Haberler

Bakan Çubukçu, Çocuk ve Gençlik Merkezini Açtı

Çocuk ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kemerburgaz'da Çocuk ve Gençlik Merkezi Binasını Hizmete Açtı. Bakan Çubukçu, Yetiştirme Yurtlarında Kalan Çocuklarla İlgili Çıkan Haberleri Eleştirdi.

Çocuk ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kemerburgaz'da Çocuk ve Gençlik Merkezi binasını hizmete açtı. Bakan Çubukçu, yetiştirme yurtlarında kalan çocuklarla ilgili çıkan haberleri eleştirdi.

Sokakta yaşayan ve suç örgütleri tarafından istismar edilen çocukların yaygın olduğuna dikkati çeken Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Çocukları Koruma Kanunu bizim dönemimizde yürürlüğe girdi. Daha önce suç işlemiş çocuklar, tedbir kararı alınsa bile çocuk mahkemesi önünde bırakılıyordu. Kanunun ardından kurumsal anlamda bir hazırlığımız yoktu. Ticari anlamda cinsel sömürüye maruz kalan kız çocukları kurumlarımıza getirildi. Bu konular basında inanılmaz derecede yanlış bir şekilde ele alındı. Kurumlara getirilen çocuklar ya kaçtı ya da aileleri tarafından kaçırıldı. O çocuklarla ilgili haberler yer aldı. Ticari anlamda cinsel tacize uğrayan çocukların tamamı hakkında toplumda yerleşik ve olumsuz bir kanaat oluştu. O çocuklara okula gittiği zaman özel hayatlarıya ilgili sorular soruldu. Okulda bir öğrencinin eşyası kaybolduğunda ilk önce yurtlarda kalan çocukların üzeri aranarak, hırsız muamelesi yapıldı. Onlara 'fuhuşa gidiyor musunuz?' gibi sorular soruldu. Bunlardan dolayı çocukların artık sınıfta arkadaşı kalmadı" diye konuştu.

Yeni açılan eğitim kurumlarında, kanunla ihtilafa düşmüş çocuklara rehabilitasyon tedavisi uygulanacağını belirten Çubukçu, medyada yer alan 'tiner çekme, hırsızlık ve fuhuş' gibi konularla çocukların gündeme getirilmesine tepki gösterdi.

Sokak çocukları ve kanunla ihtilafa düşmüş çocuklarla ilgili örnek teşkil edecek çalışmalara imza attıklarını dile getiren İstanbul Valisi Muammer Güler ise, "İstanbul Valiliği olarak, bugüne kadar çocuk istismarının en insafsız biçimleri olan çocukların sokakta çalıştırılmaları, çocukların sokakta yaşamak zorunda bırakılmaları, cinsel anlamda istismar edilmeleri ve sömürülmeleri ile kanunla ihtilafa düşürülmelerine karşı tüm diğer illerimize de örnek teşkil etmiş projelerle mücadeleye önem verdik. Bu anlamda çocukların korunması, eğitim ve rehabilitasyonlarına hizmet veren 11 sosyal hizmet kuruluşu ve bunlara bağlı 16 mobil ekip, 1 özel rehabilitasyon merkezi-okul, 2 tedavi servisi, 2 jandarma çocuk koruma merkezi, Büyükşehir Belediyesi'ne ait 1 meslek edindirme merkezi ve Çocuk Şube Müdürlüğü ile 32 ilçemizde çocuk bürolarına sahibiz" dedi.

Bugüne kadar 13 binden fazla çocuğa hizmet verdiklerini dile getiren Güler, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kurum ve kuruluşlarımız marifetiyle; sokakta çalıştırılan 8 bin 822, sokata yaşamak zorunda bırakılan 4 bin 103 ve istismara maruz kalan 421 kız çocuğu olmak üzere, 13 bin 346 çocuğumuza hizmet verilmiştir. 2000'li yılların başına kadar sokak çocukları olayı konusundaki çaresizlik, bugün inkar edilemeyecek bir kurumsal çare ve yaklaşıma ulaşmıştır. Çocuk sorunundaki kategorilere ilişkin yanlış bir algılamayı düzeltmek zorundayız. Suça sürüklenen çocuklar sorunu ile sokak çocukları diye tanımlanan sorunu bütünüyle eşleştirmemeliyiz. Maalesef, suça sürüklenen çocuklar çok büyük ölçüde aileleri, ikametgahları, yakınları mevcut çocuklardır. 2006 yılında haklarında idari ve adli işlem yapılan çocukların yüzde 81'i öz anne ve babaları ile yaşamaktadır. Yüzde 3'ü yakın akrabaları ile yaşamaktadır. Bu çocuklar içerisinde sokakta yaşayan çocukların oranı yüzde 2'dir. Bu veriler göstermektedir ki, çocukları suça sürükleyenler çok büyük ölçüde aileleri ve yakınlarıdır. Ve bu çocuklar eğitimden koparılan çocuklardır. Bu çocukları neden koruyamadık ve neden onları sömürenlerin ellerinden kurtaramadık? Çünkü, 2005 yılı Temmuz ayına kadar gerek kurumsal anlamda gerekse hukuksal anlamda büyük bir yetersizlik mevcuttu. Sosyal hizmet kuruluşları birer gözetim ve ıslah evi kuruluşları değildir. Çocukların sırtından çıkar elde etmeyi yaşam biçimi haline getirmiş aileler, bu çocukları kaçırmak için her yolu denemişlerdir."

Vali Güler ayrıca, "Merkezimizde yönetici, doktor, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyolog, öğretmen ve yardımcı personel olmak üzere 52 kişi görev yapacaktır. Bu arkadaşlarımızın görevleri çok zordur ancak, vicdanlarını katarak, büyük bir özveri ile görevlerini yapacaklarına inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve yaklaşık 4 milyon YTL'ye mal olan Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi, Bakan Çubukçu, Vali Güler ve diğer protokol üyeleri tarafından hizmete açıldı.

(RC-RA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title