Haberler

Bağış: Bu Anayasa ile AB'ye Girmek Hayal

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Bu Anayasa ile AB'ye Girmek Hayal. El Ele Verip Türkiye'ye Yakışan Bir Anayasa'ya Kavuşmamız Gerekiyor' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Bu Anayasa ile AB'ye girmek hayal. El ele verip Türkiye'ye yakışan bir Anayasa'ya kavuşmamız gerekiyor'' dedi.

Bağış, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında (KÜTSO) iş adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin, Cumhuriyet tarihinin en önemli demokratik açılımı olduğunu söyledi.

Demokratik açılımı, ''Türkiye'de yaşayanların kendi içinde bir helalleşme ve barışma süreci'' olarak nitelendiren Bağış, ülkede insanların birbirini değiştiremeyeceğini kabullenmesi ve ortak paydalarda birleşebilmeyi öğrenmesi gerektiğini ifade etti.

Bağış, Türkiye'de yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Aylardır muhalefet partilerine çağrılarda bulunuyoruz. Bütün partiler birer Anayasa taslağı hazırlasın. Sonra o taslaklardaki en iyi yerleri Anayasa Komisyonumuz, TBMM ele alsın ve Türkiye'ye yakışır güzel bir Anayasa metni ortaya çıksın. Bu ülkedeki bütün vatandaşlarımızın 'Benim' diyebileceği bir Anayasa'ya kavuşmamızın vakti geldi. Askeri bir Anayasa ile asgari bir demokrasi olur, AB ve çağdaş medeniyetler seviyesi standartlarında bir demokrasi olmaz.''

Bu yıl Türkiye'de genel seçim olacağı beklentisi ile kimsenin ''heveslenmemesi'' gerektiğini dile getiren Bağış, halktan yetkiyi gelecek yılın Temmuz ayına kadar aldıklarını ve bu zamana kadar geçecek dönemin, çalışma, reform yapma ve Türkiye'nin standartlarını yükseltme dönemi olduğunu anlattı.

Türkiye'nin AB stratejisinde yeni bir süreç izlemeye başladığını anlatan Bağış, eskiden engel olan fasıllar nedeniyle biraz heveslerinin kırıldığını söyledi.

Bağış, bu yıldan itibaren belirledikleri dört platformdan oluşan stratejiye ilişkin şu bilgiyi verdi:

''Birinci platformda açılmış fasıllarla ilgili kapanması için yapılması gerekenleri normal süreçte ele alıyoruz. İkinci platforma gelince, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarım faslını engelledi diye biz ülke nüfusunun neredeyse yüzde 25'inin gelir kaynağı olan tarımda ilerlemeyecek miyiz? Tabii ki tarımla ilgili gelişmeye yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizde bugüne kadar bir Deniz Ürünleri Müdürlüğü bile olmamış. AB standartları çerçevesinde tarım faslını açabilmemiz için böyle bir müdürlük kurmamız gerekiyor. Kanununu hazırladık, bu sene Tarım ve Köyişleri Bakanlığının teşkilat yapısını değiştiriyoruz, Deniz Ürünleri Genel Müdürlüğünü kuruyoruz.

Bakanlığın adını da Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak değiştiriyoruz. Üçüncü platform, siyasi reformlar. Nasıl idam cezası kalktıysa Devlet Güvenlik Mahkemeleri kapatıldıysa bu reformları sürdürmeliyiz. Dördüncü platform ise iletişim. Türkiye'de AB ile ilgili yanlış bilgiler var, Avrupa'da Türkiye ile ilgili yanlış bilgiler var, bunları düzeltmemiz gerekiyor.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title