Haberler

Bağımsızlığın Simgesi: Müstakillik Meydanı

Özbekistan'ın bağımsızlığını simgeleyen başkent Taşkent'te Müstakillik Meydanı'ndaki "Ağlayan Ana" ve "Mutlu Anne" anıtları, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor.

MÜRSEL ÇETİN - Özbekistan'ın bağımsızlığını simgeleyen başkent Taşkent'te Müstakillik Meydanı'ndaki "Ağlayan Ana" ve "Mutlu Anne" anıtları, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Müstakillik Meydanı, 1 Eylül 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden ülkenin özgürlüğünü simgeliyor.

Meclis ve kamu binalarının bulunduğu meydanda, bir anne ve kucağında da yavrusuyla "Mutlu Anne" heykeli bulunuyor. Heykelin üstünde dünyayı simgeleyen küre üzerinde Özbekistan'ın haritası yer alıyor.

Meydanda ayrıca savaşlarda yaşamını yitirenler için "Ağlayan Ana Anıtı" inşa edilmiş. Oğlunu bekleyen ve şehit olduğunu öğrenen bir annenin heykeli de var. Sürekli ateş yanıyor bu heykelin önünde ve şehit oğluna ağlayan annenin dilinden "Sen, daim kalbimdesin ciğerim" yazısı yer alıyor.

Ayrıca 2. Dünya Savaşı'nda ölenlerin anısına Şehitler Hatıra Parkı yapılmış. Şehit olan Özbek askerlerinin isimleri tek tek memleketlerine göre metal yapraklar üzerine kazınmış. Bu parka aileler geliyor, yakınlarının isimlerini buluyorlar. Bu alanın hemen yanında da aynı tema üzerinden düzenlenmiş bir de müze bulunuyor.

Her yıl 1 Eylül'de kutlamaların yapıldığı meydanda, Özbek halkı arasında bolluk, bereket, mutluluk, bağımsızlık gibi çeşit çeşit güzellikleri içinde barındıran ve bunları sağlayan kuş olduğuna inanılan Hüma kuşu simgelerini de görmek mümkün.

Peyzaj çalışması çerçevesinde itinayla düzenlenen fıskiyeler, yapay gölet ve kanallar ile yürüyüş yolları ise gezenlere farklı bir güzellik seyretme imkanı tanıyor. - Özbekistan

Kaynak: AA / Yerel

Özbekistan Taşkent Yerel Haberler

title