Haberler

Bakan Çelik: Rusya Ciddi Ticari Partnerimiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gün boyu süren EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından Akra Barut Otel'deki Tarım Konseyi toplantısına katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gün boyu süren EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından Akra Barut Otel'deki Tarım Konseyi toplantısına katıldı. Toplantıya Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya milletvekilleri Ak Parti'li Hüseyin Samani, CHP'li Çetin Osman Budak, MHP'li Mehmet Günal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu katıldı. Toplantı öncesi açıklama yapan ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'ye model olacak bir konsey oluşturduklarını belirterek, karşılaşacakları muhtemel sorunlara çözüm önerileri hazırladıklarını, iki başlık altındaki önerileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sunacaklarını söyledi.

ÖRTÜALTI ÜRETİMİN YARISI ANTALYA'DAN

Antalya dendiği zaman turizmin yanında tarımın akla geldiğini belirten Bakan Faruk Çelik, ülke genelinde 176 çeşit bitkisel ürün üretildiğini söyledi. Üretimin 2014 yılına göre yüzde 7'lik bir artışla 106 milyon tondan 114 milyon tona ulaştığını hatırlatan Bakan Çelik, geçen yılın rakamlarına göre 6.5 milyon tonun Antalya'ya ait olduğunu ifade etti. Türkiye'de örtüaltı üretimin yarısının Antalya'da olduğuna işaret eden Bakan Çelik, 'Yalnızca 2 milyon 200 bin Antalyalıyı değil, ülkemizin birçok sofrasını ve 12 milyon da turisti doyuran önemli bir şehrimiz. Antalya'ya tarımsal destekler çerçevesinde 2015 yılında 93 milyon lira destek sağladığımızı belirtmek istiyorum. Kırsal kalkınma çerçevesinde 2007-2015 yılları arasında 7 milyon 600 bin lira hibe desteğimizin olduö diye konuştu.

GÜBRE VE YEMDE KDV'NİN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA

Hükümet programında 5 dekardan küçük alanlarda meyve, sebze ve süs bitkilerine dekar başına 100 lira desteğin yürürlüğe girdiğini ve seracılara sıfır faizli modernizasyon kredi düzenlemesinin gerçekleştiğini dile getiren Bakan Faruk Çelik, gübre ve yemde KDV'nin kaldırılmasıyla ilgili düzenleme ve genç işçilere 30 bin liralık hibenin verilmesiyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

'RUSYA CİDDİ TİCARİ PARTNERİMİZö

Konunun Antalya ve tarım olması nedeniyle Rusya ile yaşanan uçak krizine değinmenin kaçınılmaz olduğunu belirten Bakan Çelik şunları söyledi:

'Bu uçak düşürme krizinin Rus ve Türk çiftçisine yansıtılması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Toplumların en zor, alın teriyle geçinen bu kesimlerin ürünlerine dönük ambargoya dönüşmesi kabul edilir bir durum değil. Bundan yalnız bizim üreticimiz değil Rus üreticisi de çok ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim dost ülkemiz. Rusya ciddi bir ticari partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bunun 6 milyar doları ihracat, 25 milyar dolar ise ithalat. Dolayısıyla Rusya'nın tarımsal ihracatta 3'üncü sırada ithalatta ise 1'inci sırada yer aldığını dikkate aldığımızda bu uygulamaların öncelikli olarak Rus çiftçisine darbe vurduğunu görmek mümkün. Çünkü 1.3 milyar dolarlık bir ihracatımız var ama 3 milyar dolara yakında ithalat söz konusu. Burada akli selimin hakim olmasını, sağduyulu davranılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan kararlar dikkate alınırsa 15 Ocak'a kadar olumlu bir beklenti söz konusu olmayacak diye bir beklenti görülüyor. 15 Ocak'tan sonra diliyoruz ki, işler en azından tarım alanında normale döner.ö

RUSYA KRİZİNİN TARIMA ANLIK FATURASI 65 MİLYON DOLAR

Rusya'nın kısıtladığı 17 kalem ürünü başka bir ülkeden temin etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, buna karşın Türkiye'nin özellikle buğday ve yağlı tohumlarla ilgili yaptığı ithalatı başka ülkelerden temin etmesinin ya da üretmesinin mümkün olduğunu söyledi. Bakanlar ve başbakanın katıldığı toplantılarda üreticilerin ve ihracatçıların darboğaza girmemeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Bakan Çelik, ocak ayında da ticari müşavirlerle yapacakları toplantılarla Pazar çeşitliliği konusunun görüşüleceğini anlattı. Bakan Çelik, bir soru üzerine ise Rusya ile yaşanan krizin ardından geri dönen tarımsal ürünlerin 65 milyon dolar civarında bir rakama tekamül ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faruk Çelik Antalya Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title