Haberler

Bakan Elitaş ve Işık, Kocaeli'de Vergi Rekortmenlerini Ödüllendirdi

Kocaeli Vergi Rekortmenleri Ödülleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın da katılımıyla sahiplerini buldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kocaeli Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katıldı. Düzenlenen törene bakanların yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ve ödül alacak firma yetkilileri katıldı. 2014 vergilendirme dönemi yıllık kurumlar vergisi ve 2014 vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisi alanında rekortmenler listesine giren 20 kişi, ödüllerini Bakanlar Fikri Işık ve Mustafa Elitaş'ın elinden aldı.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERMEDİK"

Ödül töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi'ni iş adamlarıyla paylaştı. Bakan Işık konuşmasında, "Dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. AK Parti hükümetlerinin hazırladığı bu 14'üncü bütçe de insanı önceleyen, emanete titizlikle riayet eden, ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen bir bütçedir. Bütçenin, yani kamu imkanlarının bu şekilde büyümesi elbette çok önemlidir. Ancak bu bütçenin nasıl kullanıldığı çok daha önemli, öncelikli bir konudur. 14 yıl boyunca bütçe dengelerini bozabilecek en ufak bir adım dahi atmadık. 2014 ve 2015 yıllarında ikişer seçim yaşamamıza rağmen mali disiplinden asla taviz vermedik" dedi.

"OLUMSUZLUKLARDAN ÜRETTİKÇE KURTULABİLİRİZ"

Kocaeli'nin vergi tahsilat oranında Türkiye'de ilk sırada olduğunu belirten Bakan Işık, "Biz de Kocaeli'nin ödediği vergilerin şehrimize hizmet olarak dönmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Başta iş dünyamız olmak üzere herkes şundan emin olmalıdır; Türkiye, ekonomik istikrarı korumaya, mali disipline uymaya bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir. Zira bu güçlü makroekonomik zemin, ülkemizin fırtınalı havalarda dahi ayakta kalmasını sağlıyor. Dünya ekonomisi, henüz küresel krizin etkilerinden arınabilmiş ve tamamen toparlanabilmiş değil. Türkiye'nin etrafında, özellikle Suriye, Irak, Kırım gibi bölgelerde olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Bütün bunlara rağmen, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Üretimde nitelik arttıkça, teknoloji seviyesi yükseldikçe, dışarıda yaşanan gelişmelere daha hızlı tepki vermemiz, konjonktürel gelişmelerden daha az etkilenmemiz mümkün olacaktır" diye konuştu.

"DOĞRU POLİTİKA YÜRÜTMELİYİZ"

Bakan Işık, "Bu ödül töreninde, sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede ekonomilerin en temel sorunlarından birine, kayıtdışılığa dikkat çekmek istiyorum. Kayıt dışı ekonomi, orta ve uzun vadede hepimize zarar vermektedir. Merdiven altı üretim, piyasalarda dolaşan ürünlerin kalitesini düşürüyor, o sektörün tamamına zarar veriyor. Doğru bilgi toplayamadığımız için kamu olarak bizim doğru politika üretme araçlarımızın da kısıtlanmasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

"KAYITDIŞI ÖNLENMESİNDE HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR"

Son olarak kayıt dışı konusuna değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kayıt dışılık nedeniyle yapılması muhtemel bazı vergi indirimlerini yapmak da ne yazık ki mümkün olmuyor. Ekonomiye bu kadar zararı olan bir konuda, kamu ve özel sektör olarak ortak hareket etmek durumundayız. Bütçenin en önemli kalemi olan vergi gelirlerinin toplanmasında, özel sektörümüze, STK'larımıza ve odalara da büyük sorumluluk düşüyor. Hükümetimiz Türkiye'de iş yapmayı kolaylaştırmak için çok önemli adımlar attı. İşverenler üzerindeki istihdam yükünü azalttık, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisinde önemli indirimlere gittik. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi de Türkiye'de iş ve yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla yürütüyoruz. Biliyorsunuz, 25 Öncelikli Dönüşüm Programlarımızdan birisi de 'Kayıt dışı Ekonominin Azaltılması Programı'dır. Özel sektörümüzün de desteğiyle, bu programda çok ciddi çıktılar elde edeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Işık'ın ardından söz alan ve Kocaeli'nin kazandığını vergi olarak ödediğini söyleyen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"VERGİ ANAYASAL ZORUNLULUK"

"Kocaeli 26 bin 700 lira kişi başı vergi ödeyen bir il. Türkiye ortalamasının hemen hemen 5 misli vergi ödeyen bir il. Çalışıyor, kazanıyor ve vergisini ödüyor. Allah razı olsun. 'Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır' diye yazar vergi dairelerinde. Hakikatten çok kutsaldır ama vergiler en iyi yerlere harcanabildiği takdirde, biz de bunları denetleyebildiğimiz takdirde ilk etapta baktığımızda vergi anayasal bir zorunluluk. Herkes gücüne göre vergi vermek yükümlülüğündedir. Ancak bana göre vergi alın terinle kazandığın paranın devlet olma, ülke olma unsurunu taşıyabilmek için benim de tuzum biberim, tuğlam olsun şeklindeki düşüncenin tek vatan, tek bayrak unsurunu hayata geçirmemiz için yapmamız gereken bir şeydir."

"KOCAELİ KAZANDIĞININ VERGİSİNİ ÖDÜYOR"

"Her insan vergi ödüyor. Ekmek yiyen, süt içen vergi ödüyor. Vergi bu kadar kutsal ve önemliyken devletin de en önemli şekilde bunu harcaması gerekiyor. 2001'de 100 lira vergi topluyor ve faiz harcamalarına yetmiyordu bizde üzerine 3 lira ekliyorduk. Millet kazanıyor harcarken, kazanırken vergi ödüyor devlet IMF, dünya bankasından borç alabilmek için dışarıdan bakan getiriyordu.Toplanan vergilerin yüzde 13'lük kısmı faiz harcamalarına gidiyor. Bununla övünmüyoruz ama en aza indirgedik. Vergilerin en doğru yolda harcanması konusu bütçe disiplininden geçiyor."

KOCAELİ'NİN VERGİ REKORTMENLERİ

2014 vergilendirme dönemi yıllık kurumlar vergisi Kocaeli rekortmenleri sıralamasında yer alan firmalar ile ödül alan firma temsilcileri ise şöyle; Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Nuh Çimento Sanayi A.Ş., Alstom Grid Enerji Endüstrisi A.Ş., Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşl. A.Ş., Tezcan Gavanizli Yapı Elemanları A.Ş., Namet Gıda Sanayi ve Ticaret A. Ş., Teklas Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş., Roma Plastik Sanayi ve Ticaret A. Ş., Ekosinerji Elektrik San. ve Tic. A.Ş. Yıılık gelir vergisi rekortmenleri ise; Vefa İbrahim Aracı, Ural Ataman, Mehmet Ali Gündoğan, Alpaslan Seymen, Süleyman Ataç, Melek Şahin. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Elitaş Fikri Işık Türkiye Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (1)

Selim mutlu:

Sayın bakanım fahrettin Kandemir çok kötü yönetiyor kocaelibirliksporu

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title