Haberler

Bakan Avcı: Nasreddin Hoca Bir Dünya Değeridir (2)

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Nasreddin Hoca alim ve fazıl kişiliğiyle, nüktedan kimliği ile bir dünya değeridir" dedi.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Nasreddin Hoca alim ve fazıl kişiliğiyle, nüktedan kimliği ile bir dünya değeridir" dedi. Avcı, Nasreddin Hoca'nın eşeğe neden ters bindiği konusuyla ilgili uluslararası bir yarışma düzenleyeceklerini açıkladı.

Eskişehir'in Sivrihisar İlçesinde 30 Haziran- 2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Nasreddin Hoca Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı. Sivrihisar Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Vali Vekili Cafer Yıldız ile çok sayıda kişi katıldı. Bakan Avcı etkinlik kapsamında açılan karikatür ve fotoğraf sergilerini gezdi. Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi'nin açılışını da yapan Nabi Avcı, temsili Nasreddin hoca 54 yaşındaki evli 2 çocuk babası Mustafa Karatepe ile bir süre sohbet etti. Avcı, Sivrihisar İlçe Mal Müdürlüğü'nde memur olarak görev yapan ve 25 yıldır temsili Nasreddin Hoca olan Karatepe'ye, "Takma sakalla geziyorsun, artık sakalarını uzat. Bir dahaki etkinliklerinde takma sakal yerine kendi sakalların olsun" dedi.

Avcı, festivalde yaptığı konuşmada Şehabettin Sühreverdi, Mihal Gazi, Seyyid Gazi, Battal Gazi, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Ahi Mahmud Efendi, Hacı Hasan Hüsnü Dede, Çürükoğlu Hüseyin Efendi¸ Hacı Abdullah Efendi¸ Sivrizade Efendi ve Sadık Efendi gibi büyük şahsiyetlerin geçmişte Eskişehir'de yaşadıklarını söyledi. Bakan Avcı, şöyle devam etti:

"Bu büyüklerimizin tesirleri, çizdikleri istikamet, bıraktıkları manevi miras sadece Anadolu'nun değil; bütün inanç ve gönül coğrafyamızın da en kıymetli mirasıdır. Esasen, ömürlerini insanlığa faydalı olmak ideali için vakfeden millet büyüklerinin kabri olmaz. Nasreddin Hoca da hiç şüphesiz alim ve fazl kişiliğiyle, nüktedan kimliği ile bir dünya değeridir. Nasreddin Hoca'nın, manevi önderler arasında ayrı bir yeri vardır. Nasreddin Hoca büyük bir alim ve mütefekkirdir. Bazı kaynaklarda 'Molla Nasreddin' olarak anılır. Yani 'hoca' unvanını boşuna taşımaz. Öğrencileri olan, cemaatine hakikatleri öğretmek üzere vazife alan bir müderristir. Nasreddin Hoca, 'Tebessüm sadakadır' diyen Peygamberimizin sünnetine uymuştur. Gayesi de inancımızın ilkelerini, güler yüzle ve misallerle öğretmek olmuştur. Görüyoruz ki, bu yöntem de muvaffak da olmuştur. Hemen herkesin anlayabileceği, kendine göre dersler çıkaracağı Nasreddin Hoca fıkralarının, İslam coğrafyasının bütün bölgelerinde hala severek anlatılıyor ve dinleniyor olması bunun bir göstergesidir."

NASREDDİN HOCA NEDEN EŞEĞE TERS BİNDİ? YARIŞMASI

Önümüzdeki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sivrihisar Belediyesi tarafından uluslararası bir deneme yarışması düzenleneceğini açıklayan Nabi Avcı şunları söyledi:

"Bütün dünyaya açık bütün ülkelere açık, tüm dillere açık, ister Türkçe ister İngilizce, ister Arapça her türlü dilden yarışmacılar katılabilecek. Denemecilerimiz bir tema üzerine denemeleri ile bu yarışmaya katılacaklar. Yüzyıllardır millet düşünüyor, farklı cevaplar bulduk. Bakalım denemecilerimiz ne cevap bulacaklar. 'Nasreddin Hoca neden eşeğine ters binmiştir gibi görülüyor?' Denememizin konusu bu. Denemecilerimiz, felsefecilerimiz Nasreddin Hoca ile eşeği arasındaki bu hikayeyi felsefi açıdan felsefi yorumunu nasıl yapacaklar? Ben onların işine karışmak istemem. Onlar muhakkak çok güzel açıklamalar getirecekler. Eskişehir milletvekili olarak, Sivrihisarlı olarak bu eşeğe ters binme hikayesinde Nasreddin Hocamıza biraz haksızlık edildiğini düşünmüyor değilim. Benim Eskişehirli olarak bu konuya bakışım, görüşüm şu. Aslında hocanın eşeğe ters bindiği falan yok. Terslik eşekte. Eşek eşekliğinden ters gidiyor. Yoksa hoca doğru düzgün oturmuş. Hocanın istikameti doğru. Hocanın oturuşu doğru. Eşekte sorun var. Belki bu deneme yarışmasına katılacak olan denemeciler içerisinde bazı mizah yazıcıları da çıkarak belki eşek açısından bu meseleye yaklaşanlar olabilir. Onları da yarışmamıza davet ediyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından Ukrayna, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Abhazya'dan gelen halk dansları toplulukları gösteri sundu. - Sivrihisar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nasreddin Hoca Sivrihisar Eskişehir Nabi Avcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title