Haberler

Bağış: ``Türkiye Ab'nin Geleceğinde Kilit Bir Ülke''

Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'nin Geleceği İçin Kilit Bir Ülke Olduğunu Savundu.

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'nin geleceği için kilit bir ülke olduğunu savundu, ''Türkiye'nin AB süreci hem Türkiye için yararlı, Türkiye'nin daha demokratik daha çağdaş, daha saygın bir ülke olmasını sağlıyor hem AB için yararlı, Avrupa'nın daha istikrarlı bir ortağa kavuşmasını sağlıyor. Bu süreçte iktidar muhalefet el ele vererek elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz' dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Yalı Beldesi'ndeki Kempinski Barbaros Bay Hotel'de, Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi'nce (EDAM) düzenlenen Türkiye'nin AB'ye Giriş Süreci ile ilgili toplantıya, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Kemal Derviş, Fransa'dan Prof. Dr. Marie Mendras, Belçika'dan Daniel Gros ve İsviçre'den Jean Pierre Lehmann konuşmacı olarak katıldı. Sekiz ülkeden yaklaşık 30 kişinin yer aldığı toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Egemen Bağış, ''Bugünkü konuşmalarımda belirteceğim, Avrupa'nın önemli düşünürlerinden Chris Batten'in bir sözü var. AB belki Brüksel'de tartışılıyor ama AB'nin geleceği bir gün İstanbul sokaklarında belirlenecek diyor Batten. Gerçekten biz sadece İstanbul'un değil Kayseri'nin Gaziantep'in Bodrum'un sokaklarında ve salonlarında AB'nin geleceğini tartışıyoruz. Bu da Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin bir göstergesi. Gerçekten artık Türkiye'deki bu tür toplantılara bu tür zirvelere Türkiye'nin dört bir yanından konuklar geliyor. Onlar bir şekilde Türkiye'nin AB sürecini tartışmakla kalmıyorlar AB'nin kendi geleceğini de tartışıyorlar. Çünkü Türkiye AB'nin geleceğinde kilit bir ülke' dedi.

Bağış, ''Avrupa'nın bugün en önemli sorunlarından biri enerji. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğun enerjinin yüzde 70'i Türkiye'nin sınırlarında. Avrupa'nın önemli meselelerinden biri ekonomik kriz. Türkiye yüzde 11'lik ekonomik büyüme ile bu yılın ilk yarısında dünya rekoru kırdı. Avrupa yeni pazarlara ulaşma çabası içerisinde, Türkiye'den üç saatlik uçuş mesafesi içerisinde 1.5 milyarlık ekonomik bir pazara ulaşma şansı var Avrupa firmalarının. Avrupa'nın güvenlik meselesi var. Avrupa'nın en büyük ordusu bizim ordumuz. NATO'nun ikinci en büyük ordusuyuz. Avrupa'nın entegrasyon sorunu var. İslam kültürü ile demokrasi kültürünü 200 yılı aşkın bir süredir başarılı bir şekilde tutabilen ender medeniyetlerden bir tanesi bizim medeniyetimiz. Bütün bu açılardan değerlendirildiği zaman Türkiye gerçekten kilit bir ülke. Türkiye'nin AB süreci hem Türkiye için yararlı, Türkiye'nin daha demokratik daha çağdaş, daha saygın bir ülke olmasını sağlıyor, hem AB için yararlı, Avrupa'nın daha istikrarlı bir ortağa kavuşmasını sağlıyor. Bu süreçte iktidar muhalefet el ele vererek elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Tabii bazı dönemler muhalefetimizden daha da fazla destek bekliyoruz. Bazı zamanlar sağ olsunlar desteklerini esirgemiyorlar. Ama bunlar inişli çıkışlı süreçlerdir. Önemli olan bir referandum süreci geride kaldı. Önümüzdeki dönemde artık vatandaşlarımızın bize verdiği görevi yerine getirmemiz gerekiyor' diye konuştu.

Referandumda insanların aynı zamanda AB sürecine de evet dediğini savunan Bağış, ''Çünkü o paketin içerisindeki her bir madde Türkiye'nin 1959'de rahmetli Menderes'in AB'ye ilk başvuruyu yaptığında, rahmetli İnönü'nün 1963 yılında Ankara anlaşmasını imzaladığında ve o günden bugüne kadar olan bütün süreçte Türkiye'nin vermiş olduğu taahhütlerinin yerine getirilmesi ile ilgiliydi. O paketin içerisindeki 26 maddenin 26'sı da Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde bir adım daha ileriye götürmüştür. Şimdi o paketin yürürlüğe girebilmesi için gerekli yasaların değişmesi, gerekli yasal değişikliklerin yapılması gerekiyor. Muhalefetin de bize bu süreçte desteğini bekliyoruz. Zannediyorum onlar da bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklardır. Çünkü millet kararını vermiştir. Şimdi milletin kararını uygulamakta bize düşmektedir' dedi.

Bağış'ın bugün sona erecek toplantılar sonunda akşam saatlerinde İstanbul'a döneceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title