu eğitim programlarına şimdiye kadar bin 750 kişinin katıldığını bildirdi.

"HERKES SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE HAYAT SÜRME HAKKINA SAHİP"

Bakanlık olarak bugüne kadar gürültü el kitabı, gürültü haritalarının nasıl yapılacağına dair kılavuz gibi dokümanlar hazırladıklarını ifade eden Eroğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca gürültü haritalama çalışmalarına başlanmış, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçelerinin yılda 6 milyondan fazla aracın geçtiği karayolları için gürültü haritası hazırlanmıştır ve web sayfalarında yayınlanmaktadır. AB'ye üye ülkelere bakıldığında orada da ülkemize benzer düzenlemeler görülmektedir. Canlı hayatı için en az hava kirliliği kadar zararlı olan gürültü kirliliği ile kanun ve yönetmeliklerin bakanlığımıza yüklediği mesuliyetler gereği kararlılıkla mücadele edeceğiz" diye konuştu.

"ÇEVREYİ KORUMAK, DEVLETİN VE VATANDAŞLARIN GÖREVİDİR"

Eroğlu, son günlerde, gürültü ile alakalı bilgi sahibi olmayan her kesimin fikir sahibi olarak açıklama yapıp adeta bilirkişi gibi davrandığına belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56. maddesine göre herkesin sağlıklı bir çevrede hayat sürme hakkına sahip olduğunu, çevreyi korumanın da devletin ve vatandaşların görevi olduğunu sözlerine ekledi.

?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title