Haberler

Bağdat: Irak'ta Sağlık Sisteminin Sorunları

Irak Sağlık Bakanı Ali El Şemberi, ülkedeki sağlık sisteminin daha iyi hale getirilmesi gerektiğini belirterek, sektöre yatırım yapmak için devletten maddi destek istedi.

Irak Sağlık Bakanı Ali El Şemberi, ülkedeki sağlık sisteminin daha iyi hale getirilmesi gerektiğini belirterek, sektöre yatırım yapmak için devletten maddi destek istedi.

Gerek 8 yıl süren İran-Irak Savaşı gerekse de, 1. Körfez Savaşı sonrasında uygulanan ambargo nedeniyle sağlık sistemi çöken Irak, çıkış yolu arıyor. Sağlık sisteminin sorunları konusunda yapılabilecekleri ele almak amacıyla, başkent Bağdat'ta bir konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında bir konuşma yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nezar El Kays, sağlık sistemi hakkında ayrıntılı bir değerlendirme yaptı. Sağlık alanında acil önlemlere ihtiyaç olduğunu belirten Kays, hastanelerinin durumunun kötü olduğunu, yeteri kadar ilaç bulmakta sorun yaşadıklarını anlattı. Sağlık personeline verilen maaşların da eleştiri konusu olduğuna işarete eden Kays, bir an önce gerekli adımların atılmasını istedi.

Sağlık Bakanı Ali El Şemberi de, konferans sonrası gazetecilerin soruları üzerine, "Bu konferansta sağlık sisteminin daha iyi bir hale getirilmesi için yapılması gerekenler ele alındı. Devlet sadece maaşları dağıtmak için para veriyor. Ebetteki sisteminin düzelmesi için bu yeterli değil. Yeni hastaneler ve ilaç fabrikaları lazım. Irak'a gelen yardımların sağlık alanına yönlendirilmesini istiyoruz" dedi.

Günümüzde Irak hastaneleri ilaç ve personel sıkıntısı ile karşı karşıya. Yeterli ekipmanlara da sahip olmayan hastanelerde, tedaviler zor şartlar altında yapılıyor.

Öte yandan, BM raporlarına göre 1. Körfez Savaşı sonrasında uygulanan ambargo dolaysıyla yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle yaklaşık 500 bin çocuk hayatını kaybetti. Savaştan sonra kanalizasyon sularının Dicle Nehri'ne karışması nedeniyle de kolera, tifo, tifüs ve hepatit vakaları görüldü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title