Haberler

Bağış: Yeni Hükümet Beklentileri Artırdı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Yunanistan'da Son Seçimlerden Sonra Oluşan Yeni ve Güçlü Hükümetin Türk -Yunan İlişkilerinin Geleceği İçin Beklentileri Arttırdığını' Söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Yunanistan'da son seçimlerden sonra oluşan yeni ve güçlü hükümetin Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği için beklentileri arttırdığını'' söyledi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Uluslararası Karadeniz Etüdleri Merkezi'nde ''Türkiye'nin üyeliği: Daha güçlü AB'' başlıklı bir konferans veren Egemen Bağış, Türk-Yunan ilişkileri, Türkiye'nin AB süreci, yasadışı göç, Türkiye'nin reform süreci ve Kıbrıs konusuna değindi.

Türkiye ve Yunanistan'daki güçlü hükümetlerden yararlanarak iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem açmak için birlikte çalışılabileceğini belirten Bağış, bunu başarabilmek için Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun vizyon ve deneyiminin önemli bir değer olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin tüm konuları açık kalple tartışmaya hazır olduğunu belirten Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu anlayış çerçevesinde Papandreu'ya bir mektup gönderdiğini kaydetti.

Erdoğan'ın mektubunda, iki hükümetin birlikte çalışmaları ve çabalarını ortak bir hedefe yöneltmeleri durumunda Doğu Akdeniz'de bir işbirliği, refah ve istikrar bölgesi yaratılabileceğine ilişkin samimi inancını dile getirdiğini ifade eden Bağış, ''Bunun yanısıra Başbakan Erdoğan, diğer bazı komşularla ilişkilerin geliştirilmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış, Türkiye ile Yunanistan arasında bir Yüksek Düzey İşbirliği Konseyi kurulması önerisi getirdi. Türk ve Yunan halkları şüphesiz böyle stratejik bir vizyondan büyük yararlar sağlayacaklardır. Bunun başarılabilmesi için yüksek düzeyde ziyaretlerin devamı önem taşımaktadır'' dedi.

Bağış ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın mektubunda Kıbrıs, azınlıklar, yasadışı göç ve Türkiye-AB ilişkileri konularının da yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin AB sürecine de değinen Bağış, ''Sorunun değil çözümün bir parçası olmak istiyoruz'' diyerek, Türkiye'nin AB üyeliğinin bir kazan-kazan durumu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa Konseyi, NATO, OECD, G-20 ve İslam Konferansı Örgütü'ne üye, Balkanlar, Karadeniz, Akdeniz'de olan eşsiz konumda bir ülke olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye'de sinagog, cami ve kilisenin birlikte barışçı bir biçimde yüzyıllardır birlikte varolduklarına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'yi daha demokrat yapmayı istediklerini belirten Bağış, ''Savaş değil barış mesajı veriyorlar. Türkiye kutuplaşmayı önlüyor ve İslam ile demokrasinin birarada olabileceğini gösteriyor'' dedi.

Yasadışı göç konusuna da değinen Gül, Türkiye ve Yunanistan'ın bu olayın kurbanları olduğunu belirterek, Türkiye'de 1995-2009 yılları arasında 770 bin kaçak göçmen yakalandığını, bu rakamın yalnızca 2009 yılı için 65 bini bulduğunu bildirdi.

Yasadışı göç konusunun çok taraflı ve karmaşık bir sorun olduğuna dikkati çeken Bağış, bu alanda çabuk çözümlerin bulunmadığını, sorumluluk, dayanışma ve yükün uluslararası biçimde paylaşılması gerektiğini kaydetti.

Yasadışı göçe kaynak oluşturan ülkelerle geri alım protokolleri imzalanmasının kalıcı bir çözüme ulaşmak için elzem olduğunu belirten Bağış, Türkiye'nin, Yunanistan ile imzaladığı geri alım protokolünü iyiniyetle uyguladığını, ancak Türkiye'nin Yunanistan'a yönelik yasadışı göçün tek yönü olmadığının gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, üyelik müzakereleri yapan bir ülke olarak, AB'ye sürekli yasadışı göçün yarattığı sorunların yükünü Avrupalı ortaklarıyla paylaşmayı beklediğini hatırlattığını ifade eden Bağış, Türkiye'ye yönelik suçlamaların ya da haksız baskıların, büyüyen yasadışı göçü azaltmaya yardımcı olmayacağını dile getirdi.

Konuşmasında, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini de belirten Bağış, Kıbrıs'ta barış ve istikrarın elzem olduğunu ve Türkiye'nin gelecek yılın başında bir uzlaşmaya varılması ve ilkbaharda eşzamanlı referandumlarla tarafların onayına sunulmasını istediğini söyledi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title