Haberler

Bahçeci Sağlık Grubu'ndan Hamilelere Oruç Uyarısı

Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik, uzun süreli açlık ve sıvı kaybının anne ile bebek için tehdit oluşturduğunu belirterek, "Ani kan şekeri düşmesi ve vücudun sıvısız kalması, uzun vadede bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda kilo alımını bir aylık süreçte durdurabilir." ifadesini kullandı.

Erzik, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayına girilmesiyle birlikte yemek yeme alışkanlığının tamamen değiştiğini, özellikle bebek bekleyen anne adaylarının bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini, bebeğin gelişimi için düzenli yemek yemenin şart olduğunu bildirdi.

Uzun süreli açlık ve sıvı kaybının anne ile bebek için tehdit oluşturduğunu aktaran Erzik, "Ani kan şekeri düşmesi ve vücudun sıvısız kalması, uzun vadede bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda kilo alımını bir aylık süreçte durdurabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı, kusma ve iştah bozukluğu görüldüğünü, ilk 3 ayda bebeğin organları oluştuğu için oruç tutmaya çalışmanın risk oluşturabileceğini belirten Erzik, gebeliğin ilk 3 ayında oruç tutmaya çalışmanın işleri daha da çıkmaza sokabileceğini savundu.

Hamilelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı gıda almasının hamile olamayanlara göre fazlasıyla önemli olduğunu vurgulayan Erzik, şunları kaydetti:

"Anne adayının yeterli sıvı almaması ve annenin susuz kalması, erken doğuma neden olabilmektedir. Aynı şekilde gebe bayanların kan şekeri diğer insanlara göre daha kolay düşme eğilimindedir. Oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli birtakım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir."

Oruç tutulması halinde dikkat edilmesi gerekenler

Op. Dr. Burçak Erzik, anne adayının sistemik rahatsızlıkları bulunması ve bu durumun beraberinde bebek üzerinde probleme sebep olması halinde oruç tutmanın hem anne adayını hem de doğacak bebeği etkileyebildiğini aktardı.

Hamileliğine rağmen oruç tutmak isteyenlerin mutlaka doktoruna danışması gerektiğini vurgulayan Erzik, şu uyarılarda bulundu:

"Doktoruna danışıp bunun risk taşıyıp taşımadığını öğrenmeli. Dinlenmeye ve beslenme şekline dikkat edilmeli. Mutlaka sahura kalkılmalı.

İftar 2-3 öğüne bölünerek yapılmalı.

Özellikle evde hazırlanmış çorba içilmeye çalışılarak iftardan sonra bir avuç kuru yemiş yenilmeli.

Her gün süt ve süt ürünleri tüketmeye çalışılmalı.

Mevsimine uygun meyve ve sebzeler yenilmeli.

Yumurta, et, tavuk ve balık gibi protein kaynaklı gıdaların alımına dikkat edilmeli.

3 litreye yakın su içmeye gayret gösterilmeli.

Çok şekerli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli."

Kaynak: AA / Ekonomi

Bebek Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title