Haberler

Bakan Babacan'dan Kıbrıs İçin Acil Çözüm Çağrısı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kıbrıs Sorununun BM Çatısı Altında Çözülmesi Gerektiğini Belirterek, "Sabrımızın Sonuna Geliyoruz. Rum Kesimindeki Seçimlerin Ardından 2008'de Nihai Çözüm İçin Görüşmeler Yeniden Başlasın Arzusundayız. Bu Yeni Fırsat Penceresi Değerlendirilsin" Dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kıbrıs sorununun BM çatısı altında çözülmesi gerektiğini belirterek, "Sabrımızın sonuna geliyoruz. Rum kesimindeki seçimlerin ardından 2008'de nihai çözüm için görüşmeler yeniden başlasın arzusundayız. Bu yeni fırsat penceresi değerlendirilsin" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda 17 Eylül-17 Ocak 2008 tarihleri arasında diplomasi ve uluslararası ilişkiler konusunda eğitim gören 10 KKTC'li diplomat, bugün düzenlenen törenle sertifikalarını Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın elinden aldı. Sertifikaların dağıtımı öncesi bir konuşma yapan KKTC Dışişleri Bakanı Avcı, Türkiye'nin desteğiyle uluslararası arenada mücadelelerini sürdüreceklerini ve açılacak yeni temsilcilikler yoluyla izolasyonların

kaldırılması ve Kıbrıs'ta adil, kapsamlı bir çözüme kavuşmak için çaba göstereceklerini vurguladı. 2004 yılında Annan Planı'nın adadaki Türk halkınca kabul edildiğine, ancak çözümsüzlüğün Rum yönetiminden kaynaklandığına işaret eden Avcı, "AB, verdiği sözü tutmalıdır. Biz 2004 yılında dünyanın masaya koyduğu barış çözümünü kabul ettik. O zaman Avrupa, BM'ye göre 2008'deki barış sürecini desteklemeli" dedi.

2008'in yeni gelişmelere gebe olduğuna değinen Avcı, Ankara'da eğitimlerini tamamlayan Kıbrıslı genç diplomatlara hitaben, "Türk dışişlerinin verdiği destek artarak devam edecek. KKTC'nin dünyaya açılımı yönünde asıl süreç şimdi başlıyor, size önemli görevler düşecek" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Bakan Ali Babacan ise, "Kıbrıs bizim milli davamız. Dış politikamızda yıllar boyu en önemli gündem maddesi oldu. Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde müzakerelerle çözüme kavuşturulması temel arzumuz. Kapsamlı çözüm, iki halkın da irade ve rızasına dayanacak" diyerek Türkiye'nin çözüm odaklı politikasını sürdüreceğini belirtti. Türk tarafının barış için gerekli fedakarlıkları yaptığını vurgulayan Bakan Babacan, Rum tarafına da yapıcı bir rol üstlenmesi çağrısı yaparak, "Sabrımızın bir

sonu olduğunu bu vesileyle belirtmek istiyorum" dedi.

Babacan, sertifika alacak diplomatlara hitaben de, "Önümüzdeki dönemde alacağınız görevlerde şunu asla aklınızdan çıkarmayın. Türkiye yanınızda ve daima yanınızda olacak. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla Kıbrıs Türkünün meşru mücadelesinde üzerimize düşeni yapmaya aynı kararlılıkla devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

2008 yılının nihai çözüm için bir fırsat olduğuna işaret eden Babacan, "Rum kesimindeki seçimlerden sonra Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili yeni bir sürecin başlatılmasını arzu ediyoruz. BM çerçevesinde kapsamlı ve nihai çözüm için KKTC'nin yapıcı, olumlu tavrı sürecek. Türkiye de yeni sürece destek vermeye hazırdır. 2008 yılından itibaren yeni bir fırsat penceresi açılacaktır. Tüm tarafların bu pencere kapanmadan iyi değerlendirmesi ve çözüm konusunda olumlu gelişmeler sağlanması gerekiyor" dedi.

2004 yılındaki Annan Planı'nın Rum tarafınca reddedilmesinin Kıbrıslı Türklerin haklılığı yönünde önemli bir kanıt olduğuna değinen Babacan, genç diplomatlara da "çözümsüzlükten yararlanan, nemalanan tarafın kim olduğunu tüm dünyaya sürekli hatırlatmamız gerek" tavsiyesinde bulundu.

(DS-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title