Haberler

Bakan Davutoğlu, Tombul Camisini Ziyaret Etti

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bulgarlar hep dost olmuştur ve bundan sonra da dost olacaklar" dedi.

Davutoğlu, Bulgaristan ziyaretinin ikinci gününün bir bölümünü Filibe'de geçirdikten sonra ülkenin kuzeydoğusunda Türklerin yoğun olarak yaşadığı Şumnu kentine gitti.

Şumnu Bölge Valisi Ventzislav Venkov'u ziyaret eden Davutoğlu, basına yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da unutulmaz iki gün yaşadığını söyledi. Davutoğlu, ''Mükemmel'' olarak nitelendirdiği ziyaretinini ilk günündeki temas ve izlenimlerinin ardından Şumhnuda bulunmaktan mutlu olduğunu aktardı.

Vali Venkov'un Türkiye'nin, Bursa ve Adapazarı gibi birçok kenti çok yakından tanıdığını memnnuniyetle tespit ettiğini belirten Davutoğlu, ''Şumnu Bölge Valiliği Bursa ve Adapazarı ile dostluk ilişkileri kurmuş bulunuyor. Halklar arasında böyle yakın ilişkilerin olması bizi çok mutlu ediyor, çünkü biz ebedi komşuyuz'' diye konuştu.

Özellikle ''Alkomet'' ve ''Şişecam'' gibi iki büyük Türk yatırımının bulunduğu Şumnu'nun Türkiye için ayrı bir değer taşıdığını ifade eden Davutoğlu, ''Bu yatırımlar hem istihdam yaratıyor hem de komşu ülkeleri arasındaki ilişkileri dostluk ilişkileri pekiştiriyor. Ayrıca bundan sonra da yatırımların daha da artması için neler yapabileceğimizi konuştuk" ifadesini kullandı.

-Ortak kültürel mirasın korunması-

Şumnu'daki ortak kültürel mirasının korunmasına destek veren belediye ve bölge valiliğine teşekkür eden Bakan Davutoğlu, ''(Şumnu'ya bağlı Hitrino köyündeki ünlü güreşçi) Koca Yusuf'un heykelinin kurulması ve daha birçok ortak eserin korunması için gösterdikleri ilgilerini takdir ediyoruz'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2011 yılında Şumnu'yu ziyaretinin ardından, aynı memnuniyetle Şumnu'da bulunduğunu açıklayan Davutoğlu, tarihi Tombul Camii'yi görme ve iki ülke arasında dostluk köprüsü olan soydaşlarla görüşme fırsatına sahip olmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Davutoğlu, ''Bulgarlar hep dost olmuştur ve bundan sonra da dost olacaklar'' ifadesini kullandı.

-Tombul Camii ziyareti-

Şumnu'da yıllardır tadilatı süren tarihi Tombul Camii'ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, onarım iskeleleri arasında namaz kılmak zorunda kalan cemaatin durumundan duyduğu üzüntüyü saklayamadı. Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmedov, 1744 yılında kurulan Tombul Camii'nin 2005 yılında başlayan tadilatının 2008 yılında bütçenin tükenmesi nedeniyle dondurulduğunu açıkladı.

Davutoğlu, ''Tadilat çalışmalarının bazı kültürel anlaşması ve ihale çalışmaları ile ilgili bazı sorunların giderilmesi ardından caminin eski ihtişamlı haline dönmesi için elindeni geleni yapacağını'' söyledi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol'a, onarımın tamamlanması ve bir an once camide normal bir şekilde ibadet edilebilmesi için gerekli çalışmalarını hızlandırılması talimatını verdi.

Davutoğlu, gerekli hukuksal işlemlerin tamamlanmasının ardından, TİKA'nın verebileceği destekle camideki onarımın kısa sürede tamamlanmasını istedi.

Cami konusuyla Vali Venkov'un da ilgilendiğini belirten Davutoğlu, "İnşallah burayı çok önemil bir kültür merkezi haline getireceğiz" dedi.

Davutoğlu, Kültür anlaşmasında bazı sorunların giderilmesiyle sonucu Tombul Camii'nin ve çevresinin çok güzel bir kültür merkezi halie getirileceğinden umutlu olduğunu ifade etti.

-Halkın sıcak ilgisi-

Cami etrafında toplananlara sıcak ilgi gösteren Bakan Davutoğlu, soydaşlardan nazar boncuğu, çiçek ve çeşitli takılar hediye aldı. Davutoğlu, yakından ilgilendiği çocuklara oyuncak hediye etti.

Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmedov ile caminin yanında bulunan Bölge Müftülüğü'nde bir süre görüşen Davutoğlu, daha sonra Nüvvab İmam Hatip Okulu'na geçerek, öğrencilerle sohbet etti.

Öğrencilerden, okulun inşaat halinde olan yeni binası için spor ve konferans salonu istediklerini öğrenen Bakan Davutoğlu, en kısa zamanda bu sorunlara da çözüm bulunması için yardım edeceğini söyledi.

Davutoğlu, yaşlı bir Müslüman'ın kendisine yaklaşarak, 'Şumnu'ya bağlı Eski Pazar kasabasında yaptırılan yeni bir camiye isim seçemediklerini aktarması üzerine, ''Adı 'Ecdadı Fatihan olsun'' dedi.

Okulun şeref defterini imzalayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bölge Valisi Venkov'un rehberliğinde şehrin tarihi yerlerini de gezerek, bilgi aldı.

Ahmet Davutoğlu, Şumnu'da yaşayan soydaşlarlar sohbet toplantısına da katıldı.

Bulgaristan'daki temaslarını tamamlayan Davutoğlu'nun, Ukrayna'ya geçmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Bulgaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title