Haberler

Bakan Coşkun İzmir'de

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ege Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası (Ebso) Meclis Toplantısına Katıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ege Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası (EBSO) meclis toplantısına katıldı.

Toplantıda Bakan Coşkun'un yanısıra, İzmir Valisi Cahit Kıraç, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Tamir Taşkın ile meclis üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda meclis üyelerinin AB sürecinde Fransa'nın tutumuna ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Coşkun, "Fransa belki Türkiye için bir talihsizlik ama ne söylerlerse söylesinler, hükümet kendi üzerine düşeni yapacaktır. Programda bir değişiklik yok. Zaten AB'ye üye olalım olmayalım, bunları yapmamız lazım diye düşünüyorum" dedi. Konuşmasında Gümrük Birliği'ne

ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Coşkun, "Gümrük Birliği'ne girildiği zaman bir hata yapıldı. 3. dünya ülkelerine uygulanan gümrük vergi kararını AB'ye devrettik. Oysa bu TMBB'ye verilmeliydi. Bundan şimdi Çin de rahatsız oluyor ve çare arayışı içindeler" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de özel sektörün sanayiye olan katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Ali Coşkun, sanayicilerin de desteğiyle son 5 yılda ekonominin düzlüğe çıktığını belirtti. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz olgusunun, yatırımların durmasına sebep olduğu için, bir dönem Türkiye'de maliyet enflasyonunun had safhaya ulaştığını ifade eden Bakan Coşkun, son 5 yılda sürdürülebilir bir büyüme sürecinin yakalandığını belirtti. Müteşebbislerin ve yabancı sermayenin yatırım yapabilmesi için en önemli

kriterin siyasi istikrar olduğunu vurgulayan Bakan Coşkun, "Siyasi istikrar yoksa, sosyal barış da yoktur. Özellikle iş dünyasının bu konuda hassasiyet göstermesi gerek. Bu dönemde sendikalar da anlayış gösterdiler. İşverenle uyum içinde çalıştılar ve ekonomik istikrar yakalandı" dedi.

Sanayinin içinden gelen birisi olarak, sanayici kesiminin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için çok çaba sarfettiğini kaydeden Bakan Coşkun, "Bütün bürokratik engelleri kaldıramadık ama önümüzdeki dönemde Türk Ticaret Kanunu'nun çıkmasıyla bu sorunlar hallolacak" diye konuştu. Tüketici Hakları Birlikleri kurulduğunu ve piyasa denetimlerinin güçlendirildiğini vurgulayan Bakan Coşkun, patent hakları konusunda da önemli adımlar atıldığını, Türk sanayisinin ihtiyacı olan uluslararası piyasada güven

duygusunun oluşturulduğunu belirtti. Siyasi istikrarın sağlanması ile yabancı sermayenin de güvenle yatırım gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Coşkun, "Geçen sene 20.8 milyar dolar yabancı sermaye geldi. Bu dönemde 30 milyar doları aşması bekleniyor" dedi.

Organize sanayi bölgelerine de çok önem verildiğini vurgulayan Bakan Coşkun, bölgeler ile ilgili çarpıklıkların ortadan kaldırılması için yasanın hazırlandığını, önümüzdeki günlerde meclisten geçeceğine inandığını belirtti. Türkiye'nin yapması gerekenin teknoloji öncülüğünde büyümeyi gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Bakan Coşkun, 26 üniversitede AR-GE birimlerinin kurulduğunu, bunlardan 14 tanesinin altyapısını tamamladığını belirtti.

Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un 2002 yılında göreve geldiği günden beri güleryüzü, açık kalpliliği, pozitif bakış açısı ve derin hoşgörüsüyle sanayicilere destek verdiğini belirtti. Bakan Coşkun'un sanayicilerin arasından geldiği için sorunlarla yakından ilgilendiğini ve her zaman bir çözüm yolu bulmak için çalıştığını ifade eden Taşkın, "Bizlerden hiç kopmayan sevgili Ali ağabeyimiz, 40 yılı aşkın süredir ülkemizin sanayisine,

ekonomisine, hem teşebbüs camiasında hem de devletin çok önemli kademelerinde şerefle hizmet vermiştir" dedi. İzmir Atatürz Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan sanayicilerin, imar sınırlaması nedeniyle tesislerini büyütemediklerini ve Sanayi Bakanlığı'ndan kullanım izinlerinin yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarılmasını talep ettiklerini ifade eden Taşkın, bu konuda da Bakan Coşkun'dan katkılarını beklediklerini belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, konuşmaların ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı. Toplantının sonunda, EBSO ve organize sanayi bölgeleri adına Bakan Coşkun'a hatıra şilti takdim edildi.

(YB-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title