Haberler

Bakan Demircan: "2018'de TUS Kotası Sekizbin Olacak"

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezinde aşı üretim çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Bu kapsamda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısı Faz 3 çalışmalarını yapıyoruz.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezinde aşı üretim çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Bu kapsamda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısı Faz 3 çalışmalarını yapıyoruz. Yetişkin Tip Tetanos Difteri aşısı antijenden itibaren 2019 Haziran ayı itibarıyla ülkemizde üretilecektir. Hepatit A aşısının Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yerlileştirilmesi için gerekli çalışmaları tamamladık. Antijenden itibaren ülkemizde üretilmesini sağlayacağız." dedi.

Demircan, Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, kanserle mücadelenin hızla devam ettiğini vurgulayarak, yılda 7 milyon kişinin kanser taramasından geçtiğini, 2018 yılında 9 milyon vatandaşı taramayı hedeflediklerini söyledi.

Ağız ve diş sağlığı tarama programlarına ilişkin de bilgi veren Demircan, bu kapsamda 2016-2017 eğitim öğretim yılında anasınıfı ve tüm ilkokul öğrencilerine 6 milyon 800 bin diş fırçası seti dağıttıklarını bildirdi. Demircan, 2017-2018 eğitim öğretim yılında anasınıfı ve tüm ilkokul öğrencilerine 7 milyon 500 bin diş fırçası, diş macunu ve muhafaza çantası dağıtmayı planladıklarını ve dağıtıma başladıklarını ifade etti.

Mobil sağlık hizmetleri kapsamında sunulan hizmetlere de değinen Demircan, 490 sağlık ekibiyle 503 bin kişiye tansiyon takibi, açlık kan şekeri, pansuman, enjeksiyon konusunda hizmet verdiklerini, 2018 yılında 1 milyon 200 bin kişiye ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Şebeke sularının Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinden ulaşılmadık nokta kalmayacak şekilde elektronik takibini yaptıklarını anlatan Demircan, 49 bin 788 içme suyu deposunun 34 bin 629'una otomatik klorlama cihazı taktırıldığını, kalan 15 bin 159 su deposuna da 2018 sonuna kadar cihaz takılmasını öngördüklerini dile getirdi.

Halk sağlığı risklerinin Türkiye'ye girmesini önlemek amacıyla uluslararası giriş noktalarında gerekli her türlü sağlık tedbirlerini de aldıklarına dikkati çeken Demircan, bu kapsamda yurt dışına giden kişilere seyahat sağlığı kapsamında aşılama hizmeti verdiklerini, aynı zamanda Türk ve yabancı gemi adamlarına da uluslararası standartlara uygun sağlık sertifikasyon hizmeti verdiklerini söyledi. Demircan, ulusal ve uluslararası denizlerde seyir halindeki tüm gemilere 7 gün 24 saat esasına göre sağlık danışmanlığı ve acil yardım hizmeti verdiklerini belirtti.

"2 hasta taşımalı 3 ambulans hizmeti alıyoruz"

112 Acil Sağlık Hizmetlerine de değinen Bakan Demircan, 2002'de 481 olan 112 Acil Sağlık İstasyonu sayısının 2017'de 2 bin 550'ye çıktığını, 2018'de ise bu sayıyı 2 bin 750'ye çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. 112 Acil Yardım Ambulansı sayısının 2002'de 618, 2017'de 4 bin 926 olduğunu, bunu 2018'de ise 5 bin 996'ya çıkarmayı amaçlandıklarının altını çizen Ahmet Demircan, motosikletli acil müdahale ekibi sayısını da 2018'de 70'e çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.

Sağlık Bakanı Demircan, 17 helikopter ambulans ve 2 uçak ambulansının hava ambulans sisteminde hizmet verdiğini aktararak, "2008 yılından günümüze kadar hava ambulansları ile 38 bin 523 vakanın müdahale ve naklini gerçekleştirdik. 2007 yılından günümüze kadar 6 deniz bot ambulans ile 12 bin 501 vakanın müdahale ve naklini gerçekleştirdik. 2 hasta taşımalı kapasiteli 3 uçak ambulans hizmeti daha alıyoruz. Arama kurtarma ve gece görüşü özelliği olan 3 helikopter ambulansı hizmeti sunuyoruz." diye konuştu.

81 ilde özel eğitimli 8 bin 383 gönüllü sağlık personeli yetiştirdiklerini aktaran Demircan, dünyanın en büyük medikal kurtarma ekibini kurduklarını söyledi. Yurt içi faaliyetlerinin yanında en son Somali'deki patlama sonrası müdahale ve yaralı nakli hizmeti veren operasyonlara imza attıklarını anımsatan Demircan, 35 Somali vatandaşı ile 34 refakatçiyi tedavileri için Türkiye'ye getirdiklerini bildirdi.

Sağlık Bakanı Demircan, hastane hizmetlerine de değinerek, 2002'de 3,1 olan kişi başı hekime müracaat sayısını 2018'de 8,6'ya çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Yoğun bakım sayısını artıracaklarına işaret eden Demircan, 2002'de 869, 2017'de 14 bin 817 olan yoğun bakım yatak sayısını 2018'de 16 bine çıkaracaklarını belirtti.

Hastaların son ana kadar mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürmelerine destek sağlamak amacıyla palyatif yatak sayısını da artıracaklarının altını çizen Demircan, 2018'de palyatif bakım merkezi sayısını 4 bine çıkaracaklarını vurguladı.

