Haberler

Bakan Eker Aksaray'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Tarım Sektörünün Küçüldüğünü ve Çiftçinin Öldüğünü Söyleyenlerin Gerçekleri Anlatmadıklarını Belirterek, Türkiye'nin Son 3 Yılda Buğday ve Mısır İthal Etmediğini ve 2006 Yılında 8.5 Milyar Dolarlık İhracat Yaptıklarını Söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörünün küçüldüğünü ve çiftçinin öldüğünü söyleyenlerin gerçekleri anlatmadıklarını belirterek, Türkiye'nin son 3 yılda buğday ve mısır ithal etmediğini ve 2006 yılında 8.5 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi.

Bir dizi açılış için Aksaray'a gelen Bakan Mehdi Eker, Ortaköy ilçesine bağlı Sinanlı Gökkaya köyünde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin açılışına katıldı. Açılışta konuşan Bakan Eker, tarım sektörünün küçüldüğünü ve çiftçinin öldüğünü söyleyenlerin gerçekleri anlatmadıklarını ifade ederek, "Türkiye'de 2002 yılında 21.8 milyar dolarlık tarımsal ve hayvansal üretim yapılırken, 2006 yılında bu rakam 39 milyar dolara çıktı. Son 4 yılda yüzde 78'lik bir büyüme gerçekleştirildi. 2002 yılında tarımda 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleşirken 2006'da bu rakam 8.5 milyar dolara çıktı. Buğday kalitesi arttığı için Türkiye son 3 yıldır dışarıdan buğday ithal etmiyor. Mısır üretiminde de artış yaşandı ve artık dışarıdan mısır da ithal etmiyoruz" dedi.

Tarım sektörüne bu yıl içinde 5 milyar 300 milyon YTL destek vereceklerini dile getiren Bakan Eker, "Bu desteklemelerin ilk taksiti ödendi, ikinci taksiti de 2 Haziran'da ödenecek. Hayvancılığa 2002 yılında 75 milyon YTL destek verilirken, 2006'da bu rakamı 10 kat artırarak 750 milyon YTL'ye çıkardık. Bu desteklemeler ileriki günlerde de devam edecek. Daha önceki yıllarda 287 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin projesi desteklenirken, bizim dönemimizde bu rakam bin 215'e ulaştı. Destek miktarı 900 milyon YTL oldu. Daha önce tarım faizleri ve ticari faizler aynı kefeye konuluyordu. Bizim dönemimizde tarım faizleri yüzde 5'e indirildi. Faizlerin indirilmesine bağlı olarak çiftçi 2002'ye göre 10 kat daha fazla kredi kullanıyor" şeklinde konuştu.

1 Mayıs'ta damlama sulamayla ilgili yeni bir projenin hayata geçeceğini de açıklayan Bakan Eker, "Bu projeye göre, damlama veya yağmurlama sulama sistemine geçen çiftçimizin masrafının yüzde 25'ini bakanlık karşılayacak. Yüzde 75'ine ise Ziraat Bankası uzun vadeli krediler verecek. Çalışması üretmesi sizden, destek bizden. Hiçbir zaman kendinizi yalnız hissetmeyin. AK Parti hükümeti olarak her zaman yanınızdayız" dedi. Bu sırada vatandaşlardan biri, "Başbakanımız'ı cumhurbaşkanı yapmazsanız bir daha ilçeye adım atmayın. Onu cumhurbaşkanı olarak görmek istiyoruz" şeklinde seslendi.

Bakan Eker, açılışın ardından Ortaköy Kaymakamı Şenol Esmer, AK Parti İlçe Teşkilatı ve Sarıkaraman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni ziyaret etti. Bakan Eker, AK Parti İlçe Başkanlığı'nda gazetecilerin DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın dün Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından "Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını sezinledim" açıklamasını hatırlatması üzerine, "O parti genel başkanının düşüncesi, görüşleridir. O şekilde düşünmüş demek ki. Bu bir süreçtir. Değerlendirmeler yapılıyor. Henüz bir açıklama da yapılmadı. Ama Türkiye için en iyisi en doğrusu neyse o belirlenecek ve o doğrultuda hareket edilecektir" yorumunu yaptı.

(HÇ-MÇ-İP-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title