Haberler

Bakan Çiçek: Tarıma Planlama Geliyor (2)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Türkiye'de Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli" ile Sektörde Arz ve Talep Dengesinin Getirileceğini Söyleyerek, "Bu Modelin Uygulanmasıyla Birlikte Etkin Üretim Planlaması Yapılabilecektir.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Türkiye'de Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli" ile sektörde arz ve talep dengesinin getirileceğini söyleyerek, "Bu modelin uygulanmasıyla birlikte etkin üretim planlaması yapılabilecektir. Biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kaynaklarının korunması mümkün olabilecektir. Bu modele 2009 yılının ikinci yarısından itibaren geçme imkanımız olacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli" adı altında bir plan sunulduğunu ve eylem kararı alındığını bildirdi. Bu çalışmayla ilgili Bakanlar Kurulu kararı alınacağını ve arkasından yönetmelik çıkarılacağını anlatan Çiçek, bu yıldan itibaren uygulamanın başlayacağını ifade etti. Çiçek, bugüne kadar üretim ve kalkınma planlarının sadece coğrafi bölgeler ve il idari sınırları esas alınarak yapıldığını kaydederek, tarım sektöründe arz ve talep dengesinin istenilen düzeyde sağlanamadığını anımsattı. Çiçek, planla ilgili şunları söyledi:

"Belli bir zirai ürünün fiyatı artığında, o sene herkes aynı ürünü üretiyor. İkinci sene tam tersi bir sonuç ortaya çıkıyor. Arz ve talep planlaması yapılmadığı için bu hem bütçeye büyük ölçüde yük getiriyor hem de vatandaşların mağduriyetine neden oluyor. Dünyadaki gelişmeler de takip edilerek bu plan yapılmadığı için tarımdan istenilen faydayı sağlamıyoruz. Dolayısıyla, bu modelin uygulanmasıyla birlikte etkin üretim planlaması yapılabilecektir. Biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kaynaklarının korunması mümkün olabilecektir. Tarımda verimlilik artacak, üreticinin karı artacak, arz-talep dengesi sağlanacak, alımlardan doğan kamu finansman yükü azalacak ve Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü artabilecektir. Dolayısıyla bu ve benzeri amaçların gerçekleştirilmesi açısından bu modele karar verilmesi gerekiyordu. Bakanlar Kurulu olarak biz bu işe karar vermiş olduk. Bakanlar Kurulu'nun kararının tamamlanmasını takiben bununla ilgili ikincil mevzuat düzenlemesi de yapılacak. Böylece, bu modele 2009 yılının ikinci yarısından itibaren geçme imkanımız olacaktır."

    

-TÜRKİYE, BRÜKSEL'DE BİNA SATIN ALDI-

Bakan Çiçek, kurul toplantısında AB ile ilgili konuların da görüşüldüğünü söyledi. AB müktesebatına uyum bakımından bir kısım paketler çıkarıldığını anımsatan Çiçek, tek seferde birden fazla kanunda değişiklik yapan kanunlar çıkartılarak, belli bir takvime kadar Türkiye'nin mevzuat uyumun sağlanmasının amaçlandığını belirtti. Artık bu türlü paketlerin çıkarılmadığını söyleyen Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda bugün bahsedilen yasaların, kat mülkiyeti dışında doğrudan doğruya AB müktesebatıyla ilgili olduğunu belirtti. Çiçek, çıkarılan yasaların, hem iç hukukta önemli düzenlemeleri içerdiğini hem de AB'ye uyum açısından yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti. Çiçek, tarım ve gıda güvenliği fasıllarının açılabilmesi bakımından bu yasa tasarılarının önemli olduğunu söyledi.

Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın verdiği bilgiye göre, "vergilendirme" faslının, Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığında açılma imkanının olabileceğini bildirdi. Hükümet'in AB konusundaki kararlılığını ifade etmek bakımından Brüksel'de Türkiye'nin bina satın aldığını da açıklayan Çiçek, bundan sonra bu binada Türkiye'nin müzakereleri daha rahat yürütebileceğini söyledi. Çiçek, "Binanın iç tadilatı yapılıyor. Böylece hem oradaki görevli arkadaşımız hem de müzakereyi yürüten arkadaşlarımız bundan sonra Brüksel'deki bu merkezde daha rahat çalışabilecekler" dedi

-FRANSA'DA TÜRK MEVSİMİ-

Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda zaman zaman muhalefet eden ülkelerin başında Fransa'nın geldiğini anımsatan Çiçek, Türkiye'nin tanıtımının önem arz ettiğini ifade etti. Bu nedenle oluşturulan bir ortak fonla bu yıl Fransa'da, "Türk Mevsimi" adı altında Türkiye'nin çeşitli yönlerden tanıtımıyla ilgili bir hazırlık çalışması yapıldığını söyleyen Çiçek, "Bunun planlaması yapılıyor. Bu çalışmalar parlamento seçimlerinden sonra Avrupa'da uygulamaya konulacak. AB üyesi ülkelerde parlamento seçimleri var. Bu, Türkiye'yi de ilgilendiriyor. Bazı ülkelerde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği sadece bizi ilgilendirmiyor, içeride de iç politika konusu olarak işleniyor. Türkiye olarak da bu parlamento seçimlerini yakından takip ediyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da Sayın Bağış, Hükümet'e bilgi sunmuştur. Ayrıca genel konuları da görüşmüş olduk" dedi.

Çiçek, bir gazetecinin Türk Mevsimi'nin başka ülkelerde de yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusuna diğer ülkelerde de yapılabileceği yanıtını verdi. Söz konusu programın karşılıklı talep nedeniyle yapıldığını söyleyen Çiçek, "Bu Türkiye'nin tanıtımını amaçlıyor. Dolayısıyla Türkiye'yi tanıtacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve AB'den sorumlu arkadaşımızın birlikte sürdüreceği kültürel programların ağırlık kazandığı bir program olacak. Parlamento seçimlerinde sonra bu program olacak ve 2010'a da sarkabilir. Diğer ülkelerle de farklı programlar yapıyor Türkiye. Turizm gelir kaynakları içinde önemli olduğu için Türkiye'yi ne kadar tanıtabilirsek o kadar iyi. Bazı ülkelerde Türkiye'nin AB'ye girmesi hakkında tereddütleri varsa onları önemli ölçüde ortadan kaldırma imkanı olabilecek" diye konuştu. (ANKA) (SÜRECEK)

(ONR/EÖ)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title