Haberler

Bakan Çağlayan: Faiz Artırımlarına Karşın Hedefimizi Tutturduk

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ostim Yönetimi ve Sanayicilerle Bir Araya Gelerek, Sanayicilerin Sorunlarını Dinledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz politikasına rağmen 2008 yılında 125 milyar dolarlık ihracatın şimdiden gerçekleştirildiğini belirterek, "Türkiye Avrupa ve Avrasya'nın üretim üssü olacak, tüm çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, OSTİM yönetimi ve sanayicilerle bir araya geldi, toplantıda OSTİM'li sanayicilerin sorunları masaya yatırıldı. Çağlayan yaptığı konuşmada, toplantıya katılmadan önce OSTİM yönetiminden 1 saatte yakın brifing aldığını bildirdi. Çağlayan, brifingde özellikle savunma sanayii konusunun gündeme geldiğini belirtti. Çağlayan, OSTİM'in her zaman Türkiye ekonomisi için belirleyici bir özelliği sahip olduğunu ifade ederek, "Biz Cumhuriyet tarihinin en önemli çalışmalarından olan sanayi envanteri ve sanayi stratejisi çalışmalarını yapıyoruz. Bunlara bağlı olarak da yıl sonuna kadar teşvik sistemini de belirleyeceğiz. Burada Ankara'nın teşvik konusunda haksızlığa uğradığını da söylemem gerekiyor" dedi. Çağlayan, Ankaralı sanayicilerin teşvik beklemeden de önemli çalışmalara imza attıklarını bildirdi.

İçinden geçilen dönemde sanayicilerin sıkıntıları bulunduğunu belirten Çağlayan, toplumun her ferdinin ciddi bir yapısal değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini dile getirdi. Sanayideki işletmelerin karlılık oranının düşük, borç-aktif dengesinin ise bozuk olduğunu, tasarruf edemediklerini söyleyen Çağlayan, "Yaptığımız tüm çalışmalar Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alındıktan sonra Hükümete sunulacak. Ciddi bir değişim ve dönüşümden geçiyoruz. Çalışmaları sizinle paylaştığımızda hepinizin ezberi bozulacak" diye konuştu.

-MERKEZ BANKASI'NA ELEŞTİRİ

Merkez Bankası'nın önceki gün yaptığı 0.50 puanlık faiz artışını da eleştiren Çağlayan, bu artıştan etkilenmemeyi beklediklerini ifade etti. Merkez Bankası'nın faiz politikasına rağmen 2008 yılında 125 milyar dolarlık ihracatın şimdiden gerçekleştirildiğini belirten Çağlayan, "Türkiye Avrupa ve Avrasya'nın üretim üssü olacak, tüm çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz" dedi.

Çağlayan sanayicilerin teknik eleman, CE belgesi, KOSGEB çalışmaları, demir çelik fiyatlarındaki artışlara ilişkin sıkıntılarını dinledi. Demir çelik fiyatlarındaki artışın dünyadaki gelişmelerden kaynaklandığını vurgulayan Çağlayan, üretimde yüzde 70 oranında ithal girdi kullanıldığını, söz konusu durumda dünyadaki fiyatlardan etkilenmemenin mümkün olmadığını kaydetti.

-"ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA GÜNDEMİMİZDE"

Çağlayan, ithalat ve ihracat konusunda çok önemli bir çalışma üzerinde durduklarını ve söz konusu çalışmaya ilişkin yakın zamanda bir toplantı düzenleyeceklerini bildirdi. KOSGEB'e yönelik eleştirilere de cevap veren Çağlayan, KOSGEB'i yeniden yapılandırdıklarını ve KOSGEB'e yeni bir model getirdiklerini belirtti.

-SANAYİCİLERE "ÇALIŞMALARI TAKİP EDİN" TEPKİSİ

Çağlayan, sanayicileri yapılan çalışmalardan ve ilgili yasalardan haberdar olmaları konusunda uyararak, "Uyumayın işinizi iyi takip edin. Çıkardığımız kanunları iyi okuyun" dedi. "Ben de herkes kadar ulusalcıyım, milli değerlere bağlıyım" diyen Çağlayan, sanayicilerin yabancı firmaların ortaklıklarından ve yatırımlarından endişe duymamaları gerektiğini dile getirdi. Çağlayan, Türkiye'nin şuanda Avrupa'nın sığınabileceği en büyük liman olduğunu söyleyerek, "Avrupa sosyal güvenlik ve iş gücü maliyetlerinin artmasından dolayı istihdamda zorlanıyor, enerji maliyetleri de yüksek. Avrupa'nın nüfusu çalışamaz hale geldi. Türkiye gibi ülkelere geliyor, doğru tercih yapıyorlar" diye konuştu. Çağlayan, Temmuz sonunda Gebze'de yılda 600 milyon euro ihracat yapacak Fransız bir firmanın temelini atacaklarını da bildirdi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de toplantıda yaptığı konuşmada, Hükümetten beklentilerinin sanayi üretiminin desteklenmesi olduğunu belirtti. Özdebir, söz konusu alanda en büyük faktörün kurlar olduğunu ancak yapılan faiz artırımları nedeniyle bir şey söyleyecek halleri kalmadığını kaydetti.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da Ostim 100. Yıl Bulvarı üzerinde yapılan üst geçit çalışmalarının OSTİM'i olumsuz etkilediğini belirterek, Büyükşehir Belediyesine eleştirilerini yönetti. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title