Haberler

Bakan Çağlayan: İhracatçılar Hedef Ülkelerin Koordinatörü Olacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ülke Masaları Stratejileri Konusundaki Çalışmalarda Yeni Bir Model Geliştirdiklerini Açıklayarak, Hedef Ülkelerde Söz Sahibi Olan Önemli İhracatçıların Koordinatör Olacağını Bildirdi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bir yıl önce kurulan Ülke Masaları Stratejisi çalışmasında son noktaya gelindiğini belirterek, "Ülke masaları konusunda çok daha ileri bir aşamaya geçtik. Yeni çalışma modelinde her bir hedef ülke için o pazarda söz sahibi olan önemli ihracatçılar koordinatör olacak" dedi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan "Ülke Masaları Stratejisi" konulu basın toplantısında, ihracat stratejisiyle yeni ortaya konulan ülke masalarıyla ilgi değerlendirmelerde bulundu ve konuyla ilgili bilgi verdi. Çağlayan, bir yıl önce kurulan ülke masaları çalışmasında son noktaya gelindiğini açıkladı. Ülke masaları konusunda çok daha ileri bir aşamaya geçtiklerini belirten Çağlayan, yeni çalışma modelinde her bir hedef ülke için o pazarda söz sahibi olan önemli ihracatçıların koordinatör olacaklarını açıkladı. Çağlayan koordinatörlerin o ülkeleri en iyi tanıyan en iyi iş yapan insanlar olduğunu kaydetti. Çağlayan ihracatçıların yaptığı başarılandan bahsederek, "Sadece sizlere gaz verme görevim yok tabi ki zaman zaman gazı da veriyoruz vermeye devam edeceğiz. Zaman zaman sizlerin gazını alıyoruz, almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

-ÜLKE MASALARI ÇALIŞMASINDA SON NOKTAYA GELDİK-

Günümüz rekabet koşullarında bilgiye ulaşanın işine bir adım önde başladığını belirten Çağlayan ülke masalarında bilgiye erişimi kolaylaştırdıklarını kaydetti. Çağlayan, "Ülke masaları bilgiye erişimi kolaylaştıracak. İhracatımızın bir kısmını oluşturan ilk 20 ülkeyi analız ettik. Dünya genelinde önde gelen ülkeleri inceledik. Ekonomisi giderek güçlenen ülkeleri tek tek analiz ettik ve hedef öncelikli ülkeleri inceledik. Bu çerçevede bütün ülkeleri 5 ana bölgede topladık. 5 bölgenin altında 34 ülke masası kurduk. Bu güne kadarda 71 ülkeyi analiz ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bu çalışmalarla hangi ülkenin ne kadar ihracat, ithalat yaptığını en son rakamlarıyla görme ve değerlendirme imkanına sahibiz" şeklinde konuştu.

-2013 YILINA KADAR TİCARET MÜŞAVİRİ SAYIMIZI 250'YE ÇIKARACAĞIZ-

Bize göre bir devrim mahiyetinde olan ticaret müşavirliği sayısının 2013 yılına kadar 250'ye çıkaracak düzenlemeyi gerçekleştirdik. 115 olan kadromuza yapmış olduğumuz ilave çalışmalarla 93 ilave kadro açılmasını bu yıl gerçekleştireceğiz.

-BİLGİYLE YAPILAN İHRACAT, BİLİNÇLİ BİR İHRACATTIR-

Küreselleşmeyle birlikte ticaret anlayışının değiştiğini, bilgiyle yapılan ihracatın, bilinçli bir ihracattı olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan yapılan yeni çalışmalar hakkında şu noktalara dikkat çekti:

"Özel sektöre yeni Pazar arayışları ve bunun tekniklerinin geliştirilmesi. İhracatın ithalata olan bağımlılığının azaltılması. Sektör sektör, ürün bazında incelemeler yapılması."

-İGEME'NİN KULLANICI SAYISI 53.5 BİNE ULAŞTI-

Çağlayan, ülke masaları çalışmalarının yapıldığından beri İGEME'nin internet sayfasına kayıtlı kullanıcı sayısının 53 bin 500'e ulaştığını, yapılan bilgi taleplerinin yüzde 77'sinin yarım günde cevaplandığını vurguladı.

