Haberler

Bafra'da 7. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği

Güncelleme:

Samsun'un Bafra ilçesinde "7. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" düzenlendi.

Samsun'un Bafra ilçesinde "7. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" düzenlendi.

Bafra Belediyesi öncülüğünde Sürmeli Köyü Derneği (SÜR-DER) tarafından organize edilen "7. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği"nde Türkiye'nin çeşitli illerinden getirilen organik tohumlar takas edildi. Sabahın erken saatlerinde Sürmeli Mahallesi'ne gelen Ata Tohumu üreticileri, açtıkları statlarda bulunan Ata tohumlarını yapılan takasın yanı sıra şenliğe katılan vatandaşlara da ücretsiz olarak dağıttı.

SÜR-DER Başkanı Aşire Yılmaz tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından konuşan Bafra belediye Başkanı Hamit Genç, "Bafra Belediyesi olarak 7.'sini düzenlediğimiz tohum takas şenliğini burada yapmamızın amacı Sürmeli Mahallesi'nde yapılan organik tarımı da desteklemek. Gelen ziyaretçilerimizin gelip görmesi. Bir nevi buranın tanıtımını yapmak için burada yapıyoruz. Ülkemizin değişik yerlerinden tohum takası yapmak için burada gelenlerimiz var. Ata tohumu dediğimiz bu tohumları birbirimizle takas ederek, bölgeler arasında geçişi sağlamaya çalışıyoruz. Bunu da belirli bir oranda başardık. Bu açıdan da burası örnek oldu. Burada yapılan organik tarım gerçek bir organik tarım. Bunların sertifikaları alınmış, denetimleri yapılan 37 üreticimiz bu işin sertifikasıyla beraber yapıyor. Aynı zamanda da Türkiye'ye örnek olacak bir yer. Dernek başkanımıza ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bizde belediye olarak bundan sonrada elimizden gelen desteği yapacağız" dedi.

Kaymakam Cevdet Ertürkmen, "Anadolu medeniyetlere beşiklik yapmıştır. Beşik kelimesini kullanırken elbette bunu boşuna kullanmıyoruz. Bir medeniyetin oluşabilmesi için öncelikle yaşayan insanların karınlarının doyması gerekir. Anadolu kuzeyiyle, güneyiyle, doğusu ve batısıyla mumbit arazilere sahip. İnsanların burada yaşaması kentler kurması ve medeniyetleri oluşturması ancak karınlarının doymasıyla mümkün olmuştur. Bugün burada geleneksel tohumlarımızın sergilenmesi ve takasıyla ilgili bir etkinlik için bulunuyoruz. Bu tohumlar Anadolu insanının genetiğini de beraberinde taşıyor. Günümüzde kullanılan birçok tohum bizim damak zevkimizde, ağız tadımızla hiç alakası olmayan tohumlar, lezzetler sunuyor bize. Ancak bizim arzumuz atalarımızdan intikal eden, çocukken tattığımız bu lezzetleri devam etmek ve bunun da çocuklarımıza aktarılmasıdır" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Samsun, Tokat, Amasya, Ordu, İzmir, Muğla, Manisa ve İstanbul'dan etkinliğe katılan ata tohumu üreticileri, Başkan Kılıç'a getirdikleri tohumlardan hediye ettiler. Açılış töreninin ardından organik ürünlerin satıldığı pazarı gezen konuklar, daha sonra ata tohumu stantlarını gezdi.

Bafra Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Özgür Doğutaş, "Bafra Belediyesi öncülüğünde yaptığımız bir şenlik. Bu şenliğin amacı atalık tohumlarımızın gelecek nesillere aktarılması ile ilgili daha fazla çiftçimize bu tohumları ulaştırmak adına bu festivali gerçekleştiriyoruz" dedi.

Gedis Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimci Gözdedeoğlu ise, "Amacımız Gedis Nehri'ni korumaktı ama uzun zamandır da yerel tohumla ilgileniyoruz. Yerel tohumu halka tanıtmak ve paylaşmak için buradayız. Halkımıza ücretsiz olarak yerel tohum dağıtıyoruz" dedi.

İstanbul Beylikdüzü Belediyesi Umut Meyve Ormanı ve Hobi Bahçesi Sorumlusu Beyza Cengiz, "15 bin metrekarelik bir alanımız var. Hem hobi bahçeleri hem meyve ormanı. Aynı zamanda o alanda yerel tohum çoğaltıyoruz. Ürün fazlalıklarımızı Gıda Bankamızla buluşturuyoruz. Hobi bahçelerini çekilişle 1 yıllığına halka tahsis ediyoruz ücretsiz olarak. Meyve ormanında da çocukları hasat zamanı çağırıyoruz, en azından meyveyi dalında görsünler istiyoruz" şeklinde konuştu.

Etkinliğe AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Bafra Ticaret Odası Başkanı Göksel Başar, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dursun, İlçe Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire amirleri, şehir dışından gelen misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Samsun Bafra Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title