Haberler

Bakan Çelik, "Sivil Anayasa"yı Senedi İttifak ve 2. Meşrutiyet'e Benzetti

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni anayasa çalışmaları nedeniyle 2008'in önemli bir tarih olduğunu belirterek, "sivil anayasa" ile 2. Meşrutiyet ve Senedi İttifak arasında benzerlik kurdu. Çelik, "Önümüzdeki yıl olan 2008, yeni anayasa hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde önemli bir tarihtir. Bundan yüz sene önce 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edilmişti. Bir yüz sene daha önceye 1808'e bakılırsa yine önemli bir olay göze çarpacaktır" dedi.

ANKARA (ANKA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "2008 yılı yeni anayasa hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde önemli bir tarihtir. Bundan yüz sene önce 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edilmişti. Bir yüz sene daha önceye 1808'e bakılırsa yine önemli bir olay göze çarpacaktır" dedi.

Bakan Çelik, eğitimle ilgili sorunlarını Bakanlığa acil olarak bildirilmesi için hazırlanan "Acil Çözüm Merkezi" uygulamasının tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa hakkındaki sorular üzerine Çelik, anayasa çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Çelik, "Çok daha fazla çalışılacak, tartışılacak, olgunlaşacak, demlenecek ve ümit ediyorum ki çok iyi bir kıvamda Türk halkının ihtiyaçlarına cevap verecektir" şeklinde konuştu.

Yeni dönemde Hükümetin birçok alanda reform yapmaya devam edeceğini belirten Çelik, 2008'in de reform yılı olacağını ifade etti. Çelik, "Önümüzdeki yıl olan 2008, yeni anayasa hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde önemli bir tarihtir. Bundan yüz sene önce 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edilmişti. Bir yüz sene daha önceye 1808'e bakılırsa yine önemli bir olay göze çarpacaktır" dedi.

-ÇELİK'İN BENZETMESİNE NEDEN OLAN YILLARDA NE OLMUŞTU?-

İstanbul'da 1807 yılında bir ayaklanma sonucu Padişah 3. Selim tahttan indirilmişti. Yerine geçen 4. Mustafa'ya karşı Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa İstanbul'a yürümüş bunun üzerine 3. Selim öldürülmüştü. Alemdar Mustafa Paşa da tahta İkinci Mahmut'u geçirmiş kendisi ise Sadrazam olmuştu. Ayanların etkinliklerini bu derece hissettirdiği böyle bir dönemde Sened-i İttifak, ayanlarla merkezi yönetimin ilişkilerini belirleyen yedi maddelik bir anlaşma olarak ortaya çıkmıştı.

2. Meşrutiyet'te ise 24 yıl boyunca askıda kalan Kanun-i Esasi yeniden uygulamaya sokulmuş, 1909'da yapılan düzenlemelerle padişahın yetkileri neredeyse sembolik hale getirilmişti. 23 Temmuz, Türkiye'de 1935 yılına dek her yıl Hürriyet Bayramı olarak kutlanmıştı.

-İNKILAP TARİHİ KİTAPLARI SORUSU-

Çelik, 8. sınıflar için hazırlanan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi kitaplarından birinde Nutuk'un bulunmamasıyla ilgili sorular üzerine, "Bu iki kitap farklı yazarlar tarafından hazırlanmıştır. Dolayısıyla yazarlar hangi okuma parçalarını seçerlerse ona göre kitap hazırlanır. Bu sebeple bir kitapta Nutuk diğer kitapta da Gençliğe Hitabe'nin olması normaldir" şeklinde konuştu.

-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN ACİL ÇÖZÜM MERKEZİ-

Milli Eğitim Bakanı Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada "Acil Çözüm Merkezi" uygulamasıyla ilgili olarak ise "Okul müdürleri, veliler, il ve ilçe müdürlüklerine de açık olan uygulamamız sayesinde eğitim kurumlarındaki aksaklıklar acilcozum@meb.gov.tr adresi üzerinden anında bize ulaşabilecek" dedi.

Gelen şikayet ve taleplerin alanlarına göre değerlendirip anında çözüm üretileceğini belirten Çelik, altyapı sorunları ve personel şikayetlerini dikkate alacaklarını ekledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title