-ÇİN'E 1 YILDA YAPTIĞIMIZ İHRACATI 6-7 AYDA YAPAR HALE GELDİK-

Çağlayan, Çin'in son derece önemli olduğunu vurgulayarak, birçok oda ve kuruluşun Çin'i tehdit olarak gördüğünü ifade etti. Bakan Çağlayan, "Korkup bir köşeye sinmek ne getirir. Ama ben çok şey götüreceğini biliyorum. Bende bu ülkenin mademki dünyanın ikinci büyük ithalatçısı o zaman Türkiye açısından bir fırsat olabileceğini düşündüm. Arkadaşlarımızla çalışma yaptık, sonra bize çok net bir şekilde gösterdi. Ülkelerin yaptığı ihracatlarda bizim ihracat paylarımızın çok düşük olmasının sebebinin birinci sebebi gerekli enformasyona sahip olmamamız, ülkeleri yakından tanımamamız kendimizi, kendimizi, kendi ülkemizi ihracatçımızı bu ülkelere tanıtmamış olmamızdan kaynaklandığını tespit ettik" şeklinde konuştu. Çin'e yapılan kısa çalışmalarla beraber geçen yıl ve daha önceki yıllarda toplam 1 yılda yapılan ihracatın artık 6-7 ayda yapıldığını söyleyen Çağlayan, Çin'e 2010 yılının ilk 6 ayında ki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 104.8 arttığını geçen yıl 530 milyon dolar olan ihracatın 1 milyar dolara çıktığını açıkladı. Çağlayan, Çin'e yapılan ihracata bakıldığının da özellikle mermerde bu tür maden ürünleri ve diğer taraftan tekstil, konfeksiyon ürünlerinin özellikle artış görüldüğü bilgisini verdi.

-ÇALIŞMA STRATEJİMİZİ DEĞİŞTİRDİK-

Çağlayan, Çin'in 1 trilyon dolarlık ithalatının tek kalemde 122 milyar dolar ithalat yaptığını bunun ise Türkiye'nin toplam 2009 yılındaki ithalatından 18 milyar dolar eksik, Türkiye'nin 2009 yılındaki ihracatından da 20 milyar dolar fazla olduğuna dikkat çekti. Çalışma stratejilerini değiştirdiklerinden bahseden Çağlayan, Amerika'yı sadece New York ve Washington olarak, Çin'i sadece Pekin olarak görmediklerinin altını çizdi. Bu iki ülkeyi de eyalet eyalet ilemeye başladıklarını ifade eden Çağlayan, ülkelerde yapılan çalışmaların sektör-sektör, ürün ürün olarak incelendiğini kaydetti. Çağlayan ülke masalarında yaptıkları çalışmaları ilk önce Çin'di gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çağlayan ayrıca konuşması sırasında Merkez Bankası Başkanı'nın bayram sonrasında İhracatçı Birlik Başkanları ve TİM Başkanıyla kur politikası hakkında görüşeceğini belirtti. Çağlayan, faiz politikasının kur üzerinde yaptığı etkinin bir ülkenin ithalatını arttırırken parasının değeri düşürdüğünü söyleyerek, kriz döneminde euronun değer kaybetmesiyle birlikte Avrupa'nın ihracatının etkilendiğini kaydetti.

/**

-Ülke Masaları Koordinatörleri

Ülke Koordinatör

Almanya Kemal Şahin

Belçika-Hollanda Uğur Uysal

İngiltere Remzi Gür

Fransa Mehmet Kirmanlioğlu

İtalya Ahmet Akbalık

İspanya Hayrettin Çaycı

Yunanistan-Bulgaristan M. Bülent Aymen

İran Hakan Doğu

Suriye Selami Memiş

Güney Afrika Rahmi İncetan

Cezayir Ahmet Kamil Erciyas

Mısır Libya Şenol Şankaya

Diğer Asya ve Pasifik Salih Çalı

Diğer Kafkasya ve

Orta Asya Kemal Kaçmaz

Romanya Jak Eskinazi

Çin Halk Cumhuriyeti İbrahim Burkay

Hindistan Rıdvan Mertöz

Japonya Dursun Oğuz Gürsoy

Rusya Federasyonu Şükrü Tetik

Irak Mehmet Surur Aydın

ABD Nuri Artok

Brezilya Çetin Tecdelioğlu

BAE Tahsin Öztiryaki

Suudi Arabistan Aynur Ayhan

Diğer Kuzey ve

Orta Avrupa Fatih Yarkın

Diğer Balkan ve

Doğu Avrupa İsmet Koçak

Diğer Doğu Serdar Urfalılar

Diğer Orta ve

Kuzey Afrika Tarık Bozbey

Diğer Kuzey Amerika Ali Murat Kızıltaş

Diğer Latin Amerika Murat Akyüz

Diğer Körfez Ülkeleri İsmail Timor

Güney Batı Afrika (*)

Güney Kore (*)

*ülkelerinin koordinatörleri belli değil

**/

(ANKA)

(EBR/ES/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli? MEHMET ALİ YILMAZ ÖLDÜ MÜ? Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü mü bulundu, ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title