Haberler

Bakan Çelik'ten "Avrupa Günü" Mesajı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “9 Mayıs Avrupa Günü” nedeniyle yayımladığı mesajda, son dönemde Avrupa’da yükselen ve en çok İslamofobi ile göçmen karşıtlığından beslenen aşırı sağın, AB değerleri için en büyük tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "9 Mayıs Avrupa Günü" nedeniyle yayımladığı mesajda, son dönemde Avrupa'da yükselen ve en çok İslamofobi ile göçmen karşıtlığından beslenen aşırı sağın, AB değerleri için en büyük tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, "9 Mayıs Avrupa Günü" nedeniyle mesaj yayımladı. 9 Mayıs Avrupa Günü'nün, Avrupa'nın bir coğrafi terim olmaktan çıkıp, ortak ülküler ve ortak değerler hedefiyle bir birliğe dönüşme yolundaki ilk köşe taşını simgelediğini kaydeden Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman'ın 9 Mayıs 1950 tarihli ünlü deklarasyonu, çağımızın en önemli barış ve kalkınma projesi olan Avrupa Birliği'nin doğmasına vesile olmuştur. Avrupa Birliği öncelikle, yüzyıllardır savaşlarla sarsılan kıtaya barışı getirmiş, ardından işleyen bir ortak Pazar kurarak Avrupa ülkelerinde refahın yükselmesini sağlamış ve nihayetinde ortak değerleri benimseyerek ortak bir gelecek kurma ve küresel güç olma yolunda gelişimini sürdürmüştür. Ülkemizin AB'ye katılım gayesi en temelinde demokrasi, insan hakları, barış, ekonomik kalkınma ve yüksek yaşam standartlarını ifade etmektedir. AB kültürel değerlerin çeşitliliğinin korunmasını, refahı ve en önemlisi bu idealler üzerine inşa edilmiş ortak geleceği sembolize etmektedir. Her ne kadar mevcut durumda sarsıntılar yaşıyor olsa da, AB sahip olduğu güçlü ve köklü değerler ve ilkelere sahip çıktığı sürece, bu sarsıntılardan korunacaktır."

Son dönemlerde Avrupa'da yükselen ve en çok İslamofobi ile göçmen karşıtlığından beslenen aşırı sağın, AB değerleri için en büyük tehdidi oluşturduğuna dikkat çeken Çelik, "Üstelik aşırı sağ ve popülist akım temsilcisi olan siyasi liderlerin buradan beslenen söylemler ile kitlelere hitabı, bu değer ve prensiplerin ciddi şekilde erozyonuna neden olmaktadır. Halbuki Türkiye'nin en başından itibaren ısrarla vurguladığı husus, 'Birliğin' zamanın ruhuna yakışmayan ve ülkelerin ilerlemesinin önünde duran önyargılardan, korkulardan sıyrılıp temel değerlerine dönmesidir. Bu süreçte Türkiye, AB'nin en büyük destekçisi olacaktır" diye konuştu.

"AB ile Türkiye'nin ortak değerlerine ve ortak çıkarlarına inanıyoruz" diyerek sözlerini sürdüren Çelik, "AB kurumları ve üye ülkeleri ile 'kaygılar' yerine, önümüzdeki dönemde hangi alanlarda iş birliği yapabileceğimizi konuşmayı arzu ediyoruz. Avrupa siyasetinin aşırı sağın söylemlerine hapsolduğu bu dönemde, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye, ihtiyaç duyduğu reformları kararlılıkla hayata geçirmeye, demokratik ve özgür dünyanın onurlu bir üyesi olarak varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bu ilkeler temelinde AB ile ortak bir gelecek kurmamız mümkündür. Bu özel ve kıymetli günün bize hatırlattığı prensipleri düsturumuz yaparak barışa, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve evrensel değerlere inanan tüm Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 9 Mayıs Avrupa Gününü içtenlikle kutlarım" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Avrupa Günü Faruk Çelik Ömer Çelik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title