Haberler

Bafa Yine "S.o.s" Vermeye Başladı

Ege Bölgesinin en büyük doğal gölü ve Tabiat Parkı olan Aydın- Muğla il sınırındaki Bafa Gölü'nde balık ölümleri tekrar başlaması çevrecileri harekete geçirdi.

Çevrecilerin ve uzmanların yaptığı incelemenin ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç ve uzmanlar Bafa Gölü'ne giderek, son durumu yerinde tespit etti. Andaç ve uzmanlar, ayrıca balıkçılar ve göl kıyısında turizmcilik yapan işletme sahipleriyle görüştü.

Bölgede inceleme yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, " Balık ölümlerinin meydana geldiği göl ağzındaki kanalda çocukların yüzdüğü görüldü.Nesilleri küresel ölçekte tehlike altında bulunan tepeli pelikanlar, kanalda ölen ve can çekişen balıkları kapışarak yedikleri görüldü.

Gölün Serçin'e yakın bölümünün kısmen mavi kaldığı, diğer büyük bölümünün yüzeyinin boya dökülmüş gibi yeşile döndüğü görülmüştür " dedi.

" SORUNLARI DİLE GETİRDİK, AMA YETERLİ ÖNLEM ALINMADI "

Bafa Gölü'nde yıllardır uzmanlarla birlikte inceleme yaptıklarını kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Yıllardır Bafa Gölü'nde araştırmalar yapıyoruz ve gölün çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu her platformda dile getirip, çözüm önerilerimizi yetkililere anlatıyoruz. Buna rağmen yeterli önlemler bir türlü alınmadı. EKODOS olarak son olarak Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü araştırma grubu bir hafta önce gölde meydana gelen alg patlamasının ardından suda oksijen seviyesinin çok düşük olduğunu, balık ölümlerinin görülebileceğini ve acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtmiştik " dedi. Gölde balıkçılık yapanların ağlarını, pinterlerini toparlayıp sezonu kapattıklarını kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü," Göle ağ attıklarında dipteki pislikten ağlarını kaldıramadıklarını ve topladıklarını söylediler. Gölün bu durumundan balıkçılar, turizmciler ve göl kıyısında yaşayan yöre insanları mağdur durumdalar. Herkeste bir mutsuzluk var. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyorlar. Gölle ilgilenen birçok kurum bulunmakta. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tabiat Parkı yönüyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Doğal Sit ve çevre kirliliği yönüyle, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su ürünleri yönüyle, DSİ Bölge Müdürlüğü Su yönetimi yönüyle, Sulama Birliği kanallar açısından gölle ilgilenmektedir. Tüm bu kurumların bir araya gelerek acil bir çözüm üretmesi gereklidir. Bu çözümlere Bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, turizmciler, balıkçılar ve yöre insanları katkı yapmaya hazırdır. Göl temizlensin; Türkiye'de doğasıyla, tarihiyle, kuşlarıyla en güzel turizm merkezlerinden biri olsun ve herkes mutlu olsun" diye konuştu.

GÖLDEKİ ÖLÜ BALIKLAR ACİL TOPLANMALI

Bafa Gölü araştırma grubu sözcüsü EKODOSD bilim danışmanı SDÜ-ESÜF öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici de, Bafa Gölü ile ilgili süreklilik gösteren çalışma programının 10 yılı aşkın süredir devam ettiğine dikkati çekerek, " Bafa Gölü, son 10 yıldır çok ciddi kirlilik ve biyolojik kayıp sorunlarıyla karşı karşıyadır. Dünden bu güne uyarı ve önerilerimize rağmen, göl için alınan önlemler yetersizdir .Kış aylarını beklemekle sorun çözülmemelidir. Bu nedenle her yıl Bafa Gölü'nde görülen adeta ben kirliyim deyip, kiri dışına vuran, gölü yeşile boyayan alg patlamasının görülmesi ve bunu takiben başta balıklar olmak üzere su canlılarının ölümlerinin başlaması kaçınılmaz bir durumdur. Hasta olan gölün hastalık nedeni ve çözümü bellidir. Her yıl araştırma ve neden aramak için zaman kaybedilmemelidir. Gölün baharda-yazın yeşile boyanması, gölün kenarına yaklaşılamayacak şekilde kokunun olması, sineklerin görülmesi bunlar her yıl yaşanmaktadır ve çözümün daha zor hale geldiği görülmektedir" dedi.

Daha önceki yıllarda da belirtildiği gibi göldeki ölü balıkların acilen toplanmasını isteyen Yrd. Doç. Dr. Kesici, "Daha önceki yıllarda da belirtiğimiz gibi göldeki ölü balıklar acilen toplanmalı, bu balıklar ne insanlara nede diğer canlılara kesinlikle yedirilmemeli ve imha edilmelidir. Gölde tarım ve benzeri amaçlarla da olsa su alımlarına izin verilmemeli, hayvanların su içmesine izin verilmemelidir. Şu an için en acil çözüm önerisi Çine Barajında göle temiz su verilmeli ve gölde su hareketinin sağlanması için göle ulaşan kanalların önündeki toprak yığınları-setler kaldırılmalıdır. Bir an önce kalıcı çözüme başvurulmalıdır" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bahattin Sürücü Muğla Aydın Bafa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title