Haberler

Bağdat: Saddam Hüseyin'in Yargılanması

Saddam Hüseyin ve 6 Adamının Kürtlere Soykırım Yapmakla Suçlandığı Davanın Bugünkü Duruşmasında Görgü Şahitleri Dinlendi.

Saddam Hüseyin ve 6 adamının Kürtlere soykırım yapmakla suçlandığı davanın bugünkü duruşmasında görgü şahitleri dinlendi.

Saddam Hüseyin'in avukatlarının başhakimle tartışmalarının ardından salonu terk ettiği bugünkü davada tanıklık eden bir cami imamı, devrik lideri köylerine saldırmakla suçladı. Cemil Süleyman Kadir (50), 18 Mayıs 1988 yılında savaş uçaklarının köylerine kimyasal bomba attığını belirtti. Olay sırasında köye yakın bir bölgede bulunduğunu ifade eden Kadir, köye vardığında ince bir duman tabakasının yükseldiğini ve aralarında akrabalarının da bulunduğu yaklaşık 20 ceset gördüğünü kaydetti. "Bu kıyamet günü gibiydi" diye belirten Kadir, "Babaları için ağlayan çocukları ve kocaları için ağlayan kadınları duyabiliyordum. Cesetler yığılmıştı. Bazıları çocuk cesetleriydi ve ellerinde hala şekerler duruyordu çünkü o gün Ramazan'ın son günüydü" diye konuştu. Yaralı insanları bölgeden uzağa taşırken gözlerinin yaşla dolduğunu ifade eden Kadir mahkemeye, kendi köyünden ve civar köylerden ölen 35 kişinin listesini gösterdi. Kadir, hakime hükümet güçlerinin 10 Ağustos'ta tekrar saldırdıklarını söyleyerek, "Köyleri, camileri yıkıyorlar, eşyaları çalıyorlardı" ifadelerini kullandı.

Başka bir şahit Fakhir Ali Hüseyin ise, Erbil'den gelen uçakların Banisan, Hatye ve diğer köyleri bombalandığını belirtti. Bombalanmadan hemen sonra köyde çürük elma gibi bir koku oluştuğunu anlatan Hüseyin, "Koku yüzünden insanlar çok zor nefes alıyordu ve istifra etmeye başladılar. Bir bombanın isabet ettiği yöne doğru giden iki kişinin derisi şişti ve yandı" diye kaydetti.

1922 doğumlu Ayşe Hamad Amin isimli tanık da Vira köyüne saldırıldığı yılı hatırlayamadığını ancak, mevsimin bahar olduğunu ve Ramazan'ın son günü olduğunu bildiğini ifade etti. Bombalar düştüğünde tarlada olduğunu söyleyen Amin, "Oğlum bağırarak oradan ayrılmamı söylüyordu. Birden yere düştü ve öldü. Ağzından tükürük geliyordu. Başım dönmeye başladı ve bilincimi kaybederek ben de düştüm" diye konuştu. Köylülerin onu da, öldüğünü düşünerek diğer ölülerin yanına koyduğunu belirten Amin, daha sonra istifra ettiğini ve kardeşlerinin kendisini bularak Saddam'ın adamlarının cesetleri yakmak için geleceklerini söylediklerini ifade etti.

Saddam Hüseyin ve adamları, Kürt isyanının bastırılması sırasında Kürtlere karşı katliam yapmakla suçlanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title