Haberler

Bakan Çelik, Suudi Arabistan Büyükelçisi El-Khereji'yi Kabul Etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Walid bin Abdul Karim El-Khereji’yi makamında kabul etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Walid bin Abdul Karim El-Khereji'yi makamında kabul etti.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Walid bin Abdul Karim El-Khereji, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i makamında ziyaret etti. Büyükelçinin Türkiye'de görev yapmasının son derece önemli olduğunu ve özellikle tarım alanındaki ilişkilerin gelişmesi açısından büyükelçinin deneyimlerini kendileriyle paylaşacak olmasını temenni ederek ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Çelik, "Her iki ülkenin potansiyelini gün yüzüne çıkarma ve ilişkilerimizi daha üst düzeye taşıma konusunda bu birikiminin katkı sağlayacağı inancı içerisindeyim" şeklinde konuştu.

"6 ülkeyle tarımsal bağlantılar kurduk"

Her iki ülke arasında son derece güzel bir dostluk ve düzeyli bir ilişki olduğunu ifade eden Bakan Çelik konuşmasında şu şekilde devam etti:

"Geçtiğimiz yıl kurulan Türkiye - Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi çerçevesinde ikili ilişkiler açısından son derece önemli bir aşama kaydedilmiş bulunmaktadır. Ticari ilişkilerimiz, iki ülke arasında dış ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Bunun yüzde 10'unu tarımsal ürünler teşkil ediyor. Potansiyellere baktığımız zaman tarım alanındaki bu oranın yeterli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu anlamda sayın büyükelçinin tarım alanındaki deneyimleri çerçevesinde ilişkilerimizin daha üst seviyelere çıkacağını düşünüyorum. Biz de Türkiye olarak değişik ülkelerle Tarım-İş Forumu toplantılarını başlattık. Bugüne kadar 6 ülkeyle birebir forumlar düzenledik. Bu toplantılarda 6 ülkeyle tarımsal bağlantılar kurduğumuzu söyleyebilirim. Büyükelçimizin Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde bu Tarım-İş Forumunu Suudi Arabistan'la da gerçekleştiririz."

Suudi Arabistan Büyükelçisi El-Khereji ise, tarım bakanlığının gönlünde ayrı bir yeri olduğuna değinerek, bu alanda bir çok çalışmasının olduğunu, Uluslararası Gıda ve Tarım Konfederasyonunda görev aldığını ve tarım bakanı olarak da bir süre görev yaptığını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin sayın Recep Tayyip Erdoğan ile güçlü olduğunu dile getiren El-Khereji, bu güzel olan ilişkileri daha da geliştirip taçlandırmak için tüm imkanlardan yararlanmak gerektiğini vurguladı.

"500-600 hayvan telef oldu"

Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Çelik, ithal edilen bazı hayvanların, üreticilerin elinde öldüğü ve bu sebepten Bakanlığın destek olacağı konusundaki soruya ilişkin, "Hayvan ölümleri oluyor, belli bir oran düzeyinde olması kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Bu dönem bir parti malın, açık gemi ve soğuk hava şartlarında bir seyahat söz konusu olmuş, bu sebeple akciğerlerinde meydana gelen ilhitap neticesinde de bazı hayvanlar telef oldular. Bunların sayısı şu anda 500-600 arasında. Bu konuda yüklenici firma kim ise vatandaşın zararının tazmini ile ilgili görüşme yaptılar. Kendilerine yeniden hayvanlar teslim edilecek" şeklinde yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın Çin ziyaretine ilişkin de açıklamada bulunan Çelik, "Cumhurbaşkanımız Çin'den sonra Amerika'ya gidecek. Çin'de büyükelçilik ve bakanlık düzeyindeki ilişkiler son derece olumlu seyrediyor. Ekonomi Bakanımız da orada, tarım konuları da ele alınacak. Bizim de bir seyahatimizin olması muhtemel, tarım alanında bağlantılar devam edecek" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Suudi Arabistan Faruk Çelik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title