"Normal doğumu teşvikle artıracağız"

Demircan, sezaryenin kadın ve bebek sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, Türkiye'de her 100 doğumdan 53'ünün sezaryen ile yapıldığını söyledi.

Normal doğumu teşvik için normal doğum ücretlerini de yüzde 30 artırdıklarını anlatan Demircan, 2018'de 400 bin gebeye eğitim vereceklerine dikkati çekti. "Normal doğumu teşvikle artıracağız." diyen Demircan, doğum kliniklerinin kalitesini artıracaklarını, doğum salonlarından da doğum odalarına geçileceğini ifade etti. Suda doğum eylemi pilot çalışmalarına başladıklarını anlatan Demircan, 22 Eğitim ve Araştırma Hastanesinde suda doğum eylem üniteleri kurduklarını, doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi için ebelere de Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış Eğitimi verdiklerini söyledi.

Vatandaşlara daha kapsamlı teşhis ve tedavi imkanı sağlayacaklarının altını çizen Demircan, genetik hastalıklar merkezi sayısının 2018'de 17'ye çıkarılacağını belirtti.

Kanser ilaçlarının hastanelerde verildiğini dile getiren Demircan, yatan hastalar için kanser ilaçlarının hastanelerde temininin zorunlu hale getirildiğini, bu sayede kanser ilaçlarına ihtiyacı olan hastaların ilaca erişiminin kolaylaştığını, hastaların kemoterapi gibi yıpratıcı bir tedavi öncesinde ilaç temini ile uğraşmasının da önüne geçtiklerini aktardı.

Türkiye'nin organ naklinde dünyada başarılı ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Demircan, bağış kazanım personel sayısının 8 bin 400'e çıkarıldığını, gönüllü bağışçı sayısının ise 302 bine ulaştırıldığını kaydetti. Demircan, organ nakilleri konusunda da bilgi vererek, 2002'de 745, 2016'da 4 bin 911, 2017'de ise 4 bin 970 nakil yapıldığını söyledi.

TÜRKÖK projesi kapsamında 213 bin gönüllü bağışçıya ulaşıldığını anlatan Demircan, proje kapsamında 448 hastaya nakil yapıldığını bildirdi. 2018 yılında ise 400 hastaya TÜRKÖK aracılığıyla nakil yapmayı hedeflediklerini ifade eden Demircan, "Yurt dışından talep gelmeye başlamıştır. Uyumlu olan 2 hasta için Belçika ve Hindistan'a hücresel ürün gönderdik." dedi.

Demircan, Türkiye'nin Sudan ve Somali'de verdiği sağlık hizmetlerine de değinerek, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Recep Tayyip Erdoğan Hastanesinde çalışanların yarısının Somali vatandaşı yarısının da Türkiye'den giden sağlık personeli olduğunu aktardı.

Sağlık Market Hedefleri kapsamında ilaç ve tıbbi sarf malzemeye erişimi de kolaylaştıracaklarını belirten Demircan, sağlık teknolojilerini yerlileştirme çalışmalarına destek olacaklarını, benzer ihtiyaçlar için ortaya çıkan yöntem ve fiyat farklılıklarını ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

Demircan, Kronobiyoloji ve DNA Onarım Mekanizmaları Laboratuvarı ile Ulusal Biyobanka kurulması çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Yerli aşı üretimi

Sunumunda, Aşı Geliştirme Projesi çalışmalarına da yer veren Demircan, yerli aşı üretimi konusunda TÜSEB bünyesinde Aşı Bilim Kurulu oluşturduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ülkemizin aşı Ar-Ge ve üretim yol haritasını belirledik. Aşı Ar-Ge insan kaynağını yetiştirmek üzere ulusal ve uluslararası ilişkilerin kurulması çalışmalarına devam ediyoruz. Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezinde aşı üretim çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kapsamda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısı Faz 3 çalışmalarını yapıyoruz. Yetişkin Tip Tetanos Difteri aşısı antijenden itibaren 2019 Haziran ayı itibarıyla ülkemizde üretilecektir. Hepatit A aşısının Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yerlileştirilmesi için gerekli çalışmaları tamamladık. Antijenden itibaren ülkemizde üretilmesini sağlayacağız."

Akılcı ilaç kullanımı

İlaçta cari açığı azaltmak amacıyla yerlileştirme çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Demircan, ilk etapta 700 milyon liralık 202 kalem ithal ürünü yerlileştirme kapsamına dahil ettiklerini söyledi. Ahmet Demircan, akılcı antibiyotik kullanımı çalışmaları neticesinde, içinde antibiyotik bulunan reçete oranını 2016'da yüzde 29,5'e indirdiklerini bildirdi.

Demircan, 2014-2017 Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı çerçevesinde saha çalışmalarına da devam ettiklerini dile getirerek, psikiyatri ilaçları ile solunum sistemi ilaçlarını da çalışma kapsamına dahil ettiklerini anlattı.

Sağlık Yatırımları hakkında da bilgi veren Demircan, Kamu Özel İşbirliği Modeli ile toplam 32 proje yürütüldüğüne dikkati çekerek, 14 milyon 159 bin metrekare kapalı alan ve 42 bin 199 yatak kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Yaşlı Bakım Merkezleri ile Tıbbi Rehabilitasyon ve Esenlendirme Merkezlerini de açacaklarını vurgulayan Demircan, sağlık turizmi mobil uygulama yazılımını hazırladıklarını bildirdi. Bakan Demircan, sağlık turizminde 1 milyon 500 bin sağlık turistine Türkiye'de sağlık hizmeti sunmayı ve 20 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Demircan Türkiye Kırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title