Haberler

Bağış'tan İTO Başkanı Çağlar'a Kutlama Ziyareti

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: "Almanya'nın bu süreçte yaklaşan seçimleri nedeniyle farklı politikaları olabilir, sayın Merkel'in partisinin farklı pozisyonları olabilir. Buna da anlayış gösteririz" "Almanya'nın iç işlerine karışmak bizim işimiz değil. Almanya'da seçmen sandığa gider, kendi tercihleri çerçevesinde oyunu kullanır" "Bizim için önemli olan Merkel'in de dün Almanya Parlamentosu'nda vurguladığı gibi; Türkiye ve Almanya iki müttefiktir, iki ortaktır, yakın ilişki içerisinde olan ülkedir. Her konuda hemfikir olmayabiliriz"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Almanya'da yaklaşan seçimlerin bu ülkenin politikaları üzerindeki etkisi olabileceğini belirterek, "Buna anlayış gösteririz. Almanya'nın iç işlerine karışmak bizim işimiz değil. Almanya'da seçmen sandığa gider, kendi tercihleri çerçevesinde oyunu kullanır. Bizim için önemli olan Merkel'in de dün Almanya Parlamentosu'nda vurguladığı gibi; Türkiye ve Almanya iki müttefiktir, iki ortaktır, yakın ilişki içerisinde olan ülkedir. Her konuda hem fikir olmayabiliriz" dedi.

Bağış, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'ı makamında ziyaret etti. Bağış ve Çağlar, basına kapalı geçen görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Ziyaretin amacını İTO Başkanı'nı ve yeni İTO yönetimini kutlamak olarak açıklayan Bağış,  İTO'nun, tarihi boyunca ortaya koyduğu kararlılığa yakışır, demokratik bir süreçle kongresini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ticaretin, Türkiye'nin en çok önem verdiği konular arasında olduğunu belirten Bağış, "Bugün AB müzakerelerinde de en önemli kozumuz, Türkiye'nin ekonomik performansı, Türkiye'nin gücü" ifadelerini kullandı.

İTO'nun yeni başkanıyla yakın çalışma içinde olacaklarını ifade eden Bağış, "Önümüzdeki dönem hem AB süreci açısından hem de AB sürecini yakından etkileyen Gümrük Birliği anlaşmasının gözden geçirilmesi açısından önemli bir süreç olacak. Bu süreçte iş dünyamızın katkılarını, bize vereceği fikirleri çok çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Kendisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dışında, şu anda Bakanlar Kurulu'ndaki tek İstanbul milletvekili olduğunu anımsatan Bağış, İstanbul iş dünyasının Ankara'yla ve dünyayla olan diyalogları açısından üzerine düşen her türlü mesuliyeti yerine getirmek için aynı hassasiyeti göstermeye devam edeceğini söyledi.

İTO Başkanı Çağlar da Bağış'ın bugüne kadar kurumlarına daima destek verdiğini ifade ederek, kendisini ağırlamaktan memnun olduklarını söyledi.

"AB'nin müzakerecisi değiliz"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bir gazetecinin, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye'nin AB müzakereleriyle ilgili son dönemde yaptığı açıklamalarla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Almanya'yla yaptığımız diplomatik manevralar sonrasında 22. faslın açıldığı ilan edildi. Bölgesel Politikalar faslının açılması Türkiye'nin farklı coğrafi bölgeleri arasındaki makasın kapatılması, İTO'nun da çok önemsediği,  özellikle gelir seviyeleri arasındaki açığın azalması açısından önemli bir adım.

Biz Türkiye'nin başmüzakerecisiyiz, AB'nin müzakerecisi değiliz. Bizim önceliğimiz Türkiye'nin çıkarlarıdır. Müzakereyi icat eden bir milletin başmüzakerecisi olarak ülkemin çıkarlarını savunmak için neyi yapmam gerekiyorsa onu en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Almanya'nın bu süreçte yaklaşan seçimleri nedeniyle farklı politikları olabilir, sayın Merkel'in partisinin farklı pozisyonları olabilir. Buna da anlayış gösteririz. Ama Almanya'nın iç işlerine karışmak bizim işimiz değil. Almanya'da seçmen sandığa gider, kendi tercihleri çerçevesinde oyunu kullanır. Ben Merkel'e de rakiplerine de başarılar diliyorum yaklaşan seçimlerinde. Bizim için önemli olan Merkel'in de dün Almanya Parlamentosu'nda vurguladığı gibi; Türkiye ve Almanya iki müttefiktir, iki ortaktır, yakın ilişki içerisinde olan ülkedir. Her konuda hemfikir olmayabiliriz. Ama ortak politikalarımızla ortak ticaretimizle ortak turizm girişimlerimizle çok önemli projeler söz konusu."

Almanya'da yaşayan 3 milyon vatandaş ve soydaşın önemli bir kısmının aynı zamanda Almanya vatandaşı, seçmeni, oy vereni, vergi mükellefi, iş vereni olduğunu belirten Bağış, onların da Alman ekonomisine çok önemli katkısı bulunduğunu aktardı.

Bağış, "Şu anda Türkiye'de en çok şirketi olan yabancı ülkelerden bir tanesi de Almanya'dır. 4 bin Alman şirketi ülkemizde para kazanmaktadır, vergi mükellefidir. Biz, bu ilişkileri önemsiyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu ilişkiyi daha da geliştirme arzusundayız" dedi.

"Partim hangi görevi tevdi ederse onu yaparız"

AK Parti tüzüğünde yer alan bir milletvekilinin art arda üç dönemden fazla seçilemeyeceği şeklinde madde anımsatılarak, yeni dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na aday olup olmayacağının sorulması üzerine Bağış, şunları söyledi:

"AK Partililer'in bir ortak prensibi vardır. Halihazırda yaptığımız görevin dışındaki bir göreve talip olmayız.  Partimiz gerekli istişareleri yapar,  gerekli araştırmaları yapar, ondan sonra her konumla ilgili adayını belirledikten sonra hepimiz o adayın arkasında kenetleniriz. Ben bugüne  kadar partim bana hangi görevi uygun gördüyse onu elimden gelen en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Bu, bütün AK Partililer için geçerlidir. Bundan sonra da partim, genel merkezim, genel başkanım hangi görevi bize tevdi ederse onu yaparız. Ama şu anda bir görevimiz var, onu da en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a İTO ziyaretinde, Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ve Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel de eşlik etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Egemen Bağış Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title