Haberler

Bakan Elvan Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin güvenliği açısından terörle mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "ABD ile ilişkilerde önemli ve gerçekten kritik bir süreçteyiz. ABD ile müttefik olarak kalmayı, teröre karşı birlikte mücadele etmeyi her zaman arzu ederiz ama milletimizin, ülkemizin, devletimizin bekası için terör örgütleriyle mücadelede kararlıyız. Onların tutumunda bu yönde bir değişiklik olursa elbette bizim için memnuniyet verici olur." dedi.

Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Elvan, terörle mücadelede devletlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. ABD başta olmak üzere Türkiye'nin NATO müttefiki olan bazı ülkelerin Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik yaklaşımlarını değerlendiren Elvan, şu ifadeleri kullandı:

"Terörle mücadele edilecekse hem DEAŞ hem PKK hem PYD ile mücadele etmeliyiz. DEAŞ ile bugüne kadar en önemli mücadeleyi yürüten ülkelerin başında geliyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı'nda binlerce DEAŞ'lı temizlendi. Öte yandan 400 civarında DEAŞ'lının serbest bırakılarak İdlib'e yönlendirildiğini görüyoruz. Bu nasıl bir anlayış. Müttefiksek terör örgütlerine karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. 'DEAŞ'a karşı mücadele edelim, PKK'yı da terör örgütü olarak tanıyorum ama DEAŞ'a karşı bu terör örgütünü savaştırayım' düşüncesi vekalet savaşı gibi bir anlayış. Bu anlayışla o bölgeye huzurun, istikrarın gelmesi mümkün değil. Ülkelerin üniter yapısını koruyacak, orada barışı tesis edecek bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor. Büyük devlet olmanın, NATO üyesi olmanın gereği budur."

Elvan, Türkiye'nin güvenliği için terörle mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, "ABD ile ilişkilerde önemli ve gerçekten kritik bir süreçteyiz. ABD ile müttefik olarak kalmayı, teröre karşı birlikte mücadele etmeyi her zaman arzu ederiz ama milletimizin, ülkemizin, devletimizin bekası için terör örgütleriyle mücadelede kararlıyız. Onların tutumunda bu yönde bir değişiklik olursa elbette bizim için memnuniyet verici olur ama terör örgütlerini desteklemeye devam ederlerse bizim atacağımız adımları daha önce açıkladık." dedi.

"Ordumuz ne kadar güçlüyse ekonomimiz de o kadar güçlüdür"

Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı ocak ayından itibaren ekonomik göstergelerin oldukça olumlu seyrettiğine dikkati çeken Elvan, "Ordumuz ne kadar güçlüyse ekonomimiz de o kadar güçlüdür." ifadesini kullandı. Elvan, 2017 yılı büyümesinin yüzde 7'nin üzerinde olacağını belirterek, "2018'de de müthiş bir ekonomik performans bekliyoruz." diye konuştu.

Elvan, Türkiye'yi ekonomik açıdan zor duruma sokmaya çalışanların başarılı olamadığına işaret ederek, özellikle Zeytin Dalı Harekatı sonrasında güven endekslerinin olumlu olduğunu dile getirdi.

Tüketici Güven Endeksi'nin ocak ayı itibarıyla son 4 yılın en iyi seviyesine ulaştığını söyleyen Elvan, Ekonomik Güven Endeksi'nin son 6 yılın, Reel Kesim Güven Endeksi'nin son 7 yılın, Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin de yine son 7 yılın en yüksek düzeyine çıktığını bildirdi.

Bakan Elvan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin dün açıkladığı İhracatçı Eğilim Araştırması'na göre, firmaların yüzde 77'sinin bu yıl ihracatlarının 2017'ye kıyasla artacağını öngördüklerine dikkati çekerek, bunun 2018'de ilave istihdam ve büyüme anlamına geldiğini ifade etti.

"Savunma sanayisi ihracatı 8 kat arttı"

2018 yılı bütçesini hazırlarken Zeytin Dalı Harekatı'nı dikkate alarak özellikle savunma bütçesini yaklaşık yüzde 40 artırdıklarını söyleyen Elvan, "Zeytin Dalı Harekatı, mali alanımızı daraltıcı bir etkiye sahip olmayacak. Döviz kurları son derece istikrarlı şekilde devam ediyor. Ekonomik beklentiler, ihracat ve istihdama yönelik beklentilerimiz olumlu. Tükiye ekonomisi oldukça güçlü ve sağlam temeller üzerine oturmuştur. 2018 'de de yatırım, üretim ve ihracata dayalı büyümeyle güçlenmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Elvan, ulusların güvenliğinde yerli savunma sanayisinin önemine değinirken de 2002'de 1,3 milyar dolar olan savunma ve havacılık sektörü cirosunun 2016'da 6 milyar doları aştığına dikkati çekti.

Savunma sanayisi ihracatının 2002'de 247 milyon dolar olduğunu belirten Elvan, "İhracatımız bugün 8 kat artışla 2 milyar doları aştı. 2002'de sadece 66 savunma projesi vardı ve yerlilik oranı yüzde 20 seviyesindeydi. Bugün savunma sanayisinde önemli artışla 550'yi aşan proje yürütüyoruz ve yerlilik oranı da yüzde 65'e ulaştı." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title