Haberler

Bakan Akdağ: "Karadeniz'de Kanser Artışı Yok.çernobil Vatandaşın Cebindeki Sigaradır"

Çernobil Nükleer Santrali Kazasının Etkilerine İlişkin İki Yıldır Sağlık Bakanlığı Tarafından Yürütülen "Karadeniz Bölgesi Kanser Ve Kanser Risk Faktörleri Araştırması"nın Sonuçları Sağlık Bakanı Recep Akdağ Ve Bilim Adamları Tarafından Açıklandı.

Çernobil Nükleer Santrali kazasının etkilerine ilişkin iki yıldır Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ¨Karadeniz Bölgesi Kanser ve Kanser Risk Faktörleri Araştırması¨nın sonuçları Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bilim adamları tarafından açıklandı.

Kanser vakalarında bir artış olmadığını ifade eden Bakan Akdağ,¨Karadeniz Bölgesinde kanser vakalarında diğer bölgelerden farklı bir artış söz konusu değil.Ülkemizde tüm bölgelerde görülen kanser sayılarındaki artışsa kanser kayıtlarının titizlikle tutuluyor olmasından ileri gelmektedir.Ancak bazı kanserler için gerçek bir artışın olduğunu biliyoruz.¨dedi.

-YANLIŞ BİR İNANÇ VAR-

Bazı kanserlerdeki artış sebebinin araştırıldığını söyleyen Akdağ, Çernobil konusunda halkta yanlış inançlar oluştuğunu belirterek,¨Bu meselenin toplumda nasıl bir konu oluştuğunu farkettim.1986 yılında meydana gelmiş bir olay toplumda köklü bir inanç vardı; Çernobil yaşandı, Türkiye`de bunun etkileri oldu.Buna devlet seyirci kaldı gibi düşünceleri vardı.¨şeklinde konuştu.

-SIGARA-

Kanser konusunda toplumu bilinçlendirmek için medyanın desteğini isteyen Akdağ,¨Çernobil cebinde sıgara taşına her vatandaşımızın cebindedir.Vatandaşımız kendi çebinde Çernobili taşıyor.Sıgara ve alkolden kendimizi koruduğumuz müddetçe kanser ve kalp hastalıkları için kendimizi korumuş olacağız.¨diye konuştu.

Bakan Akdağ ve bilim adamları yaptıkları konuşmalardan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Akdağ, kanser konusunda yapılan çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Trabzon Dernekler Birliği Fedarosyonu Mehmet Sümen`den Çernobil konusunda gösterdikleri duyarlılığı ve sıgara konusunda da göstermeleri konusunda söz aldı.

-KANSERİN ARTMASINA SEBEB OLMADI-

Bir gazetcinin ¨Çernobil kazasının ardından verilere göre Çernobil Kazası kanser vakalarının artışını tetiklemedi mi?¨ sorusuna karşılık Bakan Akdağ,¨Sorunun cevabı az önce verildi.Çernobil kazası, Türkiye`de riskli olduğu düşünülen bölgelerde kanser sayılarının artmasına sebeb olmamıştır.¨diye yanıt verdi.

-ETKİNLENME DOZU DÜŞÜK-

¨Kanserli vakalar kaç yıl o bölgede çalıştıkdan sonra o bölgede kanser hastası sayıldı.Araştırmanızda sene sınırlaması kaç yıl?¨ sorusuna Hacettepe Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazmi Bilir, ¨Kanserli kişinin kaç yıl bu bölgede yaşadığı soruldu.Henüz bölgede yaşadığı süre ile ilgili tablo alınmadı.Bu ilerde yapılacak.Çernobilden Türkiye`nin etkilenme dozu çok düşüktür.¨şeklinde yanıt verdi.

-UZUN SÜREDİR TARTIŞILAN BİR KONU-

Bakan Akdağ, `Başbakan AKP`nin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada devlet hastanelerindeki durumdan şikayet etti? Başbakanın karşılaştığı münferit bir olay mıydı?¨ sorusuna ise ¨Başbakan gerekli olanı söyledi.Biz bugün dikkatleri bu konu üzerine konuşalım.Çok önemli bir konu.20 yıldır tartışılan bir konu bu.TV ve gazetelerde hiç değilse bu konuyu diye getirelim.

-KAYIT SİSTEMİ-

Vakaların kayık meselesinin çok önemli olduğunu ifade eden Akdağ, kayıt görevi yapanlarla birlikte bir eğitim çalışması yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.Akdağ, aktif kayıtçılığın bütün bölgelerde uygulanmasının zor olduğunu ancak kayıt sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi

-NÜKLEER ENERJİ-

Bakan Akdağ, ¨Nükleer enerji konusundaki bir soruya ise şöyle yanıt verdi; ¨Kuşkusuz bunlara bilim karar verir.Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde nükleer enerji kullanılıyor.Burada önemli olan insanı koruyacak teknoloji ile kurulmasıdır.Tabi ki çok duyarlı olmalıyız.Nükleer enerjiyi, en güvenilir teknoloji ile kullanmalıyız.¨ ifadesini kullandı.

-RADYASYON-

Radyasyon içeren sağlık malzemelerinin kullunılmasında dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Akdağ,¨Yalnızca gerektikçe radyasyon içeren maddelerin kullanımını yapmalıyız. Hekiminiz ilaç yazmıyorsa lütfen onu ilaç yazın diye de zorlamayın.¨dedi.

-ÇERNOBİL KAZASI-

26 Nisan 1986’da, yerel saatler 01.23`u gösterirken Ukrayna`da Kiev yakınlarındaki Çernobil kasabasında bulunan nükleer santralin dördüncü reaktörü infilak etti. Ve patlamayla birlikte reaktör bir anda alevler içinde kaldı. Büyük miktarda radyoaktif madde atmosfere dağıldı.

Radyasyon önce Ukrayna, Belarus ve Rusya`yı vurdu. Radyasyon yüklü bulutlar, fazla gecikmeden Avrupa ülkelerinin pek çoğunu ziyaret etti. Resmi verilere göre, kaza sırasında yayılan radyasyondan ilk olarak 31 kişi oldu. Ancak daha sonra ortaya çıkan veriler, felaketin zaman içinde on binlerce kişinin ölümüne yol açtığını, 50 bin kişinin felaketten etkilendiğini gösteriyor. 3.5 milyon Ukraynalı, çeşitli oranda radyasyona maruz kaldